ORDU VİZYONUNU BELİRLİYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Ordu İli Aktif Sektörleri Uluslararası Rekabetçilik Analizi ve 2023 Stratejik Gelişim Raporu” hazırlık çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan toplantı ile başladı.

info@karadenizekonomi.com / 20.11.2015

ORDU VİZYONUNU BELİRLİYOR

Toplantıya Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Milletvekili Av. Oktay Çanak, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, sanayiciler ve iş adamları, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kurumlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

ORDU’NUN YOL HARİTASINI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz; “Çalışmalar sonunda hazırlanacak raporun ilimize çok fayda sağlayacağı kanaatindeyim. İlimiz açısından önümüzdeki yıllara ilişkin elbette yerel yönetimler olarak bizim de çizmiş olduğumuz hedeflerimiz var. Ancak Ordu’nun geleceği nasıl şekillenecek? Ordu’nun büyükşehir olmasından sonraki dönem için bazı sorulara cevap bulmamız gerekiyor. Ordu; bir turizm kenti mi, tarım kenti mi, kültür kenti mi, sanayi şehri mi olacak? Bunun teknik anlamda çalışmasının yapılması lazım. Yerel yönetimler olarak büyükşehir olduktan sonra bu işin mihmandarlığını, en azından büyük bir bölümünü ev sahibi sıfatı ile biz yapacağız. Bilimsel veriler ışığında hazırlanacak bu rapor ile 

ilimizde hangi ana ve alt sektörlerin kümelenme gelişimine uygun olup olmadığı tespit edilecek ve Rekabetçilik Temelli Sektörel 2023 Stratejik Gelişim Raporu hazırlanacak ve bu rapor, Ordu’nun kalkınması için bir yol haritası olacak” dedi.

ORTAK AKIL VE TAKIM RUHU İLE ÇALIŞMALIYIZ

Ordu’nun kalkınması için ortak akıl ve takım ruhu ile hareket edilmesi gerektiğini belirten Ordu Milletvekili Av. Oktay Çanak; “Bu ilin daha da kalkınması için hepimiz çok çalışmalıyız. El ele vererek, hiçbir siyasi farklılığa bakmadan ortak akılla geleceğe yatırımlar yapmalıyız. Bu çalışmayı ben bir futbol takımına benzetiyorum. İçerisinde görev alan her sporcunun farklı dünya görüşleri, farklı siyasi görüşleri olabilir ancak o takımın tek bir amacı vardır; galip gelerek başarılı olmak. Bunun için de herkes üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmelidir. Ülke olarak 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için birlik ve beraberlik içerisinde yürümeliyiz” şeklinde konuştu.

SEKTÖRLERİN KÜMELENMESİNİ SAĞLAMALIYIZ

Ordu’da iş imkanı bulamayan birçok insanın dünyanın dört bir tarafına yayılmış olduğunu ve bunlardan bir kısmının ise tekrar Ordu’ya dönmek istediklerine dikkat çeken Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Ordu’yu yaşanılabilir ve herkesin iş bulabildiği bir kent haline getirebilmemiz ve özellikle sanayi, turizm potansiyelimizi iyi değerlendirmemiz gerekiyor. En önemli sektörlerin başında fındık geliyor. Bu ve diğer alanlarda kümelenmemiz lazım. Bu sayede firmalarımız birbirlerine hem rakip hem de destekçi olarak uluslararası alanda rekabet edebilir bir seviyeye gelebilir. Ordu’nun kalkınması anlamında çok faydalı olacak bu çalışmayı organize eden ve ortaya koyan Büyükşehir Belediye Başkanımızı kutluyorum. Bu proje ile birlikte eminim ki geleceğe ışık tutulacak ve bilimsel sonuçlar elde edilecektir” dedi.

Ordu İli Aktif Sektörleri Uluslararası Rekabetçilik Analizi ve 2023 Stratejik Gelişim Raporu hazırlıklarının 5 aşamada yürütüleceğini söyleyen yüklenici firma temsilcisi Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan, bölgesel kalkınma için neler yapılması gerektiğiyle ilgili bilgi vererek; “Kalkınmaya yönelik tüm paydaşları bir arada görmekten çok memnun oldum. Paydaşların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ortak akıl, kalkınmanın önemli dinamiklerinden biridir. Ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel kalkınmayı sağladığımızda bölgesel kalkınmayı da sağlayabiliriz. Bunun için de yenilikçi firmaların desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan konuşmasının sonunda projenin nihai hedeflerini ise şu şekilde açıkladı:

· Rekabet gücü geliştirilen katma değeri yüksek her bir sektörün 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması

· Kişi başı milli gelirin 20.000 dolara çıkarılması

· 50.000 kişiye ek istihdam sağlanması

· İşsizliğin itfa edilmesi ve nitelikli istihdamın artırılması

· Kentin iyileştirilmesi ve kent estetiğinin sağlanması

· Bölgenin bilinirliğinin ve tanınırlığının küreselleşmesi

· Temel yeteneklere bağlı olarak bölgenin markalaşması

· Bölgesel rekabetçiliğin artması ve sürdürülebilir hale gelmesi

Toplantı, soru cevap bölümünün ardından tamamlandı. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar