TARIMDA DA KADIN İŞÇİLER DAHA AZ KAZANDI

Kadın işçilere en yüksek günlük ücret ödeyen ilk beş il sıralamasında Ordu birinci.

info@karadenizekonomi.com / 3.03.2016

TARIMDA DA KADIN İŞÇİLER DAHA AZ KAZANDI

En Yüksek Maaşı Konya ve Ordu, En Düşük İse Hatay Veriyor

Tarımsal işletme işgücü ücret istatistiklerinin 2015 üretim yılında ve tarım işlerinin en yoğun olduğu dönemde, tarımsal amaçlı en az beş mevsimlik işçi ya da en az bir sürekli işçi çalıştıran tarımsal işletmelerden derlendiği belirtildi. 

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, tarımsal işletme işgücü ücretleri 2015 yılı sonuçları değerlendirildi. Açıklamada tarımsal işletme iş gücü ücret istatistiklerinin 2015 üretim yılında ve tarım işlerinin en yoğun olduğu dönemde, tarımsal amaçlı en az beş mevsimlik işçi ya da en az bir sürekli işçi çalıştıran tarımsal işletmelerden derlendiği belirtildi.

Tarımsal işletmelerde 2015 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artarak 52 TL, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 19,3 artarak bin 532 TL oldu.
Mevsimlik kadın işçilerin günlük ücretleri yüzde 13,3 artış göstererek 46 TL olurken, erkek işçi ücretleri yüzde 9,6 artış göstererek 59 TL oldu.
Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret, kadın işçiler için yüzde 19,2 oranında artarak bin 332 TL ve erkek işçiler için ise yüzde 19,8 artarak bin 563 TL olarak gerçekleşti.
Seçilmiş faaliyet türlerine göre mevsimlik işçilere ödenen günlük ücretlere bakıldığında, en fazla mevsimlik işçi çalıştırılan faaliyetlerden, çapalama hizmetleri için kadın işçilere 43 TL, erkek işçilere 50 TL, hasat hizmetleri için kadın işçilere 48 TL ve erkek işçilere ise 55 TL olarak gerçekleştiği görüldü. Tarımsal işletmelerde mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 63 TL ile Ordu, erkek işçiler için ise 83 TL ile Konya ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ise, kadın işçiler için 31 TL, erkek işçiler için 40 TL ile Hatay ilinde oldu.

Mevsimlik kadın işçilerde en yüksek günlük ücret Ordu ilinde gerçekleşti

Tarımsal işletmelerde mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 63 TL ile Ordu, erkek işçiler için ise 83 TL ile Konya ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ise, kadın işçiler için 31 TL, erkek işçiler için 40 TL ile Hatay ilinde oldu.

SÜREKLİ İŞÇİLERDE ERKEKLERE EN AZ GAZİANTEP ÖDEDİ
TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada sürekli erkek işçilerde en düşük aylık ücretin Gaziantep’te ödendiği belirtildi.
2015 Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Araştırması, kapsam ölçütlerini sağlayan 28 ilde 3 bin 781 tarımsal işletmede yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak uygulandı. Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşan Gaziantep Bölgesinde (TRC1) Gaziantep ve Kilis illerinde araştırma yürütüldü.
Tarımsal işletmelerde sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücretlere bakıldığında, kadın işçilere bin 500 TL ile Denizli’nin ve erkek işçilere 2 bin 3 TL ile Ankara’nın en yüksek ödemenin yapıldığı iller olduğu görüldü. En düşük ücretler ise, kadın işçiler için bin 17 TL ile Mersin, erkek işçiler için ise bin 175 TL ile Gaziantep ilinde gerçekleşti.
2015 yılında Gaziantep’te tarımsal işletmelerde (hanehalkı) mevsimlik tarım işçilerine yapılan günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 46 TL, erkek işçiler için ise 61 TL oldu. Kadın işçilere en yüksek günlük ücret ödeyen ilk beş il sırasıyla Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya ve Zonguldak olurken 28 il içinde Gaziantep 14. oldu. Erkek işçilere en yüksek günlük ücret ödeyen ilk beş il sırasıyla Konya, Ardahan, Edirne, Çanakkale, ve Isparta olurken 28 il içinde Gaziantep 16. oldu. Gaziantep’te tarımsal işletmelerde (hanehalkı) sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret erkek işçiler için 1 175 TL oldu. Erkek işçilere en yüksek aylık ücret ödeyen ilk üç sırasıyla Ankara, Balıkesir ve Konya olurken Gaziantep sürekli işçilerde erkeklere en az ücret ödenen il oldu.
2014 yılında Gaziantep’te mevsimlik işçilere ödenen günlük ücret kadın işçiler için 42 TL, erkek işçiler için 54 TL idi. 2015 yılında ise bu değerler artış göstererek sırasıyla 46 ve 61 TL oldu.
KİLİS’TE MEVSİMLİK İŞÇİLERE ZAM YOK
Kilis’te tarımsal işletmelerde (hanehalkı) mevsimlik tarım işçilerine yapılan günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 36 TL, erkek işçiler için ise 45 TL oldu. Bu değerlerle Kilis ili, araştırmanın yürütüldüğü 28 il içinde kadın işçilere Hatay’dan sonra en az ücret ödeyen 2. il oldu. Benzer şekilde Kilis, erkek işçilere de Hatay’dan sonra en az ücretin ödendiği 2. il oldu.
2014 yılında Kilis’te mevsimlik işçilere ödenen günlük ücret kadın işçiler için 36 TL, erkek işçiler için 45 TL idi. 2015 yılında da ücretler aynı kaldı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar