TİM Başkanı: Sigortasızlık süresi bir aya inmeli
Destekten yararlanabilmek için, istihdam edilen kişinin, son 3 ay sigorta kaydının bulunmaması gerekiyor. İhracatçılar ise bu sürenin 1 aya indirilmesi gerektiği görüşünde...
info@karadenizekonomi.com / 16.03.2017
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda konuşan TİM Başkanı MehmetBüyükekşi, 2017 yılının ilk iki ayında ihracatı yaklaşık yüzde 10 artırdıklarına dikkati çekti. Mart ayını da yüzde 10'un üzerinde bir artışla kapatmayı hedeflediklerini belirtenBüyükekşi, "Hedefimiz 2017 yılını 155 milyar dolarlık ihracatla tamamlamak. İhracatımızda görülen bu artışın istihdama olumlu katkılarını kısa zamanda göreceğimize inancımız tamdır" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı İstihdam Seferberliğine TİM olarak bu yıl 300 bin ek istihdam yaratma hedefiyle katıldıklarını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, "İstihdam teşvikleri ciddi oranda yeni iş olanakları sağlayacak. Bugün aralık ayı işsizlik rakamları açıklandı ve beklentilerimizden daha
yüksek bir rakam geldi. Sadece iki haftada 127 ihracatçımız tarafından 3 bin 140 kişi istihdam edildi." ifadelerini kullandı.
İhracatçıların istihdama katkıları için yaptıkları çalışmaları paylaşan Büyükekşi, şunları söyledi:
"Geçen yıl en çok ihracat gerçekleştiren ilk 12 bin firmaya, 60 İhracatçı Birlik Başkanına ve tüm Yönetim Kurulu üyelerine bir mektup gönderdik. Mektupta ihracata ve istihdama yönelik destekler anlatıldı. Yine TİM'in web sitesinde ihracatçılarımızın bu seferberliğe katılım gücünü resmetmek amacıyla bir bölüm açtık. Ayrıca, üyelerimize e-mail ve SMS aracılığıyla da bilgilendirme mailleri gönderdik. İstihdam desteklerini sosyal medya hesaplarımızdan hem ihracat ailesine hem de kamuoyuna duyurduk. Yine İhracatçılarımıza istihdam destekleri konusunda danışmanlık yapması için 5 İŞKUR uzmanı görevlendirildi."
Kıdem Tazminatı Fonu kurulmalı
Toplantıda işçi ve işveren arasında yaşanan sorunlarının çözümüne yönelik olarak Hükümetten beklentilerini de paylaşan TİM Başkanı Büyükekşi, asgari ücret artışından sonra işletmelerin personel giderlerine ek olarak kıdem ve ihbar yüklerinin de arttığına dikkat çekti.
Büyükekşi, "Bunlar hem işletmelere ciddi bir maddi yük oluşturuyor hem de çalışanlarımızın aklında 'tazminatımı alabilecek miyim' sorusunu oluşturuyor. Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasını arzu ediyoruz. Bu fonun kurulmasında, işverenlerin maliyetinin bir kısmının İşsizlik Fonu'ndan karşılanmasını talep ediyoruz. Böyle bir uygulamanın hem çalışanlar hem de işverenler üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratacağına inanıyoruz" diye konuştu.
"Sigortasızlık süresi 1 aya indirilmeli"
Çalışanların işverenlerine açacakları davalarda zaman aşımı süresinin İş Kanununda 5 ile 10 yıl olarak belirtildiğini belirten Büyükekşi, "Bu sürenin daha da kısalarak, 6 aya indirilmesi ile sorunların daha hızlı çözüleceğine inanıyoruz.
Son olarak, yeni yaratılan istihdama verilen prim destekleri bizler için son derece memnuniyet verici. Ancak bu destekten faydalanabilmek için, istihdam ettiğimiz kişinin, son 3 ay sigorta kaydının bulunmaması koşulu getirildi. Bu durum, bu destekten faydalanmak isteyen ihracatçı firmalarımızın, çalışan bulmakta zorlanmalarına yol açıyor. İşbaşı eğitim programı ile ilgili destekte de bu süre aynı. Bu sürelerin 1 aya indirilmesi ile firmalarımız çok daha etkin ve hızlı bir şekilde yeni istihdam alanları yaratabilecek" dedi.