Yeterlilik oranı en yüksek ürün incir
TÜİK verilerine göre 2015-2016 döneminde incir yüzde 603,9 ile yeterlilik derecesi en yüksek ürün oldu.
info@karadenizekonomi.com / 6.04.2017
TÜİK, 2015-2016 dönemine ilişkin bitkisel ürün (sebze-meyve-tahıl) denge tablolarını yayımladı.
Toplam sebze ürünlerinde, 2015-2016 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 106,8 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken sadece yüzde 6,6'lık bölümü ihraç edildi.
Kök ve yumru sebzeler grubundan havuç yüzde 115,3 ile en yüksek yeterlilik derecesine sahip ürün oldu. Bunu yüzde 102,5 ile taze soğan ve yüzde 102,1 ile kuru soğan izledi.
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubunda, toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi yüzde 110,8 olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 110,1 ile sakız kabak, yüzde 109,2 ile biber takip etti.
Baklagil sebzeleri grubunda, yeterlilik derecesi taze bezelyede yüzde 102,2 ve taze baklada yüzde 101,2 iken en düşük yeterlilik derecesi yüzde 100,3 ile taze fasulyede gerçekleşti.
Fındıkta yeterlilik derecesi yüzde 587,8
Sert kabuklu meyvelerde, aynı dönemde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 587,8 ile fındıkta gerçekleşti. Sert kabuklular grubunda yer alan ve kendine yeterli olan diğer ürünler ise yüzde 111,9 ile kestane ve yüzde 110,9 ile antep fıstığı oldu.
Turunçgiller grubunda greyfurdun yeterlilik derecesi yüzde 495 olurken, limon yüzde 249,7, mandalina yüzde 194,9 ve portakal yüzde 129,9 olarak gerçekleşti.
Diğer meyveler grubunda yer alan incirin yeterlilik derecesi yüzde 603,9, kayısının yüzde 483,7, narın yüzde 164,8, üzümün yüzde 141, elmanın yüzde 123,9 ve muzun yüzde 55,1 olarak gerçekleşti.
Çayın yeterlilik derecesi yüzde 99,2'de kaldı.
Yeterlilik derecesi nedir?
Yeterlilik derecesi, bir bölgenin üretiminin o bölgenin talebini ya da yurtiçi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösteriyor.