Üretimi Artırmak İçin Fındık Bahçelerinde Söküm Yoluna Gitmek Gerekir

''Bu ülkenin sanayicisi ve ihracatçısı saygın insanlardır''

info@karadenizekonomi.com / 29.12.2014

Üretimi Artırmak İçin Fındık Bahçelerinde Söküm Yoluna Gitmek Gerekir

Ordu Ticaret Borsası eski başkanı Nejdet Gürsoy Ülkemiz fındık dikim sahalarında acilen gençleştirme çalışmaları yapılmalı ve verimliliği artırmaya yönelik adımlar atmalıyız dedi ve fındık sektöründe en büyük sorunlardan birtanesi olan üretim konusuna değinerek açıklamalar da bulundu.

Üretimi Artırmak İçin Fındık Bahçelerinde Söküm Yoluna Gitmek Gerekir

''Ülkemiz de 700 bin hektarlık fındık dikim sahalarında % 40 'lık kısım özellikle Doğu Karadeniz bölgesindeki bahçelerde 80-100 yaşında fındık dallarından mevcuttur.Bu fındık ocaklarından budama yoluyla sonuç artık alınamaz çünkü kökü yaşlıdır. Bu nedenle söküm yoluna gitmek gerekiyor. Bu aşamada üreticimizin mağdur olmaması için söküm yapan üreticilerin devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor.Bir fındık ocağı en az 5 yılda büyümektedir.Bu sökümlerin yeni dikimlerin kademe kademe yapılması gerekir. Örneğin 10 dönümde 2 dönüm sökülmesi ve kademe kademe bu sökümün yerini yeni fındık fidanlarına bırakması gerekir''dedi ve üretici'nin  mağduriyetini gidermek için devletin  ödeme yapması  gerekir şeklinde konuştu.

Gürsoy 2014 fındık sezonu için sanayici içinde fındığı olmayan üretici içinde zor bir yıl olmaya devam ediyor. Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanan don bu yıl önemli zorlukların oluşmasına neden olmuştur.Herşeye rağmen ülkemizde ihracata yetecek fındık vardır.Bundan çok yakın geçmişte ülkemiz rekoltesi sadece 350 bin tondu. Ülkemizde ihracata yetecek rekolte vardır. Iç fındık ihracatımızın 220 bin tonları sezon sonunda bulacağına inanıyorum dedi.

Son olarak ihracatçı ve sanayicimize sahip çıkmalıyız diyerek çu açıklamalarda bulundu;

''Fındık da arz ve talebe göre fiyatlar rekor seviyelere ulaşmıştır. Tüm kesimler buna saygı duymaktadır.Fındık da bedel ödemeyen hiçbir riski olmayan yapılar fındık sektörüne eleştiri getirmemelidir. Bu ülkenin sanayici , ihracatçısı saygın insanlardır. Ülkemizde 50 bin aileye iş , aş, istihdam sağlıyor. Ülkemize her yıl 2 milyarlık dolar girdisi sağlıyor. Bu gerçekleri tüm kesimler iyi görmelidir''dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar