Vergiyi milyonerden alın

·Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Bahadır Baş Karedeniz Ekonomi programında, bilirkişi eğitimleri, asgari ücretteki düşüşler, torba yasada yer alan vergiler ve nitelikli eleman sorunu üzerine açıklamalarda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 20.11.2017

Vergiyi milyonerden alın

Ordu’dan yayın yapan Altaş TV’de Murat Gürsoy’un sorularını yanıtlayan Ordu SMMMO Başkanı Bahadır Baş bilirkişilik kurumunun adaletin sağlanması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, uygulamada yaşanan sorunlara değindi. Baş, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre en fazla dosya inceleyen 20 bilirkişinin toplam dosya sayısının 10 bin olduğunu söyleyerek bunun teknik olarak çok zor olduğunu ifade etti.

Bilirkişi eğitimleri hakkında da konuşan Başkan Baş, “Şu anda Ordu ‘da bilirkişilik temel eğitimlerini veren tek kurum Ordu Mali Müşavirler Odası. Ordu’da 200 başvuru aldık. İlk 48 kişilik grubun birinci ve ikinci sınıf eğitimlerini tamamladık. 24’er kişilik sınıflarda, Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden gelen hocalarımız ve Ordu Mali Müşavirler Odası’nın iki pratik eğitmeni eğitimleri veriyor. Sabah ve öğle olmak üzere dört sınıf daha açacağız. Toplamda 192 kişinin eğitimini tamamlayacağız” diyerek bu eğitimlerle Ordu’ya katkı sağlayacak bilirkişiler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Azdan az, çoktan çok alınmalı

Baş Türkiye’nin öncelikle vergi düzenlemesine gitmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için de ‘KDV dahil’ sisteminden ‘KDV hariç’ sisteme geçilmesi 

gerektiğini ve ‘azdan az, çoktan çok’ vergi alınması ilkesinin esas kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Dolaylı verginin adaletsiz bir vergi türü olduğunu ve kayıt dışılığı arttırdığını belirten Başkan Baş, OECD ülkelerinde dolaylı vergi oranının yüzde 35’e yüzde 65; Türkiye’de bu oranın yüzde 76’lara kadar çıktığına dikkat çekti. Baş. ancak sadece kayıt dışılıkla mücadele etmenin ekonomiyi düzeltmeye yetmeyeceğini söyleyerek şöyle devam etti: "Ekonomiye güven aşılamak zorundasınız. Sizin o ülkede tesis ettiğiniz demokrasi kültürü, özgürlükler, şeffaflık, hesap verebilirlik, sermayenin akışkanlığı için çok önemlidir. “

Teşvik iptali hukuk devletine aykırı

BDDK’nın verilerine göre ocak ayında bankalarda 1 milyon liradan fazla parası olan kişi sayısının yaklaşık 109 bin olduğunu, bu rakamın eylül sonu itibariyle 125 bin kişiye çıktığını, ancak gelir ve kurumlar vergisi mükellef sayısında herhangi bir artış yaşanmadığını söyleyen Başkan Baş, önemli olanın bunu üzerine çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

Torba yasada yer alan ve 10 aylık ertelemeyle bu ay başlayacak olan sigorta primi ödemeleri hakkında da konuşan Baş, konuyla ilgili önemli noktalara dikkat çekti. İş dünyasının yükü hafifletilmeli diyen Baş’ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle: “Geçtiğimiz yılsonunda ekonomik bir darboğaz vardı. Devletimiz de bu darboğazı gidermek ve piyasayı açmak için, şirketlerin sigorta primi ödemelerini 10 ay sonrasına erteledi. Bu doğru bir karardı. Ancak yine karara göre, eğer şirketler bunu şimdi ödeyemezse geriye dönük ve yararlandığı teşvikleri iptal olacak ve 10 aylık gecikme zammı ödeyecek. Bu hukuk devletine aykırı bir durum. Zam elbet ödenmeli. Ancak siz bir teşviki bir işletmeye uygulatıyorsunuz sonra ödeyemedin diye iptal ediyorsun. Bugün de kriz var. Siz bunu yaptığınız zaman piyasaya çok büyük zarar verirsiniz. Ben bunun yeniden gözden geçirilmesini istiyorum.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar