Yeni Dikim Alanlarının Belirlenmesi Sektör Açısından Memnuniyet Vericidir

Yeni Dikim Sahalarında Alan Bazlı Gelir Desteği Yeni Kriterlere Göre Verilmelidir

info@karadenizekonomi.com / 10.02.2015

Yeni Dikim Alanlarının Belirlenmesi Sektör Açısından Memnuniyet Vericidir

Bakanlar Kurulu Kararı ile  ile  ile fındık üretimine izin verilen il ve ilçelerin yeniden belirlenmesi, sektör temsilcilerini memnun etti.

KFMİB Başkanı Sevinç yaptığı açıklamada  "Yeni dikim alanlarının belirlenmesi, ülkemiz fındık sektörü açısından memnuniyet verici bir durumdur"şeklinde açıklamada bulundu..

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç,  yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun "Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Kararın" Resmi Gazete'de önceki gün yayımlandığını söyledi.

Alınan karara göre, fındık dikimi yapılmasına izin verilen illerin sayısının 16'ya yükseldiği ve bazı illerdeki alanların daha da genişletilmesine izin verildiğini belirten Sevinç, "Yeni dikim alanlarının belirlenmesi ülkemiz fındık sektörü açısından memnuniyet verici bir durumdur" dedi.

Sevinç, Türkiye'deki fındık sanayicisi ve ihracatçısının, serbest piyasa şartlarında olmak kaydıyla üretilen fındığın hepsini satacak durumda olduğunu anlatarak, "Kimsenin endişe etmesine gerek yoktur. Kimse üretimin büyümesinden korkmamalıdır. Serbest piyasa şartları, fiyatı olması gerektiği gibi teşekkül ettirmektedir. Bugün üretimin azlığı nedeniyle rekor kıran fındık fiyatlarının, ortalama ürünün alındığı yıllarda arz talep dengesine göre şekillenmesi esasen tüm ürünlerde beklenen ve karşılaşılan bir sonuçtur" ifadelerini kullandı.

Arazi meyilindeki kısıtlamaların da kaldırılarak ovalarda da fındık üretimine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Sevinç, yeni dikime izin verilen alanların nispeten daha verimli alanlar olacağı için "Alan Bazlı Gelir Desteği" uygulaması açısından değerlendirme kriterlerinin de daha farklı belirlenmesinin bir ihtiyaç olduğunu anlattı. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar