Türkiye INC’ye damga vurdu

38’nci Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler ve Kuru Meyveler Kongresi(INC) Amerika’nın Florida eyaletine bağlı Boca Raton’da dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık bin 278 kişinin katılımı ile gerçekleşti.

info@karadenizekonomi.com / 26.05.2019

Türkiye INC’ye damga vurdu

Bekir Pakdemirli, “Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisidir. Dünyadaki üretimin yüzde 70'ten fazlasını sağlamaktadır. 2018'de, fındığın yüzde 85'i ihraç edildi ve 1,6 milyar dolarlık ihraç hasılatı elde edildi. Fındık ve ürünlerini 100'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz.”

İlk kez bir Türk bakan INC’de

38’nci Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler ve Kuru Meyveler Kongresi(INC) Amerika’nın Florida eyaletine bağlı Boca Raton’da dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık bin 278 kişinin katılımı ile gerçekleşti. Bu yıl INC tarihinde bir ilk gerçekleşti. İlk kez bir Türk Tarım Bakanı INC’e katıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli onursal konuşmacı olarak kongrenin açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin, dünyada kabuklu yemiş ve kuru meyve üretimi ve pazarlamasında önemli payı olduğunu belirterek, " Tarımsal üretim ve ticaret dikkate alındığında, Türkiye, dünyadaki lider ülkelerden biridir. 2018'deki tarımsal ihracatımız 17,7 milyar dolardı ve bu ihracatın 3 milyar doları, kabuklu yemiş, kuru meyve ve bunların mamullerinden elde edildi. Özellikle fındık, tüm bu ürünler arasında en büyük paya sahip. Aslında Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisidir ve dünyadaki üretimin yüzde 70'ten fazlasını sağlamaktadır. 2018'de, bu ürünün yüzde 85'i ihraç edildi ve 1,6 milyar dolarlık ihraç hasılatı elde edildi. Fındık ve ürünlerini 100'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. En büyük dilim Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından oluşturulmaktadır. Sektördeki liderlik pozisyonumuzu korumak için üretkenliği ve kaliteyi artırma bağlamında stratejiler ve hedefler belirliyoruz. Bu çerçevede gelecek yıllardaki birincil hedefimiz, fındık üretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yükseltmektir. Bu hedefe ulaşmak için yeni fındık bahçeleri, özellikle bozulmuş orman alanlarına kurulacaktır. İkincil olarak, eski fındık bahçelerinin gençleştirilmesi sağlanacak, Ar-Ge çalışmaları, yeni fındık türlerine ve katma değerli ürünlerin üretimine odaklanılacaktır." dedi.

ALMANYA VE İTALYA İHRACAT TABLOSU

“Rekolteyi biz açıklamıyoruz”

Kongreye katılan Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç “Fındıkta rekolteyi biz açıklamıyoruz. INC yetkili kurulları açıklıyor. INC toplantısı 1982 yılından bugüne yapılıyor. Dünyanın her tarafında moderatörleri var. Burada sezon öncesi her ülke tahmini rakoltesini açıklıyor. Biz herhangi bir açıklama yapmasak da onlar rekolteyi açıklıyor. Ama biz prensip olarak tahmini rakamlarımızı INC‘nin moderatörlerine bildiriyoruz. Kongrede sadece rekolte açıklamak için toplanılmıyor bütün sert kabuklu yemişlerin durumu nedir, ticareti nasıl verilir ve beslenme özellikleri üzerine görüşmeler de yapılıyor.” diye konuştu.

 

TÜRKİYE’NİN FINDIK ÜRETİM MİKTARI

TABLO

 

 

Ordu ve Giresun fındığına önem vereceğiz”

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, INC kongresine ilişkin yaptığı açıklamada, “INC ‘de her yıl Fındığın da içinde olduğu 11 üründe tahmini rekolteler açıklanıyor. Ferrero olarak bizim için Türk fındığı çok önemlidir. Türkiye’nin fındık kalitesine güveniyoruz. Bu nedenle Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaktayız. Bu yıl Ordu ve Giresun fındığına daha fazla önem vereceğiz. Tabi Batı Karadeniz Bölgesi de bizim için önem arz ediyor. Türkiye’de fındığın veriminin, kalitesinin artması, üreticinin kazanması mutlu olması bizim için önemlidir. MURAT GÜRSOY/ KARADENİZ EKONOMİ

ORDU VE GİRESUN PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ

Kongrede Türkiye’den Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcı birliği başkanı Edip Sevinç ve yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Fındık Ve Mamülleri İharcatcı Birliği Başkanı Ali Haydar Gören ve yönetim kurulu üyeleri, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın da içinde olduğu 140 katılımcı yer aldı. Ayrıca dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz kongreye konuşmacı olarak katıldı

INC’de bu yıl fındıktan 750 bin ile 775 bin ton arası rekolte beklentisi olduğu yönünde sunum yapıldı. Geçen yıl İspanya’da düzenlenen kongrede 650 bin ton rekolte tahmini yapılmıştı.

INC’nin kuruluşu ve görevleri

Dünyanın çeşitli ülkelerinden sert kabuklu meyve ve kuru yemiş ticareti ile ilgili çok sayıda firmanın üyesi olduğu bir organizasyon olan (INC) 1982 yılında kuruldu. Amaçları arasında; sert kabuklu meyve sektöründe üretim, işleme, pazarlama, dağıtım ve tüketim trendi ile ilgili anlayışı geliştirmek, sert kabuklu meyve tüketiminin sağlığa yararlarının, üretim, tüketim ve pazarlama sürecinde kullanımı ile ilgili üretici ve tüketici ülkelere tavsiyelerde bulunmak, araştırma (özellikle beslenme ve eğitim) ve yeni ürün gelişimini desteklemek ve genel amaçları paylaşan çeşitli resmi, özel, ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile iletişime geçmek suretiyle uluslararası işbirliğini desteklemek gibi başlıklar bulunuyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar