Vali'den şirket kurma kararı
Vali Seddar Yavuz, Arım, Balım, Peteğim Projesinin Bölgesel Danışma Kurulu Toplantısına katıldı.
info@karadenizekonomi.com / 26.10.2017
Ordu Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Seddar Yavuzun yanısıra Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi(DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Vali Yardımcısı Adem Öztürk, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ile Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Samsun, Sinop illerinin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanları ve arı yetiştiricileri katıldı.
Hiç Birimizin Türkiye Cumhuriyeti Devletini Başarısız Göstermeye Hakkı Yok
Arım, Balım, Peteğim projesi kapsamında yapımı tamamlanan bal analiz ve paketleme tesisinin işletimini yapmak üzere kurulması gereken şirket konusunun ele alındığı toplantıda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Önümüzdeki sorunlarla ilgili ne yapmamız gerektiğini konuşmak için aslında buradayız. Hepinizin bildiği gibi 10 Milyon Euroluk proje hakkında konuşuyoruz. Şimdi biz 10 Milyon Euroluk tesisi yaptık. Her şeyi hazır. Ne yapmamız lazım? Avrupa Birliği ile yaptığımız anlaşma gereği bir şirket kurmamız gerekiyor. Bu şirketin kiminle kurulması gerekiyor? Tabi ki sizlerle. Bu projenin asli
yürütücüsü olarak, YİKOB vasıtasıyla kurulacak şirkete ortak olmak istedik. Ancak, YİKOB hukuken şirket ortağı olamıyor. Dolayısıyla bu işi, 6 ildeki arıcılar birliklerimiz, ticaret ve sanayi odamız, esnaf ve sanatkârlar odaları birliğimiz bir araya gelerek, ortak şirket kurmak suretiyle bunu süratle yapmamız lazım. Aksi takdirde 10 Milyon Euroluk hibenin geri ödenmesi gerekiyor. Hiç birimizin Türkiye Cumhuriyeti Devletini başarısız göstermeye hakkı yok diye konuştu.
2 Milyon TL Bir Sermaye İle Şirket Konusunu Çözmek Mümkün
Şirket konusunu, benim hesabıma göre 2 milyon civarında bir sermaye ile çözmek mümkün. 6 tane birliğimiz var. Merkez birliğimiz var. 2 milyon konulmayacak bir sermaye değil. Üretici başına bin TL koysanız, 5-6 milyon gibi bir rakam tutuyor. Üretici bazında bin TL koyulsa zaten şirket kurulmuş olur. Süratle hareket etmemiz lazım. Zamanla yarışıyoruz. Özellikle ticaret ve sanayi odası başkanımız, esnaf ve sanatkarlar birliği odası başkanımız, tabi ki işin sahibi olarak arıcılar birliği başkanımız ve 6 ilin birlik başkanları süratle bir araya gelerek 2-3 gün içinde bu şirketi kurmaları gerekir. Bu şirket kurulduktan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yılda 2 milyon civarında destek verecek. Teknik personeli Arıcılık Enstitümüz sağlayacak. Sizden beklentimiz, süratle şirketin kurulmasıdır. Bu işi size teslim etmek istiyoruz. Diğer kısmını zaten arıcılık enstitüsü müdürümüzle takip ediyoruz. Buradaki eksikliklerimizi, noksanlıklarımız varsa kısa sürede tamamlayacağız. Sizlere inanıyor ve güveniyorum. Biz mademki daha profesyonel bir iş yapacağız, daha çok kar elde edeceğiz, bunu yapabilmemiz için bizim sorumluluğumuzu bir araya getirmemiz gerekiyor. O yüzden sizden beklentimiz, süratle bu neticenin alınmasıdır dedi.
Toplantıda konuşan Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, üretim ve pazarlama konusunda projenin tüzel kişiliğinin oluşturulması gerektiğini, bunun için de şirket kurulması gerektiğini söyledi.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi(DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce de toplantıda bir konuşma yaparak, projenin en önemli yanının standartları belli olan yeni markalar oluşacağını, arı ürünlerine güvenin artacağını ve fiyat istikrarı sağlanacağını ifade etti.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de, şirketleşme konusunda üzerlerine düşeni yapacağını kaydetti.