Yeni vergi beklentisi lüks otoda satışı artırdı
Maliye Bakanlığının otomotiv sektörüne yönelik yeni bir ÖTV düzenlemesi yapacağını, vergi hesabında sadece motor büyüklüğünün değil, fiyatın da kriter olacağını açıklaması lüks otomobillere talebi artırdı.
info@karadenizekonomi.com / 15.11.2016
Maliye Bakanlığının otomotiv sektörüne yönelik yeni bir ÖTV düzenlemesi yapacağını, vergi hesabında sadece motor büyüklüğünün değil, fiyatın da kriter olacağını açıklaması lüks marka ve modellere talebi artırdı. Vergi artışının fiyatları da artıracağını düşünen lüks markamodel alıcısı bayilere koştu. Satışlardaki artışın bir diğer nedeni ise döviz kurundaki artışın önümüzdeki ay fiyatlara yansıyacak olması. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Alp Gülan, Maliye Bakanı Naci Ağbalın ÖTV artışına yönelik yaptığı açıklamalardan sonra satışların hızlandığını belirtti.
Alp Gülan, Açıklamadan sonra belirgin bir artış söz konusu. 1600 ccnin altındaki arabaların daha lüks olanlarında oldukça belirgin bir satış artışı var dedi. Dövizdeki yüzde 10a yakın artışın da satışları artırdığını ifade eden Alp Gülan, Dövizdeki artışın ay fiyatlara yansıyacağını bilen müşteriler satın almaya yöneldi. Dolayısıyla satışlarda belirgin artış var. Ben kendi markamda da yani Nissan ve Fiatta da aynı şeyi gözlemliyorum. Küçük arabalarda aynı talep devam ediyor 1200 ve 1400de. Ama 1600 cclerde özellikle bakanlığın dediği çeşitli segmentlerde bunu görüyoruz diye konuştu.
Kur artışı her markada kaçınılmaz zam getirecek
Kurdaki artış nedeniyle önümüzdeki ay zam beklediklerini, bunun da satışlarda artışa neden olduğunu söyleyen Gülan, Pazar zaten ekim ayı itibariyle geçen yılın rakamlarını yakalamıştı. Pazarın bu sene geçen yıl ile aynı seviyelerde çıkacağını tahmin ediyor herkes. Dediğim gibi dövizin artışları önümüzdeki ayın başında kaçınılmaz olarak fiyatlara yansıyacak. Dolayısıyla her markada kaçınılmaz zam olacak. Özellikle ithal gelen araçlarda. O fiyatlar yansıyınca biraz pazarı etkileyebilir dedi.
Dalgalanma yabancı yatırımcıyı da korkutur
ÖTV artışının böylesine önemli bir sektörde dalgalanma yaratabileceğini ve pazarı olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Alp Gülan, şöyle konuştu: Çok iyi giden bir sektörüz, art arda rekorlar kırıyoruz. Bu sektör iç pazarın stabil olmasına çok bağlı. Düşünün yabancı bir yatırımcı Türkiyeye geldiği zaman ürettiğinin en az yarısını Türkiyede satacak şekilde bir yatırım yapmayı planlıyor. Biz diyoruz ki, çok dalgalanma yaratacak yeni uygulamalardan kaçınmak lazım. Zaten çok yüksek bir vergi yükümüz var. Avrupanın en yüksek vergi yükünü taşıyor. Bizce bu vergilerle bu kadar oynanması pazarı olumsuz etkileyebilir. Türkiyede ithal araçlar başlamasaydı şu anda bugünkü kadar araba üretemiyor olacaktık. Bu piyasayı ve sanayiyi çok olumlu yönde etkiledi. Bakan bey sektörle birlikte bu karaların alınacağını açıkladı. Biz de bu konuda gerekli katkıyı sağlamak için davet bekliyoruz. hemen atlayıp gitmeye hazırız.
Maliye Bakanı Ağbal ne demişti?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada düşük fiyatlı araçlarda verginin daha düşük olmasına ilişkin bir düzenleme yapılacağını ve vergi oranlarını fiyat aralıklarına göre farklılaştırma yetkisi aldıklarını belirtmişti. 2017 yılında böyle bir çalışmayı yapmak istediklerini söyleyen Bakan Ağbal, şöyle konuşmuştu: Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 1600 ccye kadar olan araçlarda yüzde 45, 1600-2000 arası olan araçlarda yüzde 90 ve onun üzerinde olan araçlarda da yüzde 135. Motor silindir hacmi aynı olsa da araçların fi yatları arasında çok önemli farklılıklar var. Biz burada bir yetki alıyoruz. Vergi oranlarını fi yat aralıklarına göre farklılaştırabilme yetkisi alıyoruz. Örneğin; 50 bin ile 70 bin lira arasındaki gruptaki otomobiller için farklı vergi oranı, alttakiler için farklı vergi oranı.