ÜNYE OSB NİHAYET OLDU DİYORUM

“Hayallerim Ünye’de bir OSB kurulması, yeni açılacak bölümlerle üniversite kampüsünün büyümesi, Tokat Yolu’nun bitmesi ve liman projelerinin gerçekleşmesidir. OSB’nin kamulaştırma sorunu aşılacaktır. Zaman belki biraz uzayabilir ama sonunda bu sefer olur

info@karadenizekonomi.com / 21.03.2018

ÜNYE OSB NİHAYET OLDU  DİYORUM

Ünye Ticaret Borsası’nın 5 yıldır başkanlığını yapan ve aynı zamanda Uslu Fındık firmasının sahibi olan Mustafa Uslu. Ünye’de fındık sektörünün güçlü konumda olduğunu vurgulayarak özgeçmişini, fındık sektörüne ilişkin değerlendirmesini, Ünye’nin kalkınmasına yönelik önerilerini ve beklentilerini anlattı.

Ünye Ticaret Borsası Başkanı olan Mustafa Uslu, 20 Temmuz 1971 Ünye doğumlu. İlk orta ve lise eğitiminden sonra atıldığı ticaret hayatında, bir aile şirketi olan Uslu Fındık’ın Türkiye’nin en önemli firmalarından biri olmasına büyük katkı sağlamıştır. Ünye Ticaret Borsası’nda 4 yıl Meclis Başkanlığı görevinde bulunan Uslu, 2013 yılı Mayıs ayından bu yana Ünye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyor.

-Sektörde başarılı bir geçmişininiz var. Fındık sektörüne yönelik düşünceleriniz gözlemleriniz neler?

-Ünye olarak, fındık sektöründe öncü firmaların fazla olduğu bir ilçeyiz. 4’ü entegre olmak üzere 9 fındık fabrikasına sahibiz. Yıllık üretim kapasitemiz 35 bin tonu geçiyor. Ama borsa işlemlerine baktığımızda 100 bin ton fındık işliyoruz Ünye’de. Ordu’nun toplam fındık rekoltesinin 250 bin ton civarında olduğu dikkate alınırsa bu rakamın 100 bin tonluk kısmını Ünye’nin tek başına işlemesi ciddi bir başarıdır.

-Ticaret Borsası Başkanlığına yeniden aday olacak mısınız?

-Ünye Ticaret Borsası olarak ekibimizle beraber yeni dönemde tekrar adayız. Üyelerimizin de desteği ile Ünye Ticaret Borsamızı daha ileriye taşımaya devam edeceğiz, üyelerimizle iyi bir beraberliğimiz ve diyalogumuz var.

-Borsa başkanı olarak fındıkçıların toplanacağı bir site hayaliniz vardı?

-Yine var. Bununla ilgili belediye ile sürekli görüşüyoruz ama yer sorununu bir türlü aşamıyoruz. Yer sorununu aştığımız zaman bu hayalimiz gerçeğe dönüşecek. Yeni dönemde tekrar seçilirsek görüşmelere devam edeceğiz. Aslında sadece Ünye için değil her yer için büyük bir sorun fındıkçıların bir arada bulunmaması. 100 dönümlük bir arazi lazım. Ünye’de 120 üyemiz var. Bu dükkânların büyük olması lazım ki insanlar ürünlerini burada muhafaza edebilsinler. 250 metre karelik dükkânlar yapmamız lazım. Kantarı, asansörü, otoparkı restoranı ve camisi olan 100 dönümlük bir alana ihtiyacımız var ama bulamıyoruz.

-Ünye Belediye Başkanı’nın konuya bakışı nasıl, sıcak yaklaştı mı?

-Başkan bey sıcak yaklaşıyor ama yer yok. Başkan da fındıkçıları şehir dışına çıkartmak ister çünkü şehir rahatlar. Trafik rahatlar. Biz de rahatlayacağız bir sitede olursak.

-Sektörde yabancı firmaların olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz.. Bu yerli sanayicilere yönelik bir daralma yaratıyor mu?

-Yabancıların varlığı rahatsız edici değil bence. Pazarda daralma var mıdır? İhracatçı değilim ama ihracat rakamları artıyor daralma olsa bu rakamlar artmaz. İç pazar da genişliyor, yükseliyor. Bu sene fındığın satışı iyi. Bizden çıkışı güzel esasında. Tezgâha müdahil olabilsek içeride daha fazla satış yapabiliriz. Tezgahta 60 -70 lira tüketiciye fazla geliyor tabi. İnsanlar önce ekmek derdinde, daha sonra fındık yemek gibi ihtiyaçlar geliyor. Fındığı kolay yenilebilir hale 45-50 tl bandına getirmemiz lazım. Yurt içi ve yurtdışı için istikrar olsa satışlar daha da artar.

-Ünye’nin kalkınması istediğiniz, önem verdiğiniz projeler neler?

-Ünye’de bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmak, üniversite açılması, Tokat Yolu ve liman projelerinin gerçekleşmesi hayallerim. OSB’nin kamulaştırma sorunu aşılacaktır. Zaman belki biraz uzayabilir, sonunda bu sefer olur diye düşünüyoruz. Üniversite için 200 dönüm arazi tahsis edildi. Mevcut bölümlere ilave iki bölüm daha açılacak. Öğrenci sayısının 9-10 binlere çıkması çok iyi olur. Bunun için temmuz veya ağustos ayında ilk kazma vurulacak gibi görünüyor.

-Ünye Port diye gündeme gelen ve mega proje olarak bakılan proje hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Ünye Port diye bir şey yok. Çok zor ve çok büyük bir proje ve bence mümkün görünmüyor. Bence mevcut liman büyütülmeli. Bu dört proje hayata geçerse Ünye göç alır ve ilçe ekonomisine katkıları olur

-Tokat’ta Ünye günleri yapacaksınız?

Akkuş-Niksar yolu da bekleyen projelerimiz arasında. Tokatlılar bizden fazla istiyor. Ünye’yi seviyorlar, sahile inmek istiyorlar. İlişkileri daha da sağlamlaştırmak için Nisan ayında Tokat’ta “Ünye günleri” yapacağız.

Tesisimiz 3.000 m2 si kapalı toplam 7.000 metrekarelik bir alanda üzerinde kurulu olup yıllık fındık işleme kapasitesi 25.000 tondur. Kaliteye önem veren bir kuruluş olarak ISO 9001 ve ISO 22000 belgelerini kısa sürede firmamıza kazandırdık. Ticari geçmişi, bir aile işletmesi olarak 1969 yılında kadar giden Uslu Fındık, kurumsal anlamında 22.yılını bitirmek üzere. 1969 yılında kurulan bir aile işletmesi olarak başlayan Uslu Fındık, 2001 yılından bu yana da entegre işine girdi. 50 kişilik bir istihdama sahip olan işletmenin 2017 cirosu 260 milyon civarında. İki defa en hızlı büyüyen şirketler kategorisinde yer bulan şirket, Türkiye ekonomisinin ikinci 500 listesinde yer alıyor. Ağırlıkla iç pazara çalışan Uslu Fındık, 2017 cirosuyla ilk 500 içinde yer almayı bekliyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar