YAYLADAN GÖÇ SÜRÜYOR
Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde etkili olmaya başlayan soğuk hava koşulları ...
info@karadenizekonomi.com / 17.11.2015
Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde etkili olmaya başlayan soğuk hava koşulları nedeniyle hayvanların göçü sürüyor.
Yazın havaların ısınmasıyla yemyeşil otların kırları donattığı, başta yaylaya göçe işaret eden vargel olmak üzere rengarenk çiçeklerin açtığı yaylalara, neşeli türküler söyleyerek giden çobanlar, şu sıralar geri dönüşünü sürdürüyor. Ordunun Çambaşı Yaylası'nda etkili olmaya başlayan kar yağışı ve soğuk hava yüzünden hayvanlarını otlatmakta zorlanan, kendileri de soğuk hava ve kışın kalınlığı metrelerce yüksekliğe ulaşabilen kar dolayısıyla mahsur kalma
endişesi taşıyan hayvan sahipleri, göçün habercisi olan vargit çiçeklerinin sesini dinlemeye başladı. Böylece hayvanlarına otlak bulmak için rakımı 2 bin 500 metreye ulaşan Doğu Karadeniz yaylalarında hayvancılıkla uğraşan insanlar, yayladaki genellikle taş ya da kerpiçten yapılan kelifleri (yayla evi) ya da tuğladan inşa edilen diğer yayla evlerine bu sezon için kilit vurarak, tarihte kışlak olarak bilinen köylerine dönüyor.
Yünlü derisi ve vücudunun yağlı olmasına rağmen üşümeye başlayan koyun sürüleri, köpekleri, keçileri ve inekleri ile yayladan göç ederek kışı geçirmek için köylerine gelen hayvan sahipleri, gelecek yıl Mayıs ayında, havaların ısınmasıyla yeniden yaylaların yolunu tutacak.