Ünyede 22 Yıldır Atıl Bekleyen 5 Milyon TL'lik Yatırım Sonunda Değerlendiriliyor

'Geleceği iyice hesaplanmadan yarım kalmış kamu yatırımları olmasaydı Türkiye'nin iç borcu olmazdı'

info@karadenizekonomi.com / 9.02.2015

Ünyede 22 Yıldır Atıl Bekleyen 5 Milyon TL'lik Yatırım Sonunda Değerlendiriliyor

Ordu'nun Ünye İlçesi'nde 22 yıldır atıl durumdaki, 1800 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde pisti bulunan Ünye Havaalanı için çalışma başlatıldı. Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Üniversitesi ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile görüşüp buraya havacılıkla ilgili bir okul açılıp eğitim pisti veya küçük uçakların kalkıp iniş yapabileceği, amatör pilotların pisti gibi değerlendirmek istediklerini söyledi.

Ordu'nun Ünye İlçesi'nde 22 yıldır atıl durumdaki, 1800 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde pisti bulunan Ünye Havaalanı için çalışma başlatıldı.

Ordu'nun Ünye İlçesi'nde Valilik İl Özel İdaresi tarafından 250 dönüm arazi üzerine temeli atılan Ünye havalanında 1800 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde pist inşa edildi. Ödeneksizlik nedeniyle tamamlanamayınca atıl durumda kaldı. 22 yıldır atıl duran, her yıl Ağustos ayında üreticinin fındık kurutmak için harman olarak kullandığı Ünye havaalanı, Ordu'nun Gülyalı İlçesi'nde Türkiye'de ilk kez denize dolguyla yapılan Ordu-Giresun Havalimanı ile yeniden gündeme geldi.

5 MİLYON TL HARCANDI ATIL KALDI

Yüzde 95'i bitirilen Ordu - Giresun Havalimanı'nın Mart ayı sonu itibariyle tamamlanacağını, Mayıs sonu itibariyle tarifeli seferlerin başlayacağını, Ünye havaalanının da atıl vaziyetten kurtarılacağını belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Ordu-Giresun Havalimanı'nın Mart ayında inşallah açılışını yapıp, tarifeli seferler için eksikliklerin giderilmesine çalışılacak. Bizde bir havaalanı daha var. Ordu-Giresun Havalimanı ve Samsun Çarşamba Havalimanı'ndan çok daha önce yapılmış Ünye havaalanı. Daha önce Valiliğin girişimleriyle buraya bir havaalanı yapılmış. Şimdiki parayla 6.4 milyon TL'ye ihale edilmiş, bir havaalanının standart hale gelmesi, uçakların iniş ve kalkışını müsade etmesi için ne gerekiyorsa tamamı yapılmış. Pistin betonu da dökülmüş ve çevresinin tel örgüsü dahi hepsi bitmiş. Ödenek yetersizliğinden öylece kalmış. Oraya şimdiki parayla 5 milyon TL harcanamış. 1993'ten beri atıl durumda bekliyor" dedi.

HAVACILIK OKULU BÜNYESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ PLANLANIYOR

Ünye havaalanının Türk Hava Kurumu'na (THK) 49 yıllığına tahsis edildiğini, Ordu Üniversitesi ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile görüşülerek 'Havacılık Meslek Yüksek Okulu' bünyesinde buranın değerlendirilip atıl vaziyetten kurtarılması için çalışma başlatacaklarını belirten Vali Balkanlıoğlu şöyle devam etti:

"Ordu Üniversitesi ve Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi ile görüşüp buraya havacılıkla ilgili bir okul açılıp eğitim pisti veya küçük uçakların kalkıp iniş yapabileceği, amatör pilotların pisti gibi bir şekilde buranın havaalanı olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Şimdilik fındık kurutmada kullanılıyor. Yazık günahtır, bu anlamda çalışmalarımız devam edecektir. Atıl durumdan kurtarılması lazım, geçmişte çok para harcanmış ve çok fazla yarım kalmış kamu yatırımları var. Benim kişisel kanaatim, eğer gereksiz yere fizibilitesi, geleceği iyice hesaplanmadan yarım kalmış veya tamamlanmış hiç kullanılamamış kamu yatırımları olmasaydı Türkiye'nin iç borcu olmazdı belki." 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar