Pazar payının yüzde 60’ı onlarda

Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör ve New Holland Agriculture ile bölge çiftçisine uzun soluklu çözüm ortaklığı sunan Şahinler Traktör, 30 yıl boyunca sağladığı güvenin ekmeğini yemeye devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.04.2019

Pazar payının yüzde 60’ı onlarda

Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör ve New Holland Agriculture ile bölge çiftçisine uzun soluklu çözüm ortaklığı sunan Şahinler Traktör, 30 yıl boyunca sağladığı güvenin ekmeğini yemeye devam ediyor.

Bir tarım şehri olan Tokat’la adeta bütünleşen Murat Şahin ile 30 yıllık ticari yolculuğunu konuştuğumuzda gördük ki; her zaman verdiği sözün arkasında duran bir yapı oluşturmuş ve hizmet verdiği müşterilerinden de bağlılık görmüş. O nedenle ki en az kendisi kadar işin ehli elemanları olmasına rağmen gelen her çiftçi, Murat Şahin’in çayını içmeden ve sohbetini tamamlamadan ofisinden ayrılmıyor.

Şahinler Traktör’ün ticari yolculuğu 30 yıl öncesine dayanıyor. 1987 yılında baba Bektaş Şahin ile ekilen tohum, bugünlerde sadece Tokat merkezde değil çevre ilçelerde ve Ordu’da hatırı sayılır bir bilinirlik sağlamış işletmeye. İşin sırrını sorduğumuzda aldığımız yanıt da beklediğimiz gibiydi. “Her zaman verilen sözün arkasında duran bir yapı oluşturmaya çalıştığımız için müşteri bağlılığını gördük. Uzun soluklu hizmet etmeyi istedik, ileriye yönelik yatırım yaptık. Kısacası insana değer verip karşılığını aldık” diye söze başlayan Şahin, şimdilerde 38 kişilik dev bir işletmeye nasıl ulaştıklarını da şu sözlerle anlattı: “Birkaç yıl önce kaybettiğimiz babamız Bektaş Şahin ile 1987 yılında bir traktörle tarlalarda patates ve soğan tarımı ile uğraşmaya başladık. Önce bir küçük ortaklık sonrasında ise kardeşim Rıza Şahin ile birlikte bir aile şirketi kimliği kazanıp bugünlere geldik. 2017 yılına kadar yıllık satış performansımız 500 traktör iken son iki yılda bu sayı 200’lere kadar düştü. Biz sadece traktör alım satımı ile sınırlamadık kendimizi. Yıllar içinde adeta bir tarım market gibi hizmet vermeye başladık çiftçilerimize.”

Köylünün traktörünü atı ya da arabası gibi gördüğünü söyleyen Şahin’e göre çiftçi kazamaya başladığında ilk olarak traktörünü değiştiriyor ki bu anlamda satış performanslarına bakıldığında son iki yılda meydana gelen düşüşün ipuçlarında kazanamayan bir çiftçi profili var. Kırılgan bir ekonomik yapı, ürünün para etmemesi, siyasi ve ekonomik gelişmeler pazarda ciddi bir daralmaya yol açıyor ve bir fren mekanizması devreye giriyor. Bu da satış performanslarına yansıyor.

Sohbetimizin son kısmında Şahin, tarım dışında bir geçim kaynağı olmayan kente ilişkin sorunları da üç ana başlıkta topladı. Şahin, “Tokat çok göç veriyor. Bu önlenmeli. Yatırım almalıyız ve lojistik sorununu acilen çözmeliyiz. İl merkezimiz meyve ağırlıklı. Çiftçilerimiz Artova ve Yeşilyurt’ta şeker pancarı, Erbaa’da tütün, Niksar’da sebze ve patatesten geçimini sağlıyor. Kuraklaşmanın olmadığı bir coğrafyadayız. Üreticimizin ürününü pazara çıkarma konusunda sıkıntıları var. Tarlada 3 lira eden ürünü markette 12 lira görünce en az kazananın çiftçi olduğunu anlıyoruz” dedi. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar