Yeşil Yol’un 2 yılı var

İlk hedef 2 milyon turist, 8 milyon geceleme…

info@karadenizekonomi.com / 13.07.2017

Yeşil Yol’un 2 yılı var
  • DOKAP Başkanı Ekrem Yüce Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak olan ve 4,5 milyon liraya mal olacak olan Yeşil Yol projesinin 2 yıl içinde biteceğini bildirdi. Yüce, 2600 kilometrelik ana kısmın 800 km‘lik kısmının tamamlandığını, 1000 kilometrelik kısmın karayollarının alanı olduğunu söyledi.

DOKAP tarafından koordine edilen Yeşil Yol Projesi, 9 ilin önemli yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirine bağlayacak. DOKAP Başkanı, “Bu yol tamamlandığında Doğu Karadeniz Bölgesi turizmi kalkınacak ve gelişecek” dedi. Yüce’ye göre proje bitince turist ve turistlerin geceleme sayısı artacak.

DOKAP proje çerçevesinde yapılacak çalışmaları koordinasyon görevini üstlendi. Çalşımalar Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini 

kapsayacak ve bu ana plana, diğer üç ilin ( Artvin, Bayburt ve Samsun) planlarının entegrasyonu olmakla birlikte veriler 8 il için tekrar revize edilerek güncellendi.

Kurulan koordinatörlükler çerçevesinde Yeşil Yol Projesi için DOKAP Bölgesi Tanıtım ve Markalaşma Projesini uygulanıyor. Buna göre, 38 turizm merkezinin imar planı yapılıyor, 1/25lik çevre planlamaları 1/5000’lik imar planları ve 1/1000’lik uygulama imar planları yapılıyor.

Yüce, “Şimdilik 8 adet turizm merkezimizde çalışmalarımız sürüyor, diğer bir çalışmamız Akçakale’de restorasyon, Giresun'da botanik bahçe projemiz devam ediyor, yine insan ve yük taşımacılığı için teleferik sisteminin araştırılma projesi tamamlandı. Katı atık depolama ve bertaraf çalışmalarımız var. Projeyi Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile yapıyoruz. 9 ilimizin en önemli sorunlarında biri Katı atık bu katı atıkların bertaraf edilmesi, daha sonraki aşamada bunların enerjiye dönüştürülmesi, daha sonraki aşamada da bunların gübreye dönüştürülmesi var” dedi.

Kültür Envanteri Projesi

“DOKAP Bölgesi Kültür Envanteri Projesi çok önem verdiğimiz projelerden bir tanesi. Bölgemizi Samsun'dan Tokat Artvin’e kadar çok zengin bir tarihi derinliğe sahip, çok zengin bir doğa zenginliğine sahibiz. Bir kültür envanteriniz var mı deseniz evet gerekli bilgileri alıyoruz ama bize doyurucu gelmiyor. Bu projenin maliyeti 4 milyon 500 bin lira. Gerektiğinde havadan helikopterlerle, uçaklarla fotoğraflar çekilerek bu işlem yapılacaktır. Bu çalışma bittiğinde Doğu Karadeniz'i oturduğunuz yerden gezeceksiniz. Bütün varlıkları bileceksiniz ve o varlıklara ilgi duyacaksınız, özellikle o varlıkları görmek için geleceksiniz”

Turist ve geceleme sayısı artacak

“Şimdi bu turizm mastır planı hayata geçince bunun ekonomik etki analizi nedir? Biz buraya pazarlama amacıyla gelenleri turist olarak kabul etmiyoruz. Bölgemizin tarihi kültürel varlıklarını görmek için gelenler bizim için turisttir. Resmi olarak bölgemize yıllık 450 bin civarında turist geliyor. Mastır planı tamamlanınca biz bu rakamı 1 milyon 275 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bölgemize 1 milyon 275 bin turist geldiğinde geceleme ve kalma sorunu vardır, geceleme şuanda ne kadar yapılıyor 2 milyon geceleme sayısı var şuanda biz bu mastır planı hayata geçtiği zaman 8 milyon geceleme sayısına çıkarıyoruz.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar