OTSO faaliyet raporunu açıkladı

OTSO Başkanı Servet Şahin düzenlediği basın toplantısında, 2017 faaliyet raporu hakkında bilgi verdi.

info@karadenizekonomi.com / 19.01.2018

OTSO faaliyet raporunu açıkladı

OTSO Meclisi olarak 2017 yılında gerçekleştirdikleri projelerle oda üyelerine ve Ordu'ya hizmet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Şahin, 2018 yılında devam eden projeleri tamamlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.Başkan 2017 yılını şu şekilde açıkladı;

2017 yılında odamıza kayıt yaptıran firma sayısı 347 olup, faaliyetini sonlandıran üye sayısı 78 olarak gerçekleşmiştir.

31 Aralık 2017 tarihi itibari ile Aktif Üye Sayımız 2.812’dir. Askıdaki üye sayımız 588 olup, toplam üye sayımız 3.400 olarak gerçekleşmiştir.

PROJELER

İŞ’DE KADINLAR PROJESİ (Toplam bütçe 600.000 TL)

600.000 TL bütçeli İş’de Kadınlar Projesi’nin yazımı Odamız Proje Ofisi marifetiyle gerçekleştirilerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulmuş, Türkiye genelinde sunulan 1.200 proje kapsamında yapılan değerlendirme sonrasında desteklenmeye layık görülen 30 proje arasında yerini almayı başarmıştır.

Avrupa Birliği Mali Yardımlar Daire Başkanlığı ile sözleşmesi imzalanan projemizin, 12 aylık uygulama süresi sona ermiştir.

Başarı ile yürütülen proje kapsamında 60 kadın kursiyer Butik Çikolata başta olmak üzere Girişimcilik, İş Sağlığı ve Güvenliği, E-Ticaret konularında 4 ayrı eğitime tabi tutulmuş, her bir kursiyer girişimcisi adayı olarak yetiştirilmiştir.

Proje kapsamında Çalıştay ve Tanıtım Toplantıları haricinde Butik Çikolata Üretim ve Satış Ünitesi Fizibilite Raporu hazırlatılmış, girişimci ve yatırımcıların bilgisine sunulmuştur. Oda Bünyesine İş Danışma Hizmet Birimi Oluşturulmuş, kursiyer ve butik çikolata konusunda talepçilere sürekli bilgi akışı sağlanmaktadır. Görgü ve bilginin artırılması amacı ile Belçika/Brüksel’e Çalışma Ziyareti gerçekleştirilmiş olup, ilimizde çikolata konusunda yeni bir vizyon yaratılmıştır. Odamız Bünyesine 128 metrekare alanlı Butik Çikolata Atölyesi Kurulmuş kurumsal ve bireysel talepçilerin hizmetine açılmıştır.

İş’de Kadınlar Projesi uygulama dönemi sonrasında 6-7 kursiyerimiz artık evlerinde üretim yapmakta ve internet ortamında e-ticaret eğitimleri sayesinde satışını gerçekleştirmektedir.

İş Danışma hizmet birimimiz vasıtası ile fındık ve çikolata sektöründe kalifiye eleman istihdamına yönelik talepler alınmakta ve sektörde çalışmak isteyen kursiyerlerimiz yönlendirilmektedir.

Geçen hafta bir kursiyerimizin işyeri açılışını Valimiz Seddar YAVUZ ve değerli basın temsilcilerimizin katılımları ile gerçekleştirdik. Şubat ayı içerisinde de bir kursiyerimizin daha işyeri açılışını Ünye ilçesinde gerçekleştireceğiz.

Ordu ilinde orta ve büyük ölçekli 3 adet firmamız yakın tarihte ana faaliyetlerinin yanında butik çikolatacılık alanında da faaliyet göstermeye başlayacak.

FINDIK VE MAMÜLLERİ SEKTÖRÜNDE REKABETÇİLİĞİN VE GÜÇ BİRLİĞİNİN SAĞLANMASI (Maksimum Kullanılabilir Bütçe 11.600.000 TL)

Odamız, Fındık ve Mamulleri Sektörünün desteklenebilmesi amacı ile proje ofisi marifeti ile Ekonomi Bakanlığı’na UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) kapsamında “Fındık Mamulleri Sektöründe Rekabetçiliğin Artırılması ve Güç Birliğinin Sağlanması’’ isimli proje sunmuş, projemiz ilgili bakanlık tarafından destek kapsamına alınmıştır.

Sunulan Projemiz ile, fındık ve fındık mamülleri sektöründe küçük ve orta ölçekte faaliyet gösteren firmalar için ihracat kültürü oluşturulması ve ihracat kapasitelerinin sürdürülebilir bir biçimde artırılması ve hedeflenen yeni pazarlarda ihracata başlamalarının sağlanması amaçlanmıştır.

2016 yılından bu yana uygulanmakta olan proje kapsamında; ilk faaliyet olarak bir adet UZMAN PERSONEL İSTİHDAMI sağlamış bulunmaktayız.

İkinci faaliyet olarak, Sektöre yönelik İHTİYAÇ ANALİZİ çalışması gerçekleştirilmiş, Fındık ve Mamülleri Sektörüne yönelik 3 yıllık bir stratejik plan hazırlanmıştır.

Devam eden süreç ve faaliyetlerde sektöre eksik görülen konularda Dış Ticaret, Aile Şirketlerinde Stratejik Pazarlama Uluslararası Pazarlama ve E-Ticaret konularında eğitimler verilmiştir.

Proje Ekibimiz şu aşamada YURTDIŞI PAZARLAMA faaliyetleri kapsamında Sektör katılımı ile Almanya’ya Çalışma ziyareti gerçekleştirmiş, resmi kurum görüşmeleri haricinde Dünyanın en önemli Gıda Fuarlarından biri olan ANUGA fuarına iştirak etmişlerdir.

Proje Ekibimiz ŞUBAT ayında DUBAİ pazarına yönelik gerçekleştirilecek Çalışma Ziyareti için ön çalışmalarını tamamlamak üzereler.

ANDROİD (MOBİL) PROGRAMLAMA İLE İSTİHDAM (kullanılabilir limit 15.000 TL)

Kamu ve Özel Sektör katılımcılarına yönelik olarak Odamız 5 gün süreli olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na Teknik Destek Kapsamında ANDROİD (MOBİL) PROGRAMLAMA İLE İSTİHDAM isimli bir eğitim projesi sunmuş, söz konusu proje yine proje ekibi vasıtası ile başarılı bir şekilde yürütülmüştür.

ORDU İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE İŞBİRLİĞİNİN VE İHRACAT KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ (11.600.000 TL)

Ordu ilinde faaliyet gösteren İnşaat ve Yapı Sektörüne yönelik İhracat kapasitesinin artırılması ve İşbirliğinin artırılabilmesi amacı ile Proje Ofisimiz vasıtası ile Ekonomi Bakanlığı’na ikinci UR-GE Projesi sunulmuş, projemiz yapılan değerlendirmeler sonrasında geçtiğimiz ay uygulama onayı almıştır. Söz konusu proje kapsamında daha öncede belirttiğim gibi öncelikli olarak İİHTİYAÇ ANALİZ ÇALIŞMASI, EĞİTİM ve KURUMSAL DANIŞMANLIK faaliyetleri, YURTDIŞI PAZARLAMA VE ALIM HEYETLERİNİN AĞIRLANMASI faaliyetlerini kapsayacaktır.

AFLATOKSİNSİZ FINDIK PROJESİ KAPSAMINDA PATOZ STANDARDININ HAYAT BULMASI

İlk Avrupa Birliği Projemiz olan Ordu’da Aflatoksinsiz Fındık Projesi kapsamında Fındıkta Aflatoksin oluşumuna sebebiyet veren kırılma, çatlama vb. unsurları minimize etmek amacı ile FINDIK PATOZU için bir standardın oluşturulması için Teknik ve Bilimsel çalışmalarda bulunmuştuk.

Geçtiğimiz yıl TSE hazırlanıp sunulan raporlar ve talebimize karşılık olarak FINDIK PATOZU TASLAK STANDARDI’nı hazırlamış, inceleme ve görüş almak için Odamız Başkanlığına sunmuştu.

Odamız tekrar teknik heyetini toplamış ilgili taslak standart ile ilgili görüşlerini bildirmişti. 2018 yılı içerisinde TSE’nin PATOZ STANDARDINI yayımlanmasını beklemekteyiz.

ORTAK OLUNAN PROJELER

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2009 yılından bu yana Proje yazıp uyguladığımız gibi, İlimiz ve Ülkemizin ekonomik ve sosyal anlamda daha ileri noktalara taşıyabilmek için diğer kurumlar tarafından yazımı gerçekleştirilen projelere de ortak yani eş başvuru sahibi olarak katılım sağlamaktayız.

2017 yılında Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan 242 bin Euro bütçeli LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ORDU GENÇ UZMANLARINI YETİŞTİRİYOR PROJESİ’ne, Arıcılık Araştırma Enstitüsü olarak yürütülen yaklaşık 9 milyon Euro bütçeli ARIM BALIM PETEĞİM PROJESİ’ne, Giresun Ticaret Borsası tarafından sunulan 9.3 milyon Euro bütçeli FINDIK LİSANSLI DEPOCULUK VE ÜRÜN BORSASI PROJESİ’ne Odamız ortak olarak katılım sağlamıştır.

AKREDİTASYON VE BELGELENDİRME ÇALIŞMALARI

Ordu TSO ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemine Sahip, Akredite bir Odadır.

Odamız ilk Kalite Belgesini 2008 yılında TSE’den almış olup, her yıl rutin denetlemelerin yanı sıra 3 yılda bir Belge Yenileme denetimlerine tabii tutulmaktadır. Kalite Belgemizin geçerliliği ilk günden bu yana kesintisiz olarak devam etmektedir.

Odamız TOBB tarafından Akredite edilmiş olup, her yıl Öz Değerlendirmeler ile rutin kontroller gerçekleştirilmekte ve 3 yılda bir TÜRK LOYDU tarafından denetlenmektedir. Odamız IV. Dönem Akredite Odalar arasında yer almakta olup, kurumumuzca verilen hizmet ve belgelerin uluslararası geçerliliği bulunmaktadır.

ÜYELERE YÖNELİK EĞİTİMLER

Odamız, Üyelerine Yönelik olarak her yıl olduğu gibi 2017 yılında biz dizi eğitim faaliyetleri gerçekleştirmiştir.

Ekonomi Bakanlığı Destekli ve 16 saat süreli Dış Ticaret Eğitimi – (16 katılımcı), 8 Saat süreli Aile Şirketlerinde Stratejik Planlama –(16 katılımcı) ve 16 saat süreli Uluslararası Pazarlama, E-Ticaret Eğitimi - (16 katılımcı),

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Destekli ve 4 saat süreli Paranın Yönetimi Eğitimi- (88 katılımcı) ve

Odamız imkanları ile gerçekleştirilen 4 saat süreli Hijyen Eğitimi –(447 katılımcı) oda üyelerine verilen eğitimler arasındadır.

PERSONELE YÖNELİK EĞİTİLER (KURUMSAL EĞİTİM)

Odamız personellerine yönelik kurum içi eğitimler her yıl planlanmakta ve plan dâhilinde gerçekleştirilmektedir. 2017 yılında çatı kuruluşumuz TOBB tarafından gerçekleştirilen tüm eğitim programlarına ilgili personellerimiz gönderilmiş tüm personele yönelik ayrıca İletişim ve Takım Çalışması Eğitimleri organize edilmiştir.

DİĞER EĞİTİM FAALİYETLERİ

Odamız diğer eğitim faaliyetleri kapsamında üye ve personel eğitimleri haricinde 5 ayrı konuda eğitim hizmeti vermiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Destekli ve 60 katılımcıya yönelik olarak 24 saat süreli İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, 72 saat süreli E-Ticaret Eğitimi, 120 saat süreli Butik Çikolata Eğitimi ve Bakanlık İŞKUR destekli 160 Katılımcıya yönelik 32 Saat Süreli Girişimcilik eğitimleri ayrıca odamız bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler arasında yer almaktadır.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Odamız proje faaliyetleri kapsamında Belçika/Brüksel’e Çalışma ziyareti gerçekleştirmiş olup, bu kapsamda; Brüksel Ticaret Odası’na, Brüksel Ticaret Odaları Konfederasyonu’na, TOBB Brüksel İKV Temsilciliği’ne, Brüksel AB Daimi Temsilciliği’ne Almanya Çalışma Ziyareti kapsamında, Düsseldorf Ticaret Ataşeliği’ne bir dizi ziyaretler gerçekleştirmiş, üyelerimiz menfaatine ticari işbirliğinin artırılması amacı ile çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca Gürcistan Başkonsolosu odamızda ağırlanmış ve Gürcistan-Ordu sosyo-ekonomik yapı ve ticari ilişkileri konusunda görüşmelerde bulunulmuştur.

FUAR ÇALIŞMALARI

Odamız 2017 yılında 3 adet fuara stantlı ve stantsız olarak katılım sağlamıştır.

Antalya Yöresel Ürünler Fuarına stantlı katılım sağlayan odamız, Üyelerinin ve üyeleri tarafından üretilen ürünlerin tanıtımının yanı sıra coğrafi işaret tescilli ürünleri ve tescil için müracaatı sağlanan birçok yöresel ürünlerini Akdeniz bölgesinde sergilemiştir.

Odamız, Fındık ve Fındık Mamülleri Sektöründe yer alan firma temsilcileri ile Dünyanın en önemli Gıda Fuarları arasında yer alan Almanya ANUGA fuarına katılım sağlamıştır.

Yine odamız, Ordu ilinde İnsan Kaynakları ve İstihdama yönelik olarak düzenlenen ORDİF 52 fuarına stantlı olarak ordu ilinde faaliyet gösteren ve üyemiz olan firmalar beraberinde katılım sağlamıştır.

YATIRIM ÇALIŞMALARI

TOBB MESLEKİ VE TEKNİK ADALOLU LİSESİ

24 Ocak 2013 tarihinde TOBB’de yapım protokolü imzalanan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ilimize kazandırılması için Odamız, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ordu Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ciddi çalışmalar yürütülmüştür.

Odamız öncülüğünde ordu iline kazandırılan 32 derslikli Okul inşaatı Aralık 2017 tarihinde tamamlanmış olup, Milli Eğitim Bakanlığına teslimi gerçekleştirilmiştir.

BUTİK ÇİKOLATA ATÖLYESİ

Avrupa Birliği Projesi olan ve uygulama süresi sona eren İş’de Kadınlar Projesi kapsamında Odamız bünyesinde 128 metrekare alanlı bir Butik Çikolata Üretim ve Eğitim Atölyesi kurulmuş, atölye gerekli makine ve teçhizatlar ile donatılmıştır. 2017 yılı Mayıs ayında aktif olarak hayat bulan atölyede günümüze kadar 110 kişi eğitim alma imkânı bulmuştur.

TEKNO KENT PROJESİ

İlimizin yıllardan beri özlemini çektiği ve sanayimizin gelişmesi için gerçek bir ihtiyaç olan TEKNOKENT PROJESİ Ordu Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi Rektörlerimizin, Ordu ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsaları işbirliği ile her iki kentimize kazandırma çalışmalarına başladık.

Öncelikli olarak Giresun Üniversitesi Rektörlüğümüzün daveti ilk istişare toplantısını gerçekleştirdik.

Söz konusu toplantıda TEKNOKENT’in her iki ile hizmet verebilecek alanda ve üniversitelerimizin önderliğinde kurulmasına ve her iki ilin TSO ve TB’larının da bu kuruluşa ortak olmasına dair prensip kararı alındı ve Giresun Üniversitesinde Dekan Sayın Gençağa’ya Teknokent ile ilgili teknik çalışmaların yapılması için görev verildi.

İkinci etap toplantı 26 Aralık 2017 tarihinde her iki ilin Üniversite ve kurum temsilcilerinin yanı sıra Altaş A.Ş. ve Gürsoy A.Ş.’nin de katılımları ile Odamızda gerçekleştirildi.

Teknokent ile ilgili gerekli teknik bilgileri aktardıktan sonra müşterek müzakere neticesinde TEKNOKENT’in 10 kişilik kurucu müteşebbis heyeti oluşturuldu.

BALMER A.Ş.

Odamız ortaklığında Arıcılık Enstitüsü tarafından yürütülen ARIM BALIM PETEĞİM PROJESİ kapsamında BALMER A.Ş. kuruluşu gerçekleştirildi.

Çok ortaklı bir yapıya sahip olan BALMER A.Ş. Ordulu arıcılar tarafından üretilen balların paketlenip dünya pazarına sunulması yönünde çalışmalar gerçekleştirecektir.

BALMER Paketleme Pazarlama Analiz ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.’i ünvanı ile kurulan şirketin toplam sermayesi 1.350.000,00 TL’dir. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak 100.000 TL sermaye ile katılım sağlamış bulunmaktayız. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Ordu Arıcılar Birliği Başkanı üstlenmiştir. Şirkette Ticaret ve Sanayi Odası ve Altınordu Belediye Başkanlığı hem hissedar hem de imza yetkili kurumlar olarak yer almaktadır. Şahsım BALMER A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır.

2. OSB KURULUŞ ÇALIŞMALARINA ORTAK OLARAK KATILIM

Ordu OSB Müteşebbis heyeti olan odamız genel hissenin %13,33 payına sahiptir.

Büyük hissedar Ordu Valiliği YİKOP %53,33 hisse ile ikinci büyük hissedar, Ordu Büyükşehir Belediyesi %26,67 ve son hissedar %6,67 ile Altınordu Belediyesi’dir.

OTSO Başkanlığı olarak 2. OSB arsa istimlak parası için açılan 5 milyon TL’lik bir kredi dilimi için 6.660 TL ve 3 milyon TL’lik ikinci kredi dilimi için ise 4.000 TL olmak üzere toplam 10.660 TL ortaklık katılım payını ilgili hesaba yatırmış bulunmaktayız.

Arsa temin hususu açılacak krediye göre peyderpey devam edecektir.

Arsa temininden sonra hızla altyapı projelerine geçilmesini öngörmekteyiz.

Ordu 2. Organize Sanayi Bölgesi 1.050 dönüm arazi üzerine kurulacak olup, Ordu ekonomisine güç katacak.

Şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıktaki Karaağaç mevkiinde oluşturulacak Ordu 2. OSB en az 6 bin kişinin istihdamına olanak sağlayacak.

Muhtelif Bankalarla Üyelerimize Yönelik Uygun faiz oranlı kredi anlaşmaları,

Brüksel Ticaret Odası Kardeş Oda Anlaşması

Ordu Sağlık Müdürlüğü ile Refakatçi Oteli Protokolü

MEB, İŞKUR, OESOB ve Odamız OSB’nin Karadeniz - Akdeniz karayolu üzerinde olması da ordu ili için ayrı bir önem arz ediyor. Bu sayede organize sanayi bölgemiz Karadeniz - Akdeniz karayolu ticaretinin önemli bir parçası haline de gelecek.

PROTOKOLLER

işbirliğinde imzalanan Okul Sanayi Sektör İşbirliği Protokolü

Ünye TSO, Fatsa TSO, TKDK, KOSGEB ve Odamız arasında imzalanan İş Danışmanlık Hizmet Birimi Protokolü

TOBB MESLEKİ VE TEKNİK ADALOLU LİSESİ devir teslim protokol çalışmaları Odamızca 2017 yılında gerçekleştirilmiştir.

SOSYAL YARDIMLAR

Kardeşlik Köprüsü projesi kapsamında Suriye’nin Elbab Bölgesine gönderilen 8 tır un yardımı kampanyasına katılım sağlandı. (1 TIR DOLUSU 30.000 TL değerinde 20 ton Un Sadece Ordu TSO tarafından karşılanmıştır.)

Ramazan ayı içi ihtiyaç sahibi ailelere 650 adet gıda paketi dağıtıldı.

Eğitim Yardımları kapsamında ihtiyaç sahibi 750 adet öğrenciye kırtasiye ve giyim yardımında bulunulmuştur.

EKONOMİK DURUM DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI

Ekonomi Şurası’na katılım sağlandı İlin ve Bölgenin sorunları iletildi.

Eski Başbakan Yardımcısı ve şu an Kültür ve Turizm Bakanı olan Sn.Numan KURTULMUŞ’un katılımları ile İSTİHDAM ZİRVESİ toplantısı gerçekleştirildi.

Eski Başbakan Yardımcısı ve şu an Milli Savunma Bakanımız Sn.Nurettin CANİKLİ’nin katılımları ile İŞ DÜNYASI İSTİŞARE toplantısı gerçekleştirildi.

Bölgesel Arıcılık Ağı Ortak Vizyon Belirleme Çalışmaları Toplantılarına iştirak sağlandı.

Teknokent Kurulumuna yönelik değerlendirme toplantıları gerçekleştirildi.

Belediye Başkanlığı ile gerçekleştirilen Ortak Akıl Toplantılarına iştirak sağlandı.

OSB bilgilendirme Toplantısına iştirak sağlandı.

Ordu Ekonomisi ve İstihdam olanaklarının artırılması Toplantısına İştirak sağlandı.

TOBB TSO Konsey Toplantısına iştirak sağlandı.

KURUMSAL ZİYARETLER

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil MİKATSADZE, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan YEĞİN, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, TOBB Daire Başkanlığı, Ekonomi Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü, Karadeniz Perakendeciler Derneği Temsilcileri, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Ordu Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Müdürlüğü, Kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Mali Müşavirler Odası Başkanlığı, Defterdarlık, Vergi Dairesi Müdürlükleri, PTT Başmüdürlüğü, SGK Müdürlüğü, Muhtelif Banka Genel Müdürlük ve Şube Müdürleri, Arıcılık Enstitüsü, Ordu Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Eczacılar Odası Başkanlığı, Garnizon Komutanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkalığı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Kamu Hastaneleri İl Müdürlüğü, Ordu, Rize Belediye Başkanlığı, Ordu BİK, Muhtelif Meslek Kuruluşları ve Muhtelif STK örgütleri vb. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar