‘’Verim ve kaliteyi artıracağız’’

Giresun Valisi Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi” başlatıldı.

info@karadenizekonomi.com / 15.05.2019

‘’Verim ve kaliteyi artıracağız’’

Giresun Valisi Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi” başlatıldı.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları himayesinde Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi” kapsamında, yaşlı ve verimliliği düşük bahçelerde sadece uygun kültürel uygulamaları, gübrelemeyi ve hastalık ve zararlılarla mücadeleyi tekniğine uygun gerçekleştirerek, verim ve kalite artışı amaçlanıyor. Giresun’da ortalama fındık verimi 80 kg/dekar olarak gerçekleşmek olup, bu proje sonucunda verimliliğin 150- 200 kg/dekar olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.

‘’238 DEKAR ALANDA PROJE ÇALIŞMALARI’’

Proje kapsamında Giresun genelinde faaliyet gösteren 58 tarım danışmanı ve il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli teknik personel tarafından, 119 ayrı lokasyonda toplam 238 dekar alanda proje çalışmaları yürüyor. Bu amaçla öncelikle dal seyreltme ve budaması gerçekleştirilirken, toprak reaksiyonunu dengelemek ve organik madde miktarını arttırmak için de kireç ve hayvan gübresi uygulaması toprağa karıştırılarak yapıldı.

‘’KÜLTÜREL MÜCADELE YAPILDI’’

Nisan ayı sonunda ise külleme hastalığına karşı koruyucu olması adına kükürt 800 WG BKÜ uygulaması gerçekleştirildi. Mayıs ayı başında fındık bahçelerinde bulunan fındığın besin maddelerine ortak olan yabancı otlara özellikle ısırgana karşı tohumlanma döneminden önce de, biçmek suretiyle kültürel mücadele yapıldı. Mayıs başından itibaren fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası sürveyi sonucuna göre bu zararlılara karşı ilaçlama yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. İlaçlama durumunda karışa bilirlikleri göz önünde bulundurularak insektisit-fungusit ve yaprak gübresi uygulaması gerçekleştirilecek. Ayın sonunda ise eksik olan azot ihtiyacını karşılamak amacıyla ocak başına 500 gr CAN %26 gübresi uygulaması yapılacak.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar