Sektörün hedefi dünya ikinciliği

Turan Seramik ar-ge ile büyüdü

info@karadenizekonomi.com / 15.02.2018

Sektörün hedefi dünya ikinciliği

·Turan Seramik A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Çakmak , seramik sektörünün İtalya ve İspanya’dan sonra 3. Sırada yer aldığını belirterek, hedeflerinin ikincilik olduğunu söyledi. Çakmak, Turan Seramik A.Ş’nin sektörde ar-ge ve teknolojiyi etkin olarak kullanan bir şirket olduğunu vurguladı.



Seramik sektöründe yenilikçi ürünlerin sergilendiği UNICERA 2018 İstanbul Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı 27 Şubat – 3 Mart 2018 tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy İstanbul’da yapılacak. Fuara Turan Seramik A.Ş de katılarak ürünlerini tanıtacak.

Bölgemizin Seramik Sektöründeki başarılı firması Turan Seramik de Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarında D6-D05 standında yerini almaya hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Çakmak, Karadeniz Ekonomi’nin sektöre yönelik sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin seramik sektöründe Avrupa’nın üssü durumunda olduğunu, seramik sektöründe Türkiye’nin İtalya ve İspanya’dan sonra üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Çakmak, “Ülke olarak sektördeki hedefimiz ikinci sıraya yükselmek. Türkiye Seramik sektörünün 2023 hedefi ise 3,5 milyar dolarlık ihracata ulaşmaktır” diye konuştu. Çakmak sorularımıza şu yanıtları verdi:

-Turan Seramik’in gelişim süreci ve üretim gücünden bahseder misiniz? Hangi ürün gruplarıyla hizmet veriyorsunuz ve teknolojilerinden bahseder misiniz?

-Turan Seramik 1987 yılında kuruldu 3 yıllık ar-ge ve yatırım çalışmalarından sonra 1990 yılında fiilen üretime başladı. Üretim olarak seramik, sıhhi sağlık gereçlerini kapsıyor. Lavabolar, klozetler ve bunun gibi ürünlerdir. Üretim teknolojisinde kullanılan güncel üretim hatlarını fabrikaya taşıdık, bunlardan en son Almanya’dan getirdiğimiz seramik fırını var. Montajı 5 ay süren bu fırınla birlikte eski kapasitemizi % 60 daha artırmış oluyoruz. Montaj bitti ve üretim için devreye alındı son teknoloji olduğu için önemli bir enerji tasarrufu sağlamasıyla ülke ekonomisine de doğrudan bir katkı sağlamış oluyoruz.

-Firmanız da kaç çalışanız ile birlikte üretim yapıyorsunuz?

-Toplamda 300 personel var dönemsel olarak %5 -+ olabiliyor. Bu sayının ilerleyen süreçte artacağını düşünüyoruz.

-Vitrifiye ürünlerinizin özelliklerinden bahseder misiniz?

-Vitrifiye kelime anlamı olarak camlaşmış, camsı anlamına gelmektedir. Bu kelime inşaat sektöründe kullanılmakta olup; Lavabo, Tuvalet Taşı, Klozet, gibi genelde seramik olan ürünlerin tamamının adına vitrifiye denir.Yüzeyi emici olmadığı, çizilmediği, kolay temizlendiği, koku yapmadığı için banyo ve mutfak gereçleri olarak kullanılıyor.

-AR-GE, tasarım ve inovasyon çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Bunun için ne kadarlık bir bütçe ayırıyorsunuz

-Ar-Ge ve tasarımla ilgili özel bütçe gereksinimi duymuyoruz ihtiyaç halinde genel bütçeden karşılıyoruz tasarım bizim sektör için önemli ürünlerinizi pazara arzda tasarım kendini fark ettirmeli iyi bir tasarım ürünü satmanın en önemli etkenidir.

-2017 yılı firmanız açısından nasıl geçti? Üretim kapasiteniz geçen seneye göre yüzde kaç arttı?

-2017 yılında hedeflediğimiz üretimi yaptık hatta gelen bir çok talepleride karşılayamadık bu sene %20 kapasite artırmayı planladık

-Üretiminizin yüzde kaçını ihraç ediyorsunuz?

-Bu sene üretilenin %20 sini ihraç ettik, dışardan gelen taleplere bakılırsa bu rakamların üzerinde olabilirdik ancak iç piyasadaki müşterilerimizin de taleplerini göz ardı edemedik onları üzmek istemiyoruz. Bu sene bu rakamları bir miktar daha yukarı çıkartabiliriz.

-Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

-Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika ülkeleri yaklaşık 15/20 ülkeye ihracatımız oluyor

-Bu yıl nerelere ihracatınız gerçekleşecek?

-Hedef ülkeler yine aynı yerler olur 27 martta İstanbul da CNR da yapılacak olan ÜNİCERA SERAMİK BANYO fuarına katılıyoruz bu fuarda da farklı ülkelerden gelen olursa onlarla da görüşmelerimiz olacak komşu ülkeler bizim için iyi bir ihracat destinasyonudur ulaşım kolaylığı bir avantajdır

-Turan Seramiğin dış pazardaki payı ne kadar? Yurtiçinde ve yurtdışında neyi hedefliyorsunuz? Yeni pazar arayışları var mı?

-Bizim tahmini hesaplamamız %1,5 -2 arası olur yeni pazar arayışı zaman zaman ihtiyaç oluyor bazı ülkelerdeki sorunlardan olumsuz etkileniyoruz

-Sektörün 2018 hedefleri nelerdir?

-Kısa vadeli hedeften çok uzun vadeli hedeflere bakmak lazım sektörümüzün bu yöndeki 2023 hedefi toplamda 3,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektir. Türk seramik sektörü üretimde katma değeri yüksek ve ihracat kabiliyeti olan ürünleri üretmek rakip ülkeler karşısında bu sektörde biz de varız ve önemli aktörüz diyor. Uluslararası fuarlarda da bunun farkındalığını ortaya koymaktadır. Avrupa’da birçok fabrika yüksek maliyetten dolayı kapasite düşürme ve kapatma durumuna geçti bu durum ülkemizdeki seramik sanayinin daha önem kazanacağını gösteriyor.

-Yurt dışında fuarlara katılıyor musunuz?

2019 yılı için Almanya da 2 yılda bir düzenlenen ISH fuarına katılmayı planlıyoruz burada firmamızı ve ürünlerimizi tanıtmak istiyoruz

-2018 de ülke ekonomisiyle ilgili beklentileriniz ve önerileriniz neler?

-Tabi ki beklentiler faizin düşmesi, yatırımların hız kazanmasıdır. Uzun süredir piyasada yatırımcı ve sanayici düşük faizle döndürülebilir bir finansman sağlıyordu ve yatırım yapabiliyordu. Konut sektörün de bundan en büyük nasibini alıyor, her sektöre doğrudan yansıyordu. Son zamanlarda faizdeki artışla bu aksiyonların düştüğünü görüyoruz bu aynı zamanda işsizliği de artıran bir faktör. Devlet zaman zaman çeşitli konularda sahaya inerek denetimler yapıyor. Sadece denetim yapmakla yetinmemeli, iş dünyasının derdi, sorunları nelerdir bunlarla ilgili de sahaya inmelidir. Devleti sahaya çağırma konusundaki en büyük görev de Ticaret Ve Sanayi Odalarına sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Biz sanayicilerin bireysel çağrısı işe yaramaz. Devlet sorunlara çözüm bulmalı, sanayiciyi koşturmalı. Çünkü sanayici üretecek; Alman’a, Arap’a, Rus’a satacak; ceplerindeki parayı alacak Türkiye Cumhuriyeti’nin Merkez Bankası’na teslim edecek. Geçim üretimle ihracatla olur.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar