Sanayici ve İş adamı eski Ordu Ticaret Borsası başkanı Nejdet Gürsoy, Ordu ekonomisinin devasa projelerine resmiyet kazandırdığını özellikle Ordu-Giresun Havalimanı,Karadeniz Akdeniz ,Çevre yolu projesi ve devamlı büyüyen Ordu Üniversitesi ile Samsun ,Trabzon arasına sıkışmış il konumundan kurtulduğunu söyleyerek ,Ordu ilimizi 2023 yılına İnovasyonla büyüterek hazırlamalıyız dedi.
Gürsoy Ordu'nun turizm,tarım ve sanayi alanında bir çok başlığını ele alarak önemli tespitlerde ve değerlendirmelerde bulundu.
Ordu Ekonomisinin geleceğini ağırlıklı olarak turizimde görmekteyiz.Ordu ilimiz de büyük sanayi yatırımları için çok büyük arazi imkanları yok.Bu nedenle küçük ölçekli değişik sektörde yeni yatırımlar, özellikle yeni kurulacak olan Ordu ilimize ve Fatsa,Ünye ilçelerimize kurulacak Organize sanayi bölgelerine kazandırılabilir.Ordu'nun gelişmesi ve büyümesi için turizm ve kültür sektörlerinin stratejik iktisadi gelişme alanı olarak görmekteyiz.Coğrafi konumumuz ve arazi yapımız geniş sanayi yatırımları için müsait gözükmemektedir. Bu nedenle ilimizin sahip olduğu sosyo-kültürel yapı da göz önüne alınarak turizm yatırımları ve kültür yatırımları için önemli potansiyelimiz olduğu görüşündeyiz.
''Fındık sektörü ve KOBİ'ler çözüm bekliyor
Tabiki, ana tarımsal üretimi olan fındık ve fındık sektörünün ve KOBİ düzeyindeki genel imalat sektörümüzü de geliştirecek tedbirlerin alınması gerektiğine inanıyoruz.Bunların bir kaçı ise şöyle;
*Fındıkta altyapı eksiklikleri giderilmelidir.
*Ordu Üniversitesi bünyesinde mühendislik fakültesi kurulmalıdır
*Ordu üniversitesi öncülüğünde, Ticaret ve Sanayi Odamız ile Ticaret borsamız koordinasyonunda, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz desteklerinde ODÜ merkez kampüste veya merkez OSBde mevcut sektörlerimizle paralel konularda ihtisaslaşacak bir TEKNOPARK ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kurulmalıdır
*İhtisaslaşmaya yakın sektörlerimizde kümelenme projelerinin başlatılmalıdır (gıda-çikolata, su ürünleri, mobilya, tekstil, tarım makinaları imalatı...)
*İhtisaslaşmaya yakın sektörlerde ihtisas OSB kurulması için çalışmalar hızlandırılmalıdır
·İnovasyon haftası, inovasyon yarışmaları vb. birçok etkinliğin ilimizde yapılması, ulusal ve küresel ölçekte birçok etkinliğin, yarışmaların takip edilmesi,
·İnovasyonda öne çıkan firmaların ziyaret edilmesi
İlimizde halen, Ordu Merkez İlçede brüt 600 dönüm arazi üzerinde 80 sanayi parseli üzerine projelendirilmiş 60 dolayında işletmenin bulunduğu ve bir kısmının da sanayi dışı faaliyetleri (hizmet-bakım-depo-toptancı v.b.) bulunduğu küçük ölçekli bir organize sanayi bölgesi bulunmakla birlikte hem arazi açısından yetersiz hem de öngörülen sanayileşme amacını gerçekleştirmekten uzak bir konumdadır.
Ordu'nun Vizyon Projeleri
Ordu,Fatsa,Ünye yeni organize sanayi yatırımları yeni istihdam imkanları sağlıyacaktır.
Ordu-Giresun uluslar arası havalimanı ilimizin dünyaya açılan penceresi olmuştur.İlimiz başta turizm olmak üzere her alanda önemli yatırımlar alacaktır.
-Karadeniz Duble yolu tamamlandı ve Karadenize ulaşım için çok önemli bir imkan sağlandı.
-İç Anadolu Bağlantımız için gerekli olan Dereyolu Projemiz Karadeniz Akdeniz Duble yolu olarak yatırım programına alındı ve inşallah 2016yılında tamamlanacak.İlimizi başta Sivas ve Kayseri ,Osmaniyeye kadar 40 ilin ekonomisi ile buluşturacak.Ordu ilimizin İç Anadoluya açılacak penceresi olacaktır.
Ordu'da Neler Eksik ?
Ordu halen il olarak denize sahili olup, Limanı olmayan tek kentimizdir. DOKAP stratejisinde Ordu için kurvaziyer liman öngörülmekte idi. Turizm potansiyelimizi destekleyecek böyle bir limana acil ihtiyacımız bulunmaktadır.
Efirli Balıkçı Barınağı revize bir plan ve yatırım ile Turizm Limanına Dönüştürülebilir.
Önemli bir hususta Samsun Trenyolu hattının Ordu Giresun Trabzon Rize kıyı hattından geçirilerek Trans Kafkasya hattına bağlanması ile sadece ordunun değil, tüm Doğu Karadeniz Bölgesinin ekonomisine çok büyük katkı sağlanabilecektir.
KOBİ imalatçıları için yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması da diğer bir altyapı ihtiyacıdır.
Ordu ekonomisi her şeyden önce tarıma dayalı bir ekonomidir. En önemli ürünü fındıktır. Sezonun iyi gitmesi halinde 200-240 bin ton dolaylarında üretim yapılabilir.
Tarımda ikinci önemli üretim alanımız Baldır. 11.500 tona ulaşan bal üretimi ile ilimiz Türkiyede birinci sırada yer almaktadır.
Üçüncü tarımsal üretim alanımız kivi olup, 6.500 ton seviyelerinde üretim gücü ile Yalovadan sonra ikinci üretim merkezidir.
Sanayi Açısından bakıldığında fındığa dayalı kırma işleme sektörünün önemli bir yer tuttuğu görülür. Çikolata ve fındık füresi üretimi ile kavrulmuş, kıyılmış, işlenmiş fındık üretimi sektörün öne çıkan alanlarıdır. Bunun dışında, maden hammaddesi ve özellikle kil, kaolen ve çimento diğer bir önemli üretim alanıdır.
Son 10 yıldır özellikle penye-dikiş sektörü hızla gelişmekte ve özellikle marka ürünlerin fason dikişlerinin sağlandığı bir merkez haline gelmekteyiz.
Bunun dışında, ciddi bir vitrifiye-seramik üretimi ve yağ işleme sektörü de ilimizin önemli üretim alanlarını oluşturmaktadır.
Bu sektörlerin rekabet imkânlarının artırılabilmesi için her şeyden önce uygun finansman kaynakları ile desteklenmeleri ve üretim maliyetlerini düşürecek destek ve teşviklerin bu sektörlere kazandırılması gerektiği düşüncesindeyiz.
Özellikle enerji maliyetleri açısından ciddi zorluklar yaşayan üretim sektörümüzün genel teşvikler içerisinde enerji desteklerinden tekrar yararlanmasının sağlanmasını beklemekteyiz.
Ordu ilimizi,inovasayonla geliştirmeli ve büyütmeliyiz.
Her şeyden önce Büyükşehir sistemi gereği yatırımların ve hizmetlerin bir merkezde planlanması neticesinde atıl yatırımlar ve yanlış yatırımlar engellenecek, koordine edilmiş hizmet ve yatırımlar nedeni ile kentleşme süreci daha artacaktır.
Ayrıca, Büyükşehir bütçesinin artışı nedeni ile, daha üst düzeyde yatırımın ilimize gelmesini beklemekteyiz.
Türkiye çapında bakıldığında büyükşehir belediye hizmetlerinin kent dokusunun hızla geliştiğini ve sosyal yapının da buna bağlı olarak gelişme gösterdiğini görmekteyiz.Ordu ilimiz ülkemizin 30cu büyükşehir belediyesi oldu.Ordu ilimiz adına açıklanan 52 proje var.Bunların içinde mega projelerde var.Orduda ve ilçelerinde uygulanacak kentsel dönüşümler güzel sonuçlar çıkaracaktır.
İlçeler arasındaki hizmet farklılıklarının asgariye ineceğini, büyükşehrin yaratacağı yeni imar arsaları ile kentleşme dokusunun daha modern ve sağlıklı bir yapıya kavuşacağını düşünmekteyiz.