Tarihi Kurul Kalesi yerli ve YabancıTuristlerin Gözdesi
"Kurul Kalesi, 2300 yıl önce 6. Mitridat döneminde Amasya merkezli krallığın Anadoludaki kalelerinden biri.
info@karadenizekonomi.com / 26.04.2015
Doğu Karadeniz Bölgesinin ilk arkeolojik kazısı olma özelliğini taşıyan, 2300 yıl önce Pers İmparatorluğunun Amasya merkezli eyaletin kralı 6. Mithriadat dönemine ait olduğu tespit edilen tarihi Kurul Kalesi yerli ve yabancı turistlerin gözdesi oldu.
Dönemin Ordu Valisi Orhan Düzgünün çabalarıyla başlatılan ve Doğu Karadeniz Bölgesinin ilk arkeolojik kazası olma özelliğini taşıyan Kurul Kalesinde yapılan kazı çalışmalarında tepe adaları, giriş kapısı, dinsel ve kültsel alanlar, seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça büstleri ve birçok eser ortaya çıkarılırken, bölge yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
Mülkiyeti halen Ordu Büyükşehir Belediyesinde olan ve 2015 yılında devam edecek kazılar için 1 milyon liralık ödenek ayrılan tarihi Kurulu Kalesinin Doğu Karadenizin antik döneme ait tarihi açısından büyük merak uyandırdığını belirten Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, "Kurul Kalesi, 2300 yıl önce 6. Mitridat döneminde Amasya merkezli krallığın Anadoludaki kalelerinden, garnizonlarından biri. Bu kale bölgedeki ticareti aktiviteyi, tarımı, güvenliği sağlıyordu. Aynı zamanda krala ordu besleyecek, ordu yetiştirecek nüfusu burada besliyordu. M.Ö. 1. yy başlarında kale yakılarak ele geçirilmiş ve ondan sonra burada yerleşim olmamış. Kazılarda günümüzden 2300 yıl öncesine uzanan arkeolojik buluntulara rastladık. Bölge yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Kurul Kalesindeki kazı çalışmalarının devam edecek olması oldukça sevindiricidir dedi.