Şenocak''Doğrudan gelir desteği bölgesel farklılıklara göre verilmelidir''
''Ödemeler ekim alanı ve verim dikkat alınarak yapılmalıdır'
info@karadenizekonomi.com / 29.04.2016
Şenocak Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak, fındıkta alan bazlı destek ödemeleriyle ilgili konuştu,Ordu,Giresun ve Trabzon illerinde alan bazlı desteğin üreticiler için çok önemli olduğunu belirterek, Özellikle yamaç arazide ki üretici daha fazla desteklenmelidir dedi.
Sanayici ve İş adamı Cem Şenocak, gerçek fındık üreticisinin koruma altına alınması gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi:
Fındıkta alan bazlı destek ödemeleri bölge ekonomisi ve üretici açısından son büyük önem arz etmektedir..2009 yılında yeni fındık kararnamesi ile sektörde olumlu bir dönem başladı.Dünya ve ülke gerçeklerine göre politika oluştu. Cumhuriyet tarihinin en yüksek ödemeleri düzenli olarak üreticimize yapılmaktadır. Fakat bu ödemelerin yamaç arazideki üreticimize daha fazla verilmesini sağlamalıyız.Son yıllarda Dünyada yaşana küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ülkemiz fındık dikim sahalarında etkili olmuştur.Bu nedenle ülkemiz fındık dikim sahalarında verimi 250-300 kilolara ulaştırmalıyız.
Giresun'da yıllar önce başlatılan teşvikli bir proje olan ürün borsaları ve lisanslı depolarla ilgili çalışmaların sonucunu aldıklarını söyleyen Şenocak "Ordu, Giresun, Trabzon ve Türkiyemizin yüksek meyilli arazilerinde ki üreticiler için alan bazlı destekleme modeli çok büyük önem arz etmekte. Üretici hem serbest piyasa koşulları ile hem de alan bazlı destekle koruma altına alınmıştır dedi.
''Gerçek üretici'ye daha fazla destek''
Meyilli arazideki fındık ağaçları en az 60 ile 100 yıllık dikimler olup, hem kökleri yaşlanmış hem de verimden düşmüştür. Bununla birlikte miras yolu ile bu bahçeler bölünmüş ve üretim aile başına 1.500 kilonun altına düşmüştür. Yüksek kesimlerde meyilli arazideki üretici ise geçim sıkıntısından dolayı göç vermiş ve yaşlı nüfusa kalmıştır. Yani meyilli arazi ile düz ovalardaki üreticilere aynı dönüm parası verilmemelidir.
Şenocak, düz ovalarda alan bazlı desteklemeye hiçbir şekilde ihtiyaç olmadığı kaydetti ve son olarak şunları sözlerine ekledi:
Düz ovalarda sulama tesisleri yapılmış, makineli toplamaya geçilmiş aile başı üretim meyilli araziye göre çok daha fazladır. Bununla birlilte alternatif ürün imkanları da bulunmaktadır. Bu meyilli arazideki üretici ile düz ovadaki üreticiyi aynı kefeye konulmamalıdır. Doğu Karadeniz de yamaç arazide ki üreticimizin daha fazla desteklenmesi üreticimizi güçlü kılacaktır.