Ordu Ticaret Borsasından Yazılı Basın Açıklaması

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman,fındık sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak,yeni sezonun hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

info@karadenizekonomi.com / 15.08.2016

Ordu Ticaret Borsasından Yazılı Basın Açıklaması

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman ,yeni sezonun bakanlığın kararıyla tek elden rekolte açıklamasına dikkat çekerek ''2016 sezonu diğer sezonlardan farklı başlamıştır''diyerek  sektörle ilgili gelişmeleri yazılı bir basın açıklaması yaparak değerlendirdi.Zilver yaptığı açıklamada şunları kaydetti.

Ülke olarak üretim ve ticaretinde, tüm zorluklara rağmen, lider olduğumuz, tarımsal üretimimizin amiral gemisi ve bizlerin yüz akı, alın teri fındığımız için yeni bir sezona daha ulaşmış olmanın sevinci içindeyiz. Bu sevincimizin sebebi elbette beklentilerimiz ve umutlarımızdır.

Ülke olarak zor anlar yaşadığımız bir döneme denk geldi sezonumuz. Milli irademizi ve demokrasimizi hedef alan hain odakların darbe girişimi ardından ülke olarak direndik. 237 şehidimiz var ve 2 binin üzerinde yaralımız. Tüm ülke gibi ilimiz ve bölgemiz de şehitlerine, yaralılarına ve iradesine sahip çıkmıştır. Bu vesile ile aziz şehitlerimizi bir kere daha yâd edip ruhları şad olsun derken, yaralılarımıza da Allah’tan acil şifalar diliyoruz.

Üreticilerimiz başta olmak üzere, tüm üyelerimiz ve ülkemiz için bol kazançlı, hayırlı ve bereketli bir sezon temenni ediyoruz. Fındık üretimi, emeği ve umudu yoğun bir süreçtir. Karadeniz’in sarp yamaçlarında doğaya inat bir kapışmayla yapılan hasat sadece üreticilerimizin değil tüm bir coğrafik bölgedeki her bir birey için umuttur.

2016 sezonu diğer sezonlardan farklı olarak başlamıştır. 2015 sezonunu ve önceki sezonlarda özellikle rekolte odaklı olarak öne çıkan çok başlılık ve bu çok başlılığın fiyatı speküle ettiği iddiaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını harekete geçirmiş ve rekoltenin bakanlık tarafından açıklanacağı karara 

bağlanmıştır. 2016 sezonundan itibaren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri koordinatörlüğünde oluşturulacak “Rekolte Tespit Komisyonları” fındık üretimine izin verilmiş yerlerde eş zamanlı olarak rekolte tespiti için sahaya inecek ve tespit olunan rekolte tahminleri bir tutanak ile bakanlığa bildirilecektir. Bu çalışma esasına göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 fındık rekoltesi 468 bin ton/kabuklu olarak tahmin edilmiştir.

 Fındık sektöründe üretimden ticaret ve pazarlamasına kadar yıllara sarî ciddi sorunlar vardır ve bu sorunlardan mütevellit birbirine benzemeyen sezonlar yaşanmaktadır. Üretim aşamasındaki sorunlar ciddiye alınmak durumundadır. Bugün “küllenme” adıyla anılan zararlı yüzünden kalite ve verimlilik ciddi anlamada zarar görürken orta ve uzun vadede fındık bahçeleri kurumakta ve telafisi mümkün olmayan bir noktaya doğru gidilmektedir. Fındık bahçelerindeki zararlı hastalıklara ilişkin etkin ve sürekli zirai mücadele edilmesi gerekliliği artık tüm kesimlerin mutabakatla kabul ettiği bir konudur.

Genel olarak klasik AB pazarına bağımlılık devam etmektedir. Oysa daha yeni ve büyük pazarlara erişebilme ve bu pazarlara katma değeri yüksek ürünler satmak gibi çok arzu ettiğimiz bir sonuç yaşamalıydık. Ar-Ge ve Ür-Ge‘ye dayalı, tam rekabet şartlarında atıl kapasite hastalığından kurtulmayı başarmış bir sektör hayal etmekteyiz. Bu anlamda yatırımcıların önünü açacak ve tedirginlik yaratmayacak uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu konuda yapısal anlamda çeşitli adımlar atılmakta olup, orta vadede bu iyileştirmelerin sektörümüze yansıyacağını umuyoruz.

Haksız ve eksik rekabet şartlarının mevcudiyeti malumunuzdur. Fındık gibi kıymetli bir ürünün üretimini yapanın da ticaretini yapanın da, belirlenmiş olan asgari bir takım şartları taşıması ve bu şartların sürdürebilir olması gerektiğini düşünmekteyiz. Üretim için asgari işletme büyüklüğü, bilimsel üretim ve hasat metotları söz konusu olmalıyken fındık ticaretini yapanların da belli standartlara sahip olması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak da oldukça ciddi yapısal çalışmaların olduğunu bilmekte ve uygulamada karşılığını hemen bulmasını ummaktayız.

Fındık bizim için vazgeçilmesi ve alternatifleri düşünülmesi imkânsız bir üründür. Fındık bu coğrafya için ekolojik olarak en uygun bitki olmasının yanında, üretim ve ticareti büyük oranda örf ve adet haline gelmiş bir yaşam şeklidir. Bu algı içerisinde sektörün her aşamada tam kurumsallığa ve kimliğe kavuşması artık kaçınılmazdır.

Sektör temsilcilerinin popülizm içinde değil sorumluluk içinde davranmaları gerektiğini her fırsatta söyledik. Birlikte akıl ve iş üretmek zorundayız.

2016 sezonunun başta üreticilerimiz olmak üzere, tüccar, fabrikacı, sanayici, ihracatçı, tüm esnaf ile ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve bol kazançlı bir sezon olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar