Turizmciler devamlılık arıyor

Sektör temsilcileri; “Turizm hareketliliği ile ticari hareketlilik arasında bir tercih yapılacaksa 9 ay bizim için daha önemli.”

info@karadenizekonomi.com / 21.09.2018

Turizmciler devamlılık arıyor

Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş ve Ordu’daki iki sektör temsilcisi Aslı Poyraz ile Kenan Yusuf Yantur, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ni ziyaret ettiler. Sektöre ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette konu öncelikli olarak dolardaki hareketlilik ve bölge turizmi oldu. Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Toktaş, kura bağlı olarak sanılanın aksine bölgedeki turizmcilerin artıştan pay almadığını söyledi. Toktaş, “Bölge için bakıldığında dolar veya euro üzerinden rezervasyon alan işletmelerin pek fazla olmadığını görmekteyiz. Burada Trabzon için istisnai bir durum vardır. Orada yurtdışından yapılan dolar üzerinden rezervasyonları görüyoruz. Yabancı turizm potansiyelinin olduğu dışımızdaki bölgelerde belki dolarla çalışan işletmeler için bir kar marjı oluştu ama bu sürdürülebilir değildi zaten. Anlık oldu ama devamlılığı yoktu. Evet, kur arttı ve otelciler çok para kazandı diyemeyiz. Çünkü diğer taraftan turizmci için de bütün kalemlere son 6-7 ayda ciddi zamlar geldi” dedi.

Samsun’da 30 tesis ve 2 bin oda, Ordu’da bin 300 oda ve Giresun’da ise yaklaşık bin oda kapasitesi ile konaklama faaliyetinin yapıldığının altını çizen sektör temsilcileri, Karadeniz’in ana pazarının iç pazar ve Körfez ülkeleri olduğunu belirtirken doluluk oranlarının yüzde 90’lar düzeyinde kaldığına vurgu yaptılar. Anemon Hotel Ordu Genel Müdürü Kenan Yusuf Yantur da ziyarette Ordu’nun bir turizm kenti olma kimliğini henüz kazanamadığını ifade etti. Yantur, “Deniz ve kum oteli değiliz. Bu durumda biz ve bizim gibi bölge otellerinin tesis imkanlarını öne çıkarması gerekiyor. Ordu içeriden bakıldığında fazlasıyla bir turizm kenti görünüyor ama görünenle yaşanan aynı değil. Geçilecek değil kalınacak şehir kıvamına hala gelemedik” tespitinde bulundu.

“Bölgenin Kültür Turizmini geliştirmeliyiz”

Balıktaşı City Hotel Genel Müdürü Aslı Poyraz da ziyarette kültür turu taleplerinin güneye kaymasından yakındı. Poyraz, “Antalya ve Alanya’nın ucuzlaması bizi de etkiledi. Oralar iç piyasaya bu zamana kadar saldırmamışlardı. Şimdi cazip hale getirdiler. O nedenle kültür turları kapsamında Karadeniz yerine güneye de bir akış oldu” dedi.

Bölgedeki otellerin turizme odaklı olarak sadece 3 ay çalışabildiğinin altını çizen sektör temsilcileri, ekonomik kalkınmada ağırlık verilecek alternatifler arasından bir tercih yapılması gerektiğine de vurgu yaptılar:

“Turizmi mi ticari hareketliliği mi taşıyoruz. Bir tercih yapılacaksa turizmi kapatmayı tercih ederiz. 9 ay bizim için daha önemli. O nedenle ekonominin hızlı büyümesi bizi olumlu, tersi bir durum ise tamamen olumsuz etkiler. Yaz aylarının geride kalması ve okulların açılması ile birlikte artık şirketler için çalışmaya başlayacağız. Ve yeni bir ekonomik kriz olmaması için dua edeceğiz. Ekonomi stop ederse sadece onlar değil, onlara hizmet eden bizler de zorda kalırız. Ama toparlanacağız, toparlanmak zorundayız.” ASEL GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar