Özcüre: Mega Projeler Ordu'yu Lojistik Merkez Haline Getirir
KALKINMA İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR ULAŞIM
info@karadenizekonomi.com / 7.06.2015
Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürol Özcüre, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuşun Ordu için açıkladığı 5 mega projenin Orduyu lojistik merkez haline getireceğini söyledi.
Karadeniz Sahil Yolunun açılmasından sonra en önemli yatırımın Ordu-Giresun Havaalanı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gürol Özcüre, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuşun açıkladığı 5 mega projenin ağırlıkta ulaşımla ilgili olduğunu ifade ederek, Kara, hava ve son olarak deniz ve demir yolu ulaşımı olan bir Ordu, cazibe merkezi hainle gelecektir dedi.
Doç. Dr. Özcüre şöyle devam etti: "Havaalanı, üniversitesi, turizmi, ekonomisi, denizi, yatırımları çekecek Organize Sanayi Bölgeleri, Akdenizle Karadenizi birbirine bağlayacak raylı sistem Orduyu çevre illerinde yararlanabileceği lojistik merkezi haline getirecektir. Bunları çok önemsiyoruz, beklide çok geç kalınmış yatırımlar olarak görüyoruz. Ancak bunların açıklanmış olması gerçekten Ordunun imajına çok olumlu yansıyacak projelerdir. Açıklanan projeler, gelecekle ilgili umutlarımızı artırmıştır.
KALKINMA İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR ULAŞIM
5 mega proje arasında yer alan konteynır limanının Orduya kazandırılacak olması, başta fındık, çimento, ağaç ürünleri olmak üzere bunların konteynırlarla büyük tonajlı gemilerle taşınabilecek bir alt yapının oluşturulması açısından çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gürol Özcüre, Deniz yolu ulaşımı maliyet açısından en ucuzudur. Bu yolla Ordudan kombine taşımacılık mümkün olacaktır. Tüm bu ulaşım kolaylığı da yerli ve yabancı yeni yatırımların bölgemize gelmesini kolaylaştıracaktır. Çünkü bir ilin sanayileşmesi, yeni yatırımların gelmesi için ulaşım en önemli faktördür. Bu istihdam artışı anlamına geliyor, Ordu Üniversitesinin öğrenci sayısının artması, yeni fakültelerin açılması, daha çok tercih edilen bir üniversite anlamına da gelmekte. Yeni yatırımların gelmesi, finansmandan tutunda turizm ve eğitime kadar tüm sektörlerde bir çarpan etkisi yapacaktır. Bu da Ordunun arzu ettiğimiz göç veren bir il değil de göç alan bir il konumuna gelmesini sağlayacaktır. Bu projeler bizleri de heyecanlandırıyor diye konuştu.
PROJELER ŞEVK VE HEYECAN VERİYOR
"Karadeniz Sahil Yolu açılıncaya kadar Ordu gerçekten ulaşım açısında son derece sıkıntı yaşayan bir il konumundaydı" diyen Özcüre, Karadeniz sahil yolunun açılması işimizi gerçekten çok kolaylaştırdı. Şimdi havayolunun açılması işimizi çok daha kolay hale getirdi. Ve son olarak projesi açıklanan demiryolu ulaşımı ile de Ordu gerçekten bir cazibe merkezi haline gelecektir. Bu açıklanan projeler bize de, üniversitede var olan 17 bin öğrenci sayısını artırarak 30 bine çıkarılması noktasında şevk ve heyecan veriyor" ifadelerini kullandı.
"YENİ FAKÜLTELER ALTYAPININ HAZIRLANMASI İLE MÜMKÜN"
Ünyede 4 bölümlü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bulunduğunu ve bu fakültede yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Özcüre, Ünyeye yeni fakültelerin açılması için öncelikli olarak yapılması gerek alt yapı çalışmasıdır. 350 dönümlük yeni kampüs alanında gerekli çalımların yapılması halinde yeni fakültelerin açılması elbette mümkün olacaktır. Ancak bugün itibari ile bunları konuşuyor ve tartışıyor olmakta son derece yararlı, bu yeni kampüs alanının tamamlanması Ünyeyi eğitim şehri haline getirecektir. Elbette sadece sanayi, sadece turizm ya da sadece eğitim olsun diyemeyiz, hepsinin ortak ele alınarak şehrin her alanda gelişmesi sağlanmalıdır. Ordu gerçekten göç veren bir il konumunda, bu göçün durdurulması ve tersine göçün sağlanabilmesi için yeni yatırımlar şart. Bu yatırımlar içinde en önemli etken ulaşımdır. Ulaşım kolaylığı göçü önleyeceği gibi kalkınmayı da hızlandıracaktır şeklinde konuştu.