Samsun tarım kenti
Samsun Valisi Osman Kaymak TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından Grand Amisos Otel'de düzenlenen IPARD II Programı 5. Başvuru Çağrı Dönemi Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.
info@karadenizekonomi.com / 8.03.2019
Samsun Valisi Osman Kaymak TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından Grand Amisos Otel'de düzenlenen IPARD II Programı 5. Başvuru Çağrı Dönemi Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan yaptığı açılış konuşmasında, ”Son yıllarda tarımda ülkemizin geldiği mesafeyi hepimiz biliyoruz. Tarıma yılda 1 milyar 900 milyon destekleme yapılırken, artık yılda 16 milyar destek veriliyor. Ülkemiz hem tarımsal alanda hem diğer alanlarda ciddi anlamda mesafe kat ediyor, gelişiyor ve güçleniyor. Biz de her çağrı döneminde yeni bir heyecanı sizlerle paylaşıyoruz. Ben özellikle bu koordinasyonun sağlanması noktasında başta Sayın Valim olmak üzere tüm ilgili STK’ları ve paydaşlarımızı bu Milli Kalkınma Seferberliğine vermiş oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu bizim için çok önemli. Çünkü bu işin altından ancak ortak bir şekilde kalkabiliriz. Bu mücadeleyi birlikte başarabiliriz. Bu gün 16 Şubat 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin Aydın’da açıklamış olduğu lansmanla birlikte yeni bir çağrının müjdesini sizlerle paylaşmak için toplandık. 250 milyon avroluk AB Kırsal Kalkınma hibesini üretici ve yatırımcılarımıza sunacağız.” dedi.
‘’SAMSUN TARIM KENTİ’’
Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Her zaman söylediğimiz bir söz var. Samsun’un geçmişten gelen bir özeliği de tarım kenti olması. Bafra ve Çarşamba ovalarımızla hep övünüyoruz. Samsun geçmişte ve şimdi bu iki ovalardan çok ekmek yedi. Samsun bu iki ova sayesinde çevresinde bugün çok farklı bir yere geldi. Bu ovalardan daha çok yararlanma konusunda arayışlarımız devam etmek zorunda. Bu anlam da TKDK, Tarım İl Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığımızın çalışmaları bizlerin ufkunu açıyor. Devletimiz gerçekten tarıma çok büyük destekler sağlıyor. İnşallah bu yardımlar devam edecektir. Türkiye’nin kalkınma hamlesinde tarım önemli bir alandır. Ama şunu da görmemiz lazım. Tarımdan da sanayiye ve endüstriye geçmemiz lazım. Sadece ilkel yöntemlerle üretim yaparak kalkınmayı sağlayıp dünya yarışındaki yerimizi koruyamayız. Yöremiz insanlarının DOKAP’ın, TKDK’nın, Tarım Bakanlığı’nın kaynaklarını ve imkanlarını çok iyi araştırarak bundan yararlanması lazım. Hep söylediğimiz bir söz var. Arkadaşlar bedava para veriyoruz, gelin alın.” diye konuştu.
‘’42 İL ARASINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ’’
Samsunluların bizim bu yaptığımız çağrıya cevap verdiğini söyleyen Osman Kaymak, “Samsun, IPARD I döneminde desteklenen proje sayısında ve yapılan ödeme tutarında 42 il arasında Türkiye birincisi olmuştur. Bu birincilik, Samsun ve bizler için bir övünç kaynağıdır. Samsun İlkadım şehri. Samsun her zaman örnek ve ilklerin şehri olmak durumunda. Samsun bölgenin amiral gemisi. Samsun, tarım, spor, eğitim, ticaret ve sağlık gibi her alanda da birinci olmak durumunda. Çünkü Cenab-ı Allah buraya böyle bir özellik vermiş. Coğrafya bölgenin kaderini belirler. Nasıl Kurtuluş Savaşı’nda ilk meşale burada yakıldıysa, tarımda da, sanayide de, sporda da, eğitimde de, sağlıkta da ilkler burada olacak. Bu ovalar, bu deniz, bu toprak, bu güzellikler ve bu iklim her yerde yok. Öncü oldukları için ben Samsunlu hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Ama yolumuz uzun. Güçlü Samsun için daha çok üreteceğiz.” dedi.
‘’250 MİLYON EURO DESTEK’’
Tarımsal kalkınmanın endüstrinin ve sanayinin dinamosu olmak zorunda olduğunu ifade eden Kaymak “TKDK’nın, DOKAP’ın, OKA’nın ve Tarım Bakanlığı’nın yardımları ve destekleri gerçekten bizlerin önünü açıyor. IPARD II 5. başvuru çağrı döneminde 250 milyon euro hibe desteği verilecek. Lütfen Samsunlu çiftçilerimiz bu desteklerin en iyi şekilde kullanılması konusunda gayret sarf edelim. Bu projeye sahip çıkalım. Bütün ilçelerde toplantı yaparak köylülerimize ve çiftçilerimize bunu duyuralım ve daha çok alana yayalım. Projelerin kabul müracaatları 8 Nisan-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. IPARD-1 programı döneminde Samsun çok çalışarak birinci oldu. Şimdi daha çok çalışacağız. Sürdürülebilir kalkınma acısından tarım, turizm, sağlık ve eğitimle yetinmemeliyiz. Bunları kullanacağız ama bir taraftan da sanayileşmek zorundayız. Samsun’da sanayi tesisleri kurulması anlamında il merkezinde arsa sıkıntısını Samsun Milletvekillerimizle toplantı yaparak gidermeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
‘’TARIM GELİRLERİNİ SANAYİYE AKTARMAK’’
Biz ciddi manada sanayi tesislerini ilimize kuramazsak, ciddi kalkınmayı sağlayamayız diyen Osman Kaymak konuşmasının sonunda, “Bizler tarımdan elde ettiğimiz gelirleri sanayiye aktarmak durumundayız. Malatya, Kayseri, Gaziantep ve Konya illeri aslında tarımsal desteklerden elde ettikleri gelirleri kullanarak sanayi de güçlendiler. Bizlerde tarımsal destekten aldığımız gelirleri sanayiye aktarmak durumundayız. Samsun merkezde Organize Sanayi Bölgesi için gerekli olan arsa sorunu çözersek Samsun’un önü açılır diyorum. Samsun daha emin adımlarla güçlü Samsun olma yolunda inşallah ilerleyecektir. Ben bu programın, bu desteğin hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Çitçilerimize bol bereket getirmesin diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.