Ordu'nun Zemin Bilgi Sistemi Hazırlanıyor!
Büyükşehir Belediyesi il genelinde hazırlanacak olan tüm jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarının arazi ve büro aşamalarının bütünlük içerisinde olması, raporların mevzuata ve etik kurallara uygun şekilde hazırlanması için çalışma başlattı.
info@karadenizekonomi.com / 9.04.2016
Büyükşehir Belediyesi il genelinde hazırlanacak olan tüm jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarının arazi ve büro aşamalarının bütünlük içerisinde olması, raporların mevzuata ve etik kurallara uygun şekilde hazırlanması için çalışma başlattı.
ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
Ordu Büyükşehir Belediyesi teknik personelinin ilçe belediyelerinde yaptığı incelemeler sonucunda uygulamada görülen farklılıkların giderilmesi ve
raporlamada belirli bir standardın oluşturulması amacıyla İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından Zemin Etüt Bilgi Sistemleri ve Zemin Etüt Raporları Uygulamaları konulu Çalıştay düzenledi. Çalıştaya büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinde görevli teknik personeller ile serbest büro sahibi jeoloji mühendisleri katıldı.
ORDUNUN JEOLOJİK YAPISI DEĞERLENDİRİLDİ
Çalıştayda öncelikle Ordunun jeolojik durumu ile ilgili bilgi verilerek, İlimizin %60lık bölümü Deprem Bölgeleri Haritasında 1.derece ve 2.derece, geriye kalan kısmı ise 3.derece deprem bölgesinde yer alıyor. 3.derece deprem bölgesinde yer alan ilçelerimizdeki yapılaşmaların çoğu alüvyon düzlüklerde bulunduğundan olası deprem esnasında ciddi risk taşıyor. Ayrıca İlimizin yağışlı bir iklime sahip olması, arazi yapısının eğimli olması gibi sebeplerden dolayı deprem kadar heyelanlar da risk oluşturuyor. Bu anlamda İlimizde yapılacak olan zemin etütleri vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için önem arz etmektedir denildi.
ÖRNEK ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ
Ordunun jeolojik yapısı ile ilgili yapılan bilgilendirmenin ardından teknik altyapısı ve raporlama çalışmaları ile Türkiyede model il olarak tespit edilen Konya Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmalar anlatıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Jeolojik Araştırmalar Şube Müdürlüğü ve Kent Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından yapılan sunumda zemin bilgi sistemi ve zemin etüt raporu hazırlama aşamaları örneklerle açıklandı.
ZEMİN BİLGİ SİSTEMİ UYGULANACAK
Çalıştay sonucunda, il genelinde hazırlanan raporların standartlara uygunluğunun denetlenmesi, onay ve denetim aşamasındaki tüm işlemlerin elektronik ortam üzerinden yapılarak zaman kaybının önüne geçilmesi amacıyla Zemin Bilgi Sistemi uygulamasının ilimizde de faaliyete geçirilmesi kararlaştırıldı.