Samsun’dan 72 bin tonluk kapya biber hasadı
Tosuner,‘’Tarlada 2 ila 2,5 lira arasında alıcı bulunuyor. Bir dönüm alanda 3 tonun üzerinde mahsul alınıyor. Geçen yıl ovada yaklaşık 72 bin ton kapya biber hasadı yapıldı.’’
info@karadenizekonomi.com / 16.09.2019
Samsun'un Bafra Ovası'nda yetiştirilen kapya biberi tadı ve kalitesiyle öne çıkıyor. Salça ve baharat yapımında kullanılan biberin en önemli alıcılarını ise Güneydoğu illeri oluşturuyor. Bir dönüm alandan 3 tonun üzerinde mahsul alındığını ifade eden Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ‘’Bölgemizde sebze üretimi oldukça yaygın olarak yapılıyor. Bu yıl 30 köyümüzde hasadı devam eden salçalık ve baharatlık kapya biber, üreticinin yüzünü güldürdü. Tarlada 2 ila 2,5 lira arasında alıcı bulunuyor. Bir dönüm alanda 3 tonun üzerinde mahsul alınıyor. Geçen yıl ovada yaklaşık 72 bin ton kapya biber hasadı yapıldı. Bu yıl 110 bin tonu geçmesini bekliyoruz. Türkiye'nin pek çok bölgesine kapya biberi gönderiyoruz fakat en önemli alıcılar Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerden geliyor. Özellikle Urfa, Mardin, Diyarbakır gibi Güneydoğu illeri başta olmak üzere Mersin, İstanbul gibi Türkiye'nin birçok iline baharatlık ve salçalık biber gönderiyoruz. Gelecek yıl bütün Türkiye'nin salçalık ve biber ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamayı planlıyoruz. Tarlada toplanmadan alıcı bulunuyor’’ ifadelerini kullandı.
‘’Ürün piyasası geçen yıla göre daha iyi’’
25 yıldır salçalık biber üretimi yaptığını kaydeden Bu yıl kapya biberin verim ve kalitesinin oldukça iyi olduğunu ifade eden Türbe Mahallesi'nde sebze üretimi yapan Nurettin Genç, ‘’Biber bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Yetiştirdiğimiz biberler çok etli ve iri olduğu için kiloya geliyor. Dayanıklı olması, iri olması ve etli olması bizim için çok önemli. Lezzet olarak çok iyi. Ürün piyasası da geçen yıla göre çok daha iyi. Ürün daha tarlada toplanmadan alıcı buluyor.'' diye konuştu.