Ordulu çiftçi kadınlar tüm ülkelere örnek olacak

BM ve Fransa Tarım Bakanlığının desteklediği tarımsal kalkınma projesi ile Ordulu çiftçi kadınlar örnek olacak.

info@karadenizekonomi.com / 4.02.2016

Ordulu çiftçi kadınlar tüm ülkelere örnek olacak

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak, Birleşmiş Milletler (BM) ve Fransa Tarım Bakanlığının desteği ile Ordulu çiftçi kadınlara yönelik başlattıkları tarımsal kalkınma projesinin Türkiye ve komşu ülkelere örnek olacağını bildirdi.

BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi iş birliğiyle Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Fransa Tarım Bakanlığı ile kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesi başlattı. Pilot il olarak Ordu belirlenirken, projenin başarıya ulaşması halinde proje, Giresun ve 

Trabzon başta olmak üzere Karadeniz'in diğer illerinde de uygulanacak.

Proje kapsamında Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenen dernek üyesi çiftçi kadınlara, Fransa ve Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve tarımsal inovasyon konusunda en başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla, Karadeniz'in iklim, toprak, coğrafi yapısına uygun, yeni, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve ekolojik turizm konusunda eğitimler verilecek. Üretim aşamasında kadınlara, uzmanlar ve akademisyenler destek verecek. Ürünler, yurt dışındaki pazarlarda da değerlendirilecek.

"Kentlerden köylere göç de hedeflerimiz arasında"

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Şenocak, Karadeniz'de tarım ve hayvancılığın gün geçtikçe azalmasının yalnızca bölge halkı için değil Türkiye için de bir tehlike olduğunu belirtti. Gıda güvenliğinin küresel bir sorun haline geldiğini vurgulayan Şenocak, projelerinin bölge için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Projenin başarısının ancak motivasyonu yüksek ve örnek kadınlarla mümkün olduğunu ifade eden Şenocak, "Fransa, coğrafi, iklim ve toprak yapısı olarak Türkiye ile benzer özelliklere sahip bir ülke. Avrupa'nın tarımsal inovatif kalkınma, mesleki eğitim, bilgi ve teknoloji transferi konusunda Avrupa'da lider bir ülke. Türkiye ile stratejik ortaklığı olmasından dolayı Fransa ile işbirliği geliştirdik" diye konuştu.

Ordu’da Tarım İl Müdürlüğü ve Fransa Büyükelçiliğinin Tarım Ataşesiyle yaptıkları incelemeler sonucunda Ordu'da mono kültüre dayalı üretim yapılmasının ve üretilen ürünlerin pazarlanamamasının büyük sorun olduğunu belirlediklerini ifade eden Şenocak, şunları kaydetti:

"Resmi kurumların verdikleri destek kısıtlı. Bürokratik işlemler ağır. Bölgede devletin sosyal yardımları halkı üretmeye teşvik etmek yerine nüfusu tembelleştirdiğini gözlemledik. Bir Karadenizli olarak bu duruma göz yummak yerine bunun önüne geçmek için uluslararası kurumlar ve yerel yönetimler işbirliğiyle pilot proje oluşturmaya karar verdik. Ordu Valiliği, Tarim İl Müdürlüğü, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu Belediyesi işbirliği ve Fransa Büyükelçiliği, Fransa Tarım Bakanlığının desteğiyle çalışkan, azimli Ordulu çiftçi kadınlarımızın öncülüğünde bu projeyi hayata geçireceğiz. Avrupa'da olduğu gibi kentlerden köylere göçün olmasını hedeflerimiz arasında.Fransa'ya eylül ayında yapılacak Fransız kadın çiftçilerle deneyim paylaşımı çok önemli buluyoruz. Bu hem kadınlarımız için hem de Türkiye için bir ilk olacak."

Ekoturizmin gelişmesinin Karadenizlilere yeni gelir kapıları açacağını aktaran Selin Şenocak, projeyle Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de kentlerden köylere göçün olmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar