Turizmin rüzgarı yayladan esecek
Yurt dışında deniz kum güneş imajıyla bilinen Türkiye'de artık turizmin rüzgarı yayladan esecek. Daha şimdiden yıllık 350 bin civarında yabancı turisti ağırlayan Karadenizin cennet yaylaları, aynı zamanda yerel ekonomiyi de canlandırıyor. Turizm merkez
info@karadenizekonomi.com / 26.09.2016
Turizme yapılan yatırımlar, deniz kum güneş" algısıyla birlikte insanların tatil tercihlerini de değiştiriyor. Yılın bir haftasına sığdırılan tatiller için artık insanlar, güney sahillerindeki 5 yıldızlı otellere kapanmak yerine alternatiflere yöneliyor. Ofiste oturmaktan sıkılan, metropollerin kulakları tırmalayan gürültüsünden bunalan, şöyle bir yayla havası alalım diye düşünenler için Karadeniz Bölgesi bulunmaz bir nimet. Başka bir deyişle iş dünyasındaki yükselen yeni tatil trendini yakalama peşindeyiz. En fazla ziyaretçi kabul eden 6'ncı ülke konumundaki Türkiye'nin hem sağlık, hem kültür hem de macera dolu seçeneklerine ev sahipliği yapan cennet yaylaları her yıl yaklaşık 350 bin turisti ağırlıyor. Zira rakamlarla yolun başında gözükse de yayla turizmine artan ilgi, güçlü potansiyeli gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yıl 36,8 milyon turistin ziyaret ettiği ülkemiz, Karadeniz'in doğal güzelliklerini dünya insanlarına sunmayı hedefliyor. Bölge turizminin daha da canlanması için kolları sıvayan Türkiye, bu amaçla hayata geçirdiği Yeşil Yol Projesi'ni son sürat devam ettiriyor.
YEŞİL YOL YIL SONUNA HAZIR
Bölgeye marka değer katacak proje kapsamında birleştirilmesi hedeflenen yaylaların özelliklerini yansıtan binalar da yapılıyor. 50 milyon liralık bir ödenek aktarılan Yeşil Yol'un şu ana kadar 600 kilometrelik kısmı iyileştirildi. 2016 yılı sonu itibariyle de 800 kilometrelik yolun tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca 26 yayla, turizm merkezi kabul edilerek programlı kalkındırma için koruma altına alınmış durumda. 80 kadar seyahat acentası da bölgenin tanıtım faaliyetlerini yürütüyor. Sektör temsilcileri, Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra Batı'nın da dikkatini çeken doğa harikası yaylalardaki turizm bilinci sayesinde hassasiyetin artacağını vurguluyor. Mercan Turizm Başkanı Dr. Cüneyt Mengü, Karadeniz Bölgesi'nin doğal güzelliklerini dünyaya tanıtmak için harekete geçtiklerini vurguluyor.
ACENTALAR ÇIKARMA YAPTI
Mengü, "2014 yılında 100'ü aşmayan bir sayıda turist alan Giresun'a tanıtım çalışmalarımızdan sonra bini aşkın ziyaretçi geldi" diyerek, rakamlardaki artışa işaret ediyor. Mengü, tanıtım çalışmalarını bir adım daha öteye götüreceklerini şu cümlelerle aktarıyor: Şu an Trabzon bizim için çok önemli. Uzungöl, Sultan Murat, Görnek ve Parma yaylalarının yanı sıra Kiraz, Labazen, Kulindağı, Mağura, Figanoy, Lişer ve Hocamezarı gibi birçok mesire yeri binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ülkemiz turizmi için tanıtıma devam edeceğiz."
Turizm rüzgarının yayladan estiği Trabzon'da Akçaabat-Karadağ, Zigana, Uzungöl, Çatma Obası, Düzköy ve Harmantepe turistlerin ilgisini çekiyor.
RİZE DOĞA SPORUNDA İDDİALI
Türkiye'nin turizm çıtasını daha da yukarılara taşımak için emek harcayan, elini taşın altına koyan, gece gündüz çalışan değerli insanlarına bir katkı da bu haberle biz yapalım istedik. Alternatif turizm için elverişli yaylaları sizler için derledik. Karadeniz'in tek kaplıcasını barındıran Rize'nin İkizdere Vadisi hızla gelişen yaylacılık merkezlerinden biri. 50 bine yakın turistin ziyaret ettiği Rize'de yapılan yayla şenlikleri yoğun ilgi görüyor. Rize'de ayrıca Kaçkar Dağları, İvercikli ve Altıparmak zirveleri de dağcılık ve yürüyüş sporları için en uygun merkezler arasında yer alıyor. Bunun yanısıra İkizdere ve Fırtına Deresi'nde her yıl festivaller düzenlenerek, akarsu ve su kayağı sporları yapılıyor.
Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyelini arttırmak için 80 kadar seyahat acentası tanıtım faaliyetleri yürütüyor.
BÖLGE PLANLI KALKINACAK
En fazla yayla turizm merkezinin olduğu Karadeniz Bölgesi'nde; Ordu'da 7, Trabzon'da 6, Rize'de 4, Giresun ile Sinop'da 3'er, Antalya, Gaziantep ve Tokat'ta ise birer yayla merkezi bulunuyor. Yaylalarda yoğun yapılaşmayı kontrol altında tutmak ve planlı bir gelişmeyi sağlamak amacıyla Gerçekleşme Programları" uygulanıyor. Ordu Çambaşı, Giresun Kümbet ve Bektaş, Trabzon Şolma-Karadağ ve Erikbeli, Rize Ayder-Yukarı Kavran ve Anzer, Artvin Kaçkar, Gümüşhane Zigana, Bayburt Kop Dağı öncelikli olarak kalkındırma çalışmalarının yapıldığı yaylalar arasında.
Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'da bin ile 2 bin 500 rakımlı 2 bini aşkın yaylanın 150'den fazlasında, haziran ayından ekim ayına kadar geleneksel olarak yayla şenliği ve festivaller yapılıyor.
Trabzon başı çekiyor
- 2015 yılında toplam 3 milyon 800 bin turist çeken Trabzon'da yayla turizmi etkinlikleri geniş bir yelpazeye sahip. Bu rakamın sadece 500 binini Trabzon'a yayla turizmi yanında Sümela Manastırı'nı ziyaret için gelen yerli ve yabancı turistler oluşturdu. Her yıl 35-40 adet yayla şenliği yapılan Trabzon'da en çok ilgi gören yaylalar ise Zigana ve Uzungöl. Şehirde bulunan Sümela Manastırı da Alman, Avustralyalı ve İsrailli turistlerin gözdesi konumunda.