''Telefasi Mümkün Olmayan Risklere Karşı Önleminizi Alın''
''2014 yılında meydana gelen afetler nedeni ile çiftçilerimize 30 milyon 995 bin Türk Lirası tazminat ödenmiştir''
info@karadenizekonomi.com / 15.01.2015
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, fındık üreticilerine çağrı yaparak, Bahçelerinize tarım sigortası yaptırın. Herhangi bir doğal afet ile karşılaşıldığında sigortadan tüm zararlar karşılanacaktır dedi.
Tarım sektörünün üstü açık fabrika özelliğini taşıması sebebiyle telafisi mümkün olmayan risklerle karşı karşıya kalınabildiğini belirten Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiyede de bu durumun Tarım Sigortaları uygulamasıyla zararların minimize edildiğine dikkat çekti.
2090 Sayılı "Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun" gereği 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınan afetlerde tarım sigortası yaptırmayan üreticilere herhangi bir destekleme yapılamadığını belirten Sağlam, afetler sonucunda yaşanan zararların karşılanmasının ancak tarım sigortası yaptırmakla mümkün olduğunu vurguladı. Ordu ili açısından gerek ihracat gere istihdam ve gerekse stratejik ürün olan fındıkta 29-30 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don olayının devlet destekli tarım sigortasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Sağlam, tarım sigortası poliçe tutarının yüzde 50sinin devlet destekli hibe olarak karşılandığını hatırlattı.
TARIM SİGORTASININ ALANI GENİŞLEDİ
Sağlam, şöyle konuştu: 2015 yılında tarım sigortasının fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri dolu paketine ilave olarak isteğe bağlı olmak üzere açık alanda yetiştirilen meyveler için de don riski paketi uygulanacak. Seralar için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ile taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ek riskleri paket halinde verilmektedir. Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan aktif (arılı) ve plakalı kovanlar için fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırı riskleri ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında teminat altına alınmıştır.
2014TE 30 MİLYON TL TAZMİNAT ÖDENDİ
Sağlam, 2014 yılında Ordu il genelinde 13 bin 935 adet poliçe kesilerek bu kapsamda 68 bin 893 dekar alan ve 5 bin 133 adet hayvanın sigortalandığını belirterek, 2014 yılında meydana gelen afetler nedeni ile toplamda çiftçilerimize 30 milyon 995 bin Türk Lirası tazminat ödenmiştir. Çiftçilerimizin doğal afetlerden dolayı karşılaşabilecekleri zararı en aza indirebilmek için mutlaka devlet destekli tarım sigortası yaptırmaları önemlidir. Bu konuda fındık için sigorta başvuru son kabul tarihi 5 Mart 2015, kivi için 7 Şubat 2015, ceviz için 14 Şubat 2015 olarak belirlenmiştir diye konuştu.