Türkiye'de Birinci Muğla Değil Ordu'dur

“Ordu her zaman birinci”

info@karadenizekonomi.com / 12.06.2015

Türkiye'de Birinci Muğla Değil Ordu'dur

Geçtiğimiz gün TÜİK, Türkiye 2014 yılı bal üretimi rakamlarını açıkladı. TÜİK’in verilerine göre 2013 yılında bal üretiminde birinci olan Ordu  2014 yılında 15 bin 39 ton bal üretimiyle 2. sırada yer aldı. TÜİK bal üretimindeki ilk beşi Muğla, Ordu,Adana,Aydın ve Sivas olarak açıkladı.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, TÜİK verilerinin tam manasıyla gerçeği yansıtmadığını belirterek, Ordu’nun bal üretiminde her zaman ilk sırada yer aldığını ifade etti.

“Seçim sonucu arıcıları rahatlattı”

Geçtiğimiz hafta doğu bölgelerine göç eden yerli arıcıları ziyaret eden Birlik Başkanı Aydın, arıcıların mevsimden çok memnun olduğunu belirterek, bu yıl iyi bir verimin beklendiğini söyledi. Seçimler sonrası arıcıların rahatladığını da ifade eden Aydın; “Erzincan, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzurum illerini gezdim. Arıcılarımızın yüzde 70’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde. Şu an o bölgelerde huzuru bozacak hiçbir şey yok. Arıcılarımız rahatladı. Seçimden istedikleri sonuç çıktı. Bundan sonra da barışın hakim olması ve arıcılarımızın gönül rahatlığı ile o bölgelerde konaklamasını diliyorum” dedi.

“Türkiye arıcısı Muğla’da”

TÜİK’in açıkladığı sonuca yanlış demenin doğru olmayacağını fakat, çıkan veriyi doğru analiz etmek gerektiğini söyleyen Aydın; “ Türkiye arıcısının yüzde 40’ı sonbaharla Muğla’ya gidiyor. Arıcılar bu bölgeye yığıldığından orada üretilen balın hepsinin sanki Muğlalı arıcılar tarafından üretildiği algısı yaratılıyor. O zaman Muğla birinci sırada yer almış oluyor. Geçen yaz Mesudiye bölgesindeki arıcılarımız gezmiştik. Bu yaz da başka bölgeleri gezip bir kovandan ne kadar bal çıktığını bizzat göstereceğiz. Bizim arıcımız 50 kilonun altında bal üretmiyor. Bu açıdan bakıldığında Ordu arıcısı Türkiye’deki bal üretiminde her zaman birinci sırada yer alır. Sivas, Adana, Mersin, Antalya arıcısının yarısı Muğla’ya gidiyor. Çam balı üretimi Muğla’da olduğu için arıcılar bu bölgeyi tercih ediyor. Durum böyle olunca da Muğla’nın üretimi katlanmış oluyor” diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar