''Türkiyede en iyi büyükşehir biziz''
HAVAALANI UÇURDU BİZİ
info@karadenizekonomi.com / 21.04.2016
Türkiyenin nüfus itibarıyla en küçük ve en son kurulan büyükşehiri olan Ordu, şu sıralar önemli projelerle gündemde... Çikolata Park, Ünye Limanı, Melet Park, Çambaşı Kış Sporları Merkezi gibi vizyon projelerle konuşulan Ordu, bir turizm şehri olma yolunda ilerliyor. Yeşilin ve mavinin buluştuğu eşsiz doğası, temiz havası, bakir ormanlarıyla kapılarını yerli-yabancı turiste açan Ordudaki son gelişmeleri, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz Habertürk Gazetesine konuştu.
-Yerel seçimlerden bu yana iki yıl geçti. Sizin de başkanlıkta ilk döneminiz. Bu sürede Orduda ne yaptınız?
Otuzuncu ve son kurulan büyükşehiriz. Büyükşehirle birlikte, sistem başlı başına değişti, tıpkı yeni kurulan bir devletmiş gibi. Özel idareler kaldırıldı, belde belediyeleri kapatıldı, ilçeler sabitlendi ve sistem özel idareden tamamen büyükşehire devredildi. Biz yeni kurulan bir büyükşehir olduğumuz için ben başkan olduğumda gidecek bir mekânım yoktu. Bize 600 personeliniz, 60 milyon TL borcunuz var dediler. 60 milyon TL denen borç 320 milyon TL, 600 denen personel 1800 kişi çıktı. İlk ay gelirim aylık 8 milyon TL, giderim aylık 13 milyon TL. Hemen 600 personelimizi başka kurumlara gönderdik. Buna havuza gönderme deniliyor. Hükümetle anlaşarak bunu yaptık. Dolayısıyla 1800 personel aşağıya düşünce yükten kurtulduk. Geldiğimizde personel giderimiz % 44tü, şu anda % 18. Bu anlamda Türkiyede en iyi büyükşehir biziz. Harici gelirlerimizi artırdık. Önceden İller Bankası ve Maliye Bakanlığından gelirdi bizim gelirlerimiz, onun da toplam bütçe oranı % 93tü. Şu anda yüz liranın seksen iki lirası Ankaradan geliyor. Harici gelirlerimiz arttı. Küçüldük ve küçülünce hareket kabiliyetimiz arttı. Anket yaptık. Ordunun en büyük sorunu nedir? sorusunu yönelttik. Sonuçlarda % 26 oranında ulaşım ve yollar çıktı.
-Köylere giden yollar mı?
Sahil kesimi değil. İç ve bağlantı yollarından bahsediliyor. Türkiyede en fazla yol ağı olan üçüncü il biziz. Bir Urfa, ikinci sıra Trabzon ve üç Ordu. 26 bin kilometre yol ağımız var. Sonuçlar böyle çıkınca biz Türkiyenin yerel yönetimler anlamında en büyük sıcak asfalt yol ihalesini yaptık, tam 752 kilometre. O ihaleden sonra geçen yıl başladık, bu sene ve gelecek yıl inşallah Orduda ana yolların tamamı sıcak asfaltlanıyor. Bizim asfaltlarımız 25 yıl garantili. 2017 yılının sonuna kadar bütçemizi ayırdık, hesabımızı yaptık tam 1300 kilometre sıcak asfalt yapıyoruz. Yani buradan Edirneye kadar. İkinci önemli sorun su çıktı. Karadenizde su sorunu olur mu? diye düşünüyor insanlar ve tuhaf geliyor ama bizde yeraltı suyu yok. Burada yağmur yağıyor, dereye geçiyor, denize akıyor. İç Anadolu gibi kazmayı vurduğunuz zaman yirmi, otuz metreden su da çıkmıyor burada. Sorun bu olunca biz de kalan bütçemizin % 20sini suya ayırdık. Üçüncü en önemli sorun da çöp çıktı, çok şükür çöp sorununu da çözdük. Biz gelmeden önce çöp denize dökülüyordu. 32 sene denize döküldü, kamyonlarla sahile bırakılıyordu, deniz alıyordu çöpü. Şu anda Ünyede mesela hâlâ denize dökülüyor, 8 ay sonra onu da kaldırıyoruz. 19 ilçenin 18inde çöpü kontrol altına aldık.
-Asıl sorun temel hizmetlerdi yani...
Öyle, çünkü üstyapıda bir sorun yok. Doğa harikası bir yer. Buraya gelen Arap turistler Cennete geldik diyorlar. Bu arada Ordu-Giresun Havalimanının büyük getirisi oldu elbette.
-Yurtdışı uçuşları da başlayacak mı?
Şimdi Avrupa uçuşları başlayacak. Kıbrıs ve Antalya uçuşları başlamak üzere. Şu anda İzmir, İstanbul ve Ankaraya var. Bursa, Antalya ve Girne uçuşları da başlayacak yakında. Biz İstanbulda resmi ikinci göçmeniz Ordulular olarak. Giresunlular da resmi döndüncü göçmen. Yani bizim esas havalimanı yolcu portföyümüzün potansiyeli İstanbulda yaşayan Ordu ve Giresunlular. Burası çok güzel bir şehir. Burada boşluk sadece kaldırım ve yollardır, geri kalan her yer yemyeşildir. Karadeniz Bölgesinde dört mavi bayrağı olan tek il de biziz ayrıca. Denize her yerde girilebilir. Mavi bayrak hijyen, güven, temizlik demek. Bu bayrağın bazı şartları var, yoksa alamazsınız. Üç ilçede kadınlar plajı yaptık. Aşırı reytingi var.
-Antalyadaki modeli mi uyguladınız siz de?
Muhafazakâr bir iliz biz Anadoluda. Burada kimse ailesiyle denize girmiyor, çok istisnadır. Onlara yönelik zaten bizim plajlarımız var ama kadınlara yönelik plaj önemli. Kadın çocuklarıyla içeri giriyor temiz lavabolar, mescitler, emzirme odaları, yeme içme salonları ve cankurtaranları var. Cankurtaran önemli, çünkü çoğu yüzme bilmiyor. Derin bir deniz burası, Karadeniz. Büyükşehir olmadan evvel yılda 17 boğulma vardı. Büyükşehirden beri ölüm sıfır, çünkü bu plajlara ve mavi bayrak olan her yere cankurtaran koydum. Çok önemli bir hizmetimiz daha oldu ölümlü kazaları bitirmek adına. TEDES diye bir sistemimiz var. Trafikte Elektronik Denetleme Sistemi. Sahil yolundan 125 bin araba geçer, sayılıdır. Bu 121 kilometrelik yolda her ay üç tane ölümlü kaza oluyordu. TEDES altıncı ayında ve bir tane bile ölümlü kaza yok. Çünkü hız yok. Bu arada sahil şeridimizin tamamı ücretsiz internet. Avrupada ücretsiz wifi ağı en geniş il biziz. Avrupa standartlarında bir kaykay pisti yaptık. Bütün ilköğretim ve lise öğrencilerine de satranç öğretiyoruz.
İKİ YILDA 584 BİN AĞAÇ
Başkan Enver Yılmaz, projelerini hayata geçirirken doğayı korumaya önem verdiğinin altını çizdi: Denizin korunması, doğanın korunması önemli. İki yılda 584 bin ağaç diktim ben. Hükümet sadece Orduya 16 milyon fidan dikmiş. Orduda 14 yılda orman alanları %11 artmış.SERMAYEMİZ DOĞALLIĞIMIZ
Çevre illerde kaçıyorlar, neden çünkü betonlaştırmışlar ve doğal dokuyu bozmuşlar. Bizim sermayemiz doğallığımız, temizliğimiz ve bakirliğimiz. Burası sanayi şehri değil, kültür şehir değil. O kadar tarihi miras yok. Doğa temiz, hava temiz, deniz temiz, bakir, doğal yaşam alanları, köyler, ekoturizm, her şey organik.
'KAÇAK KALMADI
Kentsel dönüşümde biz yıkarak genişliyoruz. Sahilde bir tane kaçak yapı bırakmadık. Sahildeki kaçak yapıları ve misafirhanelerden ilk yıktığım jandarmanın, ikincisi ise polisin tesisi. Hep işgal etmişler. Vatandaş denize girecek, en güzel yerleri almışlar. Maliye almış, Savunma, Adalet almış. Hepsini yıktım. Vatandaş da dedi ki Jandarmanın tesisini yıkan adam benim kaçak yapımı her halükârda yıkar ve kendi yıkmaya başladı. Şu sahil şeridinde bir tane kaçak yapı yok, yıka yıka gidiyorum şimdi. Doğallığı koruduğumuz için millette bir güven gelişti.
HAVAALANI UÇURDU BİZİ
Ordu-Giresun Havalimanının açılması uçurdu tabii bizi. Bugün itibarıyla 20 tane uçak var. Havalimanının açılmasıyla 8 ayda turizmde % 44lük bir artış sağlandı.