Ordu Göç Almaya Başladı..
İstanbul'dan Anadolu'ya göç arttımı artmadı mı?Adrese dayalı nüfus kayıtları gerçeği gösterdi!
info@karadenizekonomi.com / 10.06.2016
Buna göre, geçen yıl 400 bin kişi İstanbuldan gitmiş, karşılığında ise 450 bin kişi gelmiş. Yani tersine göç artmasına rağmen 50 bin yeni İstanbullu hemşerimiz olmuş...
İBB Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Göç Birimine son iki yılda 18 bin kişi Memlekete dönmek istiyorum diyerek başvuruda bulundu. 2008-2010 yılları arasında bu rakam 16 bindi. Tersine göç için 2 bin kişilik bir artış görülse de bu rakamlar sadece göç birimine başvuranların sayısından ibaret. Oysa Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre genel rakamlar hâlâ göç almakta olan bir kent olduğumuzu gösteriyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre son bir yılda İstanbula 450 bin kişi göç ederken 400 bin kişi de ayrıldı. Yani 50 bin nüfus yine Megakent dedi.
EN FAZLA GÖÇ BAĞCILAR'DAN
İBBnin 2014-2016 Mayıs ayı verilerine göre 510 aile ile Bağcılar en fazla göç gönderen ilçe oldu. Bağcıları 346 aile ile Esenler, 314 aile ile Bahçelievler, 294 aile ile Sultangazi, 244 aile ile Küçükçekmece, 221 aile ile Gaziosmanpaşa ve 221 aile ile Kağıthane takip etti.
En çok geri dönüş ise 328 aile ile Orduya yapıldı. Orduyu, 268 aile ile Samsun, 266 aile ile Batman, 192 aile ile Giresun, 169 aile ile Diyarbakır, 166 aile ile Malatya ve 139 aile ile Trabzon izledi. Uzmanlar ise göç sirkülasyonu için Memlekete dönüş yok diyor...
İSTANBULLU MEMLEKETİNE DÖNMÜYOR
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Doç. Dr. Mehmet Ali Eryurt:
İstanbul göç hareketliliğinin çok yoğun olduğu bir il. İstanbula 1 yıl içinde gelenlerin ve gidenlerin toplamı 1 milyona yaklaşıyor. Ancak aldığı göç ve verdiği göç detaylı olarak incelendiğinde Adrese Dayalı nüfus Kayıt Sistemine göre geçtiğimiz yıl yaklaşık 450 bin kişinin İstanbula geldiğini, 400 bin kişinin ise ayrıldığını görüyoruz. Yani İstanbulun nüfusu 1 yıl içinde göç nedeniyle yaklaşık 50 bin artmış. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden elde edilen rakamlar İstanbulun halen göç edilen değil, göç alan bir il olduğunu gösteriyor. Dolayısı ile İstanbulda yaşayanlar memleketlerine geri dönüyorlar yorumu yanıltıcı bir yorum olacaktır.
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır:
Bir sıçrama olduğu belli. Ama bu durumu iki yönlü yorumlamak gerek. Bir yandan göçü çekici bir yandan itici kılan faktörler var. İstanbulun pahalılığı, yoğunluğu ve trafiği iterken Ordu gibi hızla gelişen, ulaşımda, şehirleşmede ilerleyen illerin göçü çekmesi de oldukça normal. Bakıldığında göç daha çok İstanbulun gelir seviyesi düşük semtlerinden yapılmış. Yani ekonomi oldukça önemli bir neden olmuş. Diğer yandan 50 bin kişi de yine İstanbul demiş. Gidenler artıp gelenler azalsaydı evet o zaman tartışmak çok daha anlamlı olabilirdi. Ama öyle olmamış. Tersine göçe rağmen yine göç almış. Tersine göç için abartılacak bir durum yok.