Ordu ve Giresun Türkiye de Fındığın En Çok Üretildiği İllerdir

Türkiye Olarak 210 ile 220 Bin Ton İç Fındık İhracat Gerçekleşmesini Bekliyorum

info@karadenizekonomi.com / 11.12.2014

Ordu ve Giresun Türkiye de Fındığın En Çok Üretildiği İllerdir

Şenocak Fındık Entegre Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve KFMİB Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak 2008 yılından itibaren baktığımızda ülkemiz de artık çok rekolteli yılların geride kaldığını fındık da ihracat sorunu değil üretim problemi yaşadığımızı açıkca görmekteyiz ,diyerek şu açıklamalar da bulundu;

''Dünya'nın en fazla fındığını üreten  Türkiye olarak acilen Ülkemiz fındık dikim sahalarında verimi ve kaliteyi artırmalı ,yaşlı fındık dallarını gençleştirmeliyiz.Özellikle Devletin üreticimize vermiş olduğu destekleme primlerini kırsal ve yüksek kesimde daha da yükselterek üretimi artırmaya yönelik kullanılmasını sağlamalıyız.Ordu ve Giresun Türkiyede fındığın enfazla üretildiği il  olarak bu bölgeye ayrıcalıklı alan bazlı destekleme modelini devletimiz mutlaka uygulamalı''dedi.

İhracatçımız da üreticimiz de güçlü olmalıdır diyen Şenocak bunun için üretime ağırlık vermeliyiz diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti.

Fındığın Sahibi de Borsası da Fındık Üreticisidir

2014 Fındık sezonu ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanan don nedeniyle  rekolte düşüklüğü yaşanan bir yıl olmuştur.Fiyatlar arz ve talebe göre oluşmaktadır.Böyle piyasalar da fındık fiyatı telaffuz etmek yanlış olur .Çıkması da düşmesi de arz ve talebin sonucu olarak  ortaya çıkmaktadır.BUna her kesim saygı duymalıdır.Ve unutmamamız gerekn bir şey var ki oda fındığın sahibi de borsası da fındık üreticisidir.Ülke olarak da fındık da tek gündem üretimi ve  verimi artırmak olmalıdır.

Son olarak önümüzdeki fındık sezonu için değerlendirme de bulunan Şenocak, 2023 fındık ihracat hedefinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

''2015 senesi içinse rekoltesi için bugünden konuşmak yanlış olur yeni sezona daha 8 aydan fazla bir zaman var .Türkiye olarak ihracatımızın ise  iç Fındık olarak 210 ile 220 bin ton iç Fındık olarak gerçekleşmesini bekliyorum''dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar