Piyasaya İnmeyen Fındık Var

14,75 Tl 'yi Gören Kabuklu Fındık Fiyatı, Gerileyerek 13.50 Tl 'ye Dayandı

info@karadenizekonomi.com / 12.11.2014

Piyasaya İnmeyen Fındık Var

Karadeniz Bölgesin de sezona 10.25 TL den başlayan, 30 Mart’ta fındığın don yemesinden dolayı üreticinin de piyasaya indirmemesiyle 14,75 TL’lere kadar çıkan %50 randımanlı kabuklu fındık fiyatı gerileyerek 13,50 TL sabitlendi.

Eliniz deki Fındığı İyi Muhafaza Edin

Fındık ihracatçısı Hasan Basri Durak, “Şu ana kadar herkes yaptığı işten memnun oldu. Çünkü herkes para kazandı bu satıştan. Piyasanın gevşeyip fiyatların gerilemesine gelince, fiyat çık çık nereye kadar çıkacaktı? Fiyatın biraz gevşeme yapması iyi oldu diyebiliriz” dedi.
Piyasaya inmeyen fındığın olduğunu belirten Durak, üreticinin elinde kalan fındığına da iyi sahip çıkması, çürütüp israf etmemesi gerektiğini vurguladı.


Duraklar Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak,  yaptığı açıklamada fındığın bugünkü durumunu değerlendirdi. 

 Serbest piyasada fındık fiyatının arz talebe göre şekillendiğini hatırlatan Durak, “Şuan %50 randımanlı fındık 13,50 TL. Piyasaya fındık gelişi geçtiğimiz ay sonu itibariyle bir hayli fazlaydı, o yüzden 14,50 hatta üzerindeki fiyatlardan geri geldi. Belki üreticilerimiz satmadı ama veren arkadaşlarımız kar realizasyonu dediğimiz olaydaki gibi karlarını realize ettiler. Sezon başında 10,25 TL’den başladı alımlarımız ve 14,75 TL ye kadar çıkmıştı. Bu aşama da herkes para kazanıyordu ve kazananlar da satıp borçlarını ödeme, banka hesaplarını kapama gibi durumlarda kullandılar. Bu arada üreticilerimizden satanlar da oldu, onlarda borçlarını ertelemişti onlarında belirli kısımları sattılar. Hala hâlihazır da üreticimiz de az çok piyasaya indirmediği fındık olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.

Dış Ülkeler Bizim Fiyatlarımızın Durumuna Göre Stratejik Davranıyorlar

Durak, bu yıl zirai don nedeniyle fındık ürünün rekoltesinin düşük olması yurt dışındaki fındık üretimi yapan ülkelere yaradığını belirterek, “Doğu Karadeniz olarak fındığa biraz daha yok gözüyle bakıyoruz ama Batı Karadeniz’de bu sene çok iyi fındık oldu. Bu iyi fındığında neticesinde orda da iyi kötü hareketler hem üreticide hem bizde oluyor. Fındığı dünya olarak düşünmek gerekir, tüketilen ve üretilen bir fındık miktarı var bunun azlığı ya da yokluğu piyasayı dengeliyor. Türkiye’deki fındık eksikliği, İtalya, İspanya, Gürcistan, Azeybaycan’a hangi ülkede fındık varsa hepsine yarıyor ve faydası oluyor. Çünkü onlarda bizim fiyatımıza göre iniş ve çıkışlar belirliyorlar” diye konuştu.

Fındığın bundan sonraki durumunu değerlendiren Hasan Basri Durak; “Yeni ve daldaki mahsul çok daha önemli. Bunun nasıl seyredeceğini çok iyi bilemiyoruz ama daldaki mahsul iyi görünürse fiyatlar biraz daha gevşeyebilir. Çok iyi bir mahsul gelirse sıkıntı olabilir, ama az mahsul gelirse üreticiye avantaj sağlayabilir.” dedi.

Bu yıl ki Fındık Fiyatları Üretici İçin Bir Şanstır

Fındık fiyatında artışın beklendiği yönündeki söylemlere ilişkin Durak, “Şu ana kadar herkes yaptığı işten memnun oldu. Çünkü herkes para kazandı bu satıştan. Piyasanın gevşemesine gelince de; çık çık nereye kadar çıkacaktı? Fiyatın biraz gevşeme yapması iyi oldu diyebiliriz” diye konuştu.

Bu yıl ki fındık fiyatlarının büyük bir şans olduğunu belirten ve üreticilerin bundan faydalanması gerektiğini vurgulayan Durak; “Bizim en büyük şansımız. Bu fırsat bize 10 yılda bir geçiyor. Ve şu çok önemlidir ki aşağıdaki fındık 50 TL olsa ne olur, üst kesimlerde hiç fındığı olmayan insana bir faydası yok. Keşke sahil ve yukarı kesimlerde üretim dengeli olsaydı, herkes bu yükselmeden ya da yanmadan istifade edebilseydi.” dedi.

Eliniz de ki Fındığı Çürütmeyin

Son olarak fındığını çürüme pahasına satmayıp bekleten üreticiye de seslenen Durak, şunları kaydetti:

“Piyasaya indirilen fındıklarda çürükler çok çıkıyor. Üretici, ‘Bu fiyata rağmen satıyorum’ diye veya ‘Satma rahatlığım var’ diye fındıklarını hala çuvalda tutuyor. Çok yazık, ürün satılma satılır ama biz ihracatçı olarak nasıl fındığı olmayan yerdeki üreticimizi düşünüyorsak, fındığı olan üretici de elindeki fındığın ülkesinin fındığı olduğunu bilmesi, ürününü çürütüp israf etmemesi gerekiyor.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar