TMO da gerçekleri gördü

·Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk “TMO da fındığın gerçeklerini ve fındık sektörünü bekleyen tehlikeyi gördü” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 20.06.2017

TMO da gerçekleri gördü
  • Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk TMO’nun yeni sezon öncesinde fındık sektörüyle ilgili açıladığı raporu çok anlamlı ve gerçekci bulduğunu belirterek, “Sonunda TMO da Türk fındık sektörünü tedbir alınmaz ise bekleyen tehlikeleri görmüştür” diyerek şu açıklamaları yaptı:

“Azerbeycan ve Gürcistan Türk fındığı için büyük tehlike oluşturduğunu yıllarca anlattık. Sürdürebilirliğin ve verimliliğin kalitenin önemine dikkat çektik.Dünya gerçeklerini görmez isek Gürcistan ve Azerbeycan yakın gelecekte fındıkta Türk fındığına rakip olacağını anlattık.Bu anlamda gündem verimlilik ve kalite sürdürebilirlik olmalı bu bağlamda Devletin kurumu TMO’nun fındıkta gerçekleri görmesi hazırladığı rapor çok anlamlı ve doğrudur.Şimdi

bu raporu kısaca tekrar hatırlayalım.Son 3 sezondur serbest piyasada yaşanan fındık fiyatlarındaki düşüş sebebiyle piyasaya girerek fındık alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık sektörünü uyardı. TMO tarafından hazırlanan raporda, fındık sektörünün geleceği hakkında önemli ipuçları verildi.
TMO tarafından hazırlanan fındık raporuna göre, Türkiye’nin birim alandan diğer üretici ülkelerden daha düşük verim elde etmesinin uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü azalttığına dikkat çekildi. Türkiye’de dekar başına üretimin ABD ve Gürcistan gibi üretici ülkelerden daha düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, FAO’ya göre Türkiye’nin 2010-2014 yılları arasında dekara fındık veriminin 107 kilo iken ABD’de 285 kilo, Gürcistan’da 184 kilo, İtalya’da 151 kilo ve İspanya’da 110 kilo olduğuna dikkat çekildi.”

“Türkiye’nin pazardaki etkinliği azaltılıyor”

Bununla birlikte Azerbaycan ve Gürcistan’daki üretim artışının önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin fındık ihracatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilen raporda, “Son yıllarda dış piyasalarda fındık fiyatlarının yüksek olması ve bu ülkelerde üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle fındık üretimi yaygınlaşmaktadır. Çikolata sanayinde faaliyet gösteren firmalar da ham madde giderlerini azaltmak amacıyla Azerbaycan ve Gürcistan’da fındık yetiştiriciliğini teşvik ederek Türkiye’nin pazardaki etkinliğini azaltmayı hedeflemektedirler” uyarısında bulunuldu.Fındığın rakibi olarak gösterilen bademin dünyada tüketiminin ve çikolata, şekerleme sanayisinde kullanımının arttığına dikkat çekilen raporda, badem fiyatlarının fındığa göre daha istikrarlı olması ve Kaliforniya Pazarlama Kurulunun izlemiş olduğu etkin pazarlama politikasının etkisiyle dünyadaki badem ithalatının fındığa göre daha hızlı bir şekilde arttığı kaydedildi.

Bizden alıp bize satıyorlar

Türkiye’den ithal ettikleri fındığı işleyerek Türkiye’ye satıyorlar.
Dünya fındık üretiminin 1960’lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken son 5 yıllık süreçte ortalama 807 bin tona çıktığı kaydedilen raporda, Türkiye’yi sırasıyla İtalya ve Gürcistan’ın takip ettiği vurgulandı. Raporda, son 5 yıllık ortalama veriler dikkate alındığında Türkiye’nin üretiminin 537 bin ton (yüzde 67), diğer ülkelerin üretimi ise 270 bin ton (yüzde 33) civarında olduğu belirtildi. Dünya fındık ihracatının son 5 yıllık ortalaması kabuklu fındık karşılığının 684 bin ton olduğu, bunun yüzde 75’ini Türkiye’nin gerçekleştirdiği ifade edilen raporda, üretici olmamalarına rağmen Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve İsviçre’nin Türkiye’den ithal ettikleri fındığı, çikolata ve şekerleme ürünleri haline getirerek Türkiye’ye ve dünyaya ihraç eden ülkelerin başında geldiklerine dikkat çekiliyor. Raporda, İtalya, Almanya, Fransa, Kanada, Belçika, Rusya ve İsviçre’nin aynı zamanda fındığın ikamesi olan bademin de en önemli alıcısı durumunda olduklarına dikkat çekildi. Evet TMO’yu böyle bir raporu hazırladığı için kutluyor,gerekli tedbirleri devletimizin almasını verimliliğin ve kalitenin sürdürebilirliğin gerçek üreticinin tesbitini yaparak süreci başlatmamız gerekiyor.” Murat Gürsoy/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar