Yılmaz''Bu sistemin kurulduğu yerde ihlal edene ekstra bir ceza var.''
RIHTIMI ORDU TURİZMİNE KAZANDIRACAĞIZ
info@karadenizekonomi.com / 10.07.2015
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz; Kanal 52, Altaş TV, Ordu TV, ORT ve BTV televizyonlarının ortak canlı yayına konuk oldu. Ordu Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası önünde gerçekleştirilen ortak yayında Başkan Enver Yılmaz gündeme dair şu açıklamalarda bulundu:
İFTARLARIMIZI HEMŞERİLERİMİZİN YOĞUN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ…
19 ilçemizde, büyük beldelerimizde, hatta mahallelerimizde iftar programlarını büyüterek sürdürüyoruz. Akkuş ilçemizden başlamak suretiyle bu yıl Ramazan ayı programlarımızın tamamını 19 ilçede geçirmek gibi bir hazırlık içindeydik. Akkuş ilçemize gittiğimizde de tüm beldelerimizi, mahallelerimizi ziyaret etmek suretiyle gün boyu, yapmış olduğumuz yol, su, kanalizasyon çalışmalarını görmemiz, ilçelerimizin sorunlarını yerinde inceleme anlamında güzel bir tecrübe oldu.
Ben iki ilçeyi özellikle örnek vererek anlatmak isterim. Elbette Ünye ve Fatsadaki 5er bin kişilik iftar programlarımız yoğun katılımlı ve muazzam bir organizasyondu ama Çatalpınar ve Kabataş ilçemizdeki yaşadığımız o mutluluk tablosundan bahsetmek isterim. 11 bin nüfuslu, 9 bin nüfuslu bu ilçelerimizde 2 bin kişi birine, iki bin beş yüz kişi de bir diğerine katıldı. İki bin beş yüz kişi o ilçe açısından toplam nüfusun yüzde otuzuna tekamül ediyor. Yani bir ilçenin yüzde otuzunun iftar alanına gelebilmesi çok ciddi bir teveccüh. Bunu şu açıdan örneklendirelim. 200 bin nüfuslu Altınorduda yüzde otuzluk bir nüfusun iftara geldiğinin hesabını yapalım. Yaklaşık 60 bin kişiyle iftar veriyorsunuz. Bu çok ciddi bir rakam. Bu ilçelerdeki hemşerilerimiz de o gün için değişik bir ambiyans oluşturdular. Çünkü bizimki sadece iftar değil. İftar öncesi programlarımız ve iftarla birlikte Hacivat Karagöz oyunları, mehter takımımızın ilçede bir yürüyüş programı ve bir müzik sunuşu var. Ramazan bu yıl bizim açımızdan, Büyükşehir açısından hem organizasyonların oturmasıyla hem de hemşerilerimizin tamamına ulaşmasıyla güzel geçti.
YAĞIŞLAR YOL ÇALIŞMALARINI ETKİLEDİ…
Maalesef ulaşım konusunda yağmurdan dolayı biraz muzdarip olduk. Su konusunda sıkıntımız yok, ama yağmurun ulaşımda ve yol hizmetlerinde çok ciddi olumsuz bir etkisi oldu. Bizim 1 Nisan tarihi itibariyle sıcak asfalt dökme planımız vardı. Çünkü geçtiğimiz yıllarda Nisanın 15inden sonra asfalt dökülebilecek hal almıştı. Buraya çok ciddi bir asfalt döküm ve yol çalışma ekibi geldi. Yaklaşık altı yüze yakın çalışan ve iş makinesi de bu süre içerisinde yağmur sebebiyle çalışamadı, bu nedenle yol çalışmalarında iki, iki buçuk ay rötarlı gidiyoruz ama üst yapı ve sanat yapıları çalışmalarımız devam ediyor.
ORDUDA SU SORUNUNU ÇÖZDÜK…
Altınordu ilçemiz dâhil olmak üzere 19 ilçemizin şehir merkezleri, geçtiğimiz yıl Perşembe, Kumru ve Akkuş ilçelerimizin merkezlerinde su sorunları vardı. Bu sene hiçbir ilçe merkezimizde su sorunumuz yok.
Temmuzla birlikte hemşerilerimiz gelmeye başladı, şu anda nüfusumuz 1 milyonu buldu. Ağustos ayında tahmin ediyorum 2 milyona ulaşacağız. 2 milyona ulaştığımız yerde de şöyle bir tedbir aldık; Büyükşehir Belediyesinin 10a yakın su tankeri var. Bu su tankerlerini günlük, haftalık ve 15 günlük su kesintisinin olabileceği yerlerde muhtarlarımızla organize ettik. Buradan da tekrar tüm muhtarlarımıza sesleniyorum. Su depolarının boşalacağını birkaç gün evvel bize bildirdiklerinde, biz su tankerlerimizle o depolarımızı geçici suretle dolduruyoruz. İnşallah bu yıl Orduda içme suyu anlamında hiçbir eksiklik yaşamayacağız.
TRAFİKTE ELEKTRONİK DENETİM SİSTEMİ (TEDES) …
Tedes konusunda geçtiğimiz hafta yerel basınımızın eksik kaynaklı haberlerini gördüm ve üzüldüm. Hiç de açıklama yapmadım. Bu konuşmalarımızın tamamını kamuoyuyla ilk defa paylaşıyoruz, hemşerilerimiz sürece ilişkin işlerin böyle olacağını bilsinler. Trafikte Elektronik Denetim Sistemi Tedes ihalesini yapan Emniyet Genel Müdürlüğü şartnameyi hazırlıyor ve illeri belirliyor. Biz de o pastadan pay alma konusunda ağırlığımızı, gücümüzü kullanıyoruz, bunu ilimize getirmeye gayret gösteriyoruz. Şimdi Tedes kapsamında; Ünye, Fatsa, Gülyalı ve Altınordu ilçelerimiz var. Bu kapsamda sadece trafik lambaları ve akıllı kavşaklar yok. Tedes kapsamında aynı zamanda ücretsiz internet ağları var. Yatırımın yüzde yetmişi devlet nazarında olup tartışma konusu yüzde otuzudur. Büyükşehir Belediyesi olarak biz hiç para harcamadık, Emniyet Genel Müdürlüğü de hiç para harcamıyor, yatırımı yapan yatırımcı. Biz sadece bir tesis ve içlerinde emniyetten polis arkadaşlarımızın olacağı kontrol merkezi gösterdik. Bu sebeple yüzde yetmiş geliri otomatik olarak devlete gidiyor. Kalan yüzde otuzun da ihaleyle Türkiyede ortalaması 15e 15tir. Sözleşme yılına göre, yüzde on beşini de yatırımcı kuruluş, yaptığı yatırım karşılığı olarak alır. Kalan 15 de belediyeye gelirdir. Bu belediye gelirinden emniyet de pay alır.
Orduda yapılan ihalede Büyükşehir Belediyesi olarak 17,95ini aldık. Yatırımcı firma da 12,05ini aldı. Yani yatırımcı firma cezalardan elde edilecek gelirin beş yıl boyunca 12,05ini alacak. Tedes Sistemi ile trafikte yüzde otuz beş doğal bir rahatlama oluşacak. Tedeste akıllı kavşak sistemi; örnek olarak Fidangör girişindeki araç sayısını görecek, ona göre buradaki ışığın yanma süresini belirleyecek. Buradaki araçların yoğunluğuna göre kendisi otomatik olarak bir sistem elde edecek. Bayramın birinci günü çevre yolumuzu açmayı planlıyorduk; ama gümrükteki gecikmeden dolayı bir hafta daha gecikecek. Tahmin ediyorum Temmuzun 20sine doğru hizmete girecek. Bu sistem de araçlara keyfi ceza yazan bir sistem değil. Emniyet kemeri takmazsanız, kırmızı ışıkta geçerseniz, altmışla gitmeniz gereken yerde yüzle giderseniz ceza alacaksınız, kanun bunu söylüyor. Bu sistemin tek gelir kaynağı var; usulsüz, kuralsız, kaidesiz ışık ihlali, emniyet kemeri ihlali, sürat ihlali. Buna zaten ceza veriliyor. Bunu kim yapıyordu? Emniyet. Şimdi polis olmayacak, bu sistemi kamera yapacak. Plakaya gelecek bu sistem. Etrafta polis görmeyeceksiniz. Bu sistemin kurulduğu yerde ihlal edene ekstra bir ceza var. Siz şurada 20 km hızla gidiyorsunuz, kemeriniz de takılı, ışıklara da uydunuz. Dur kardeşim sana ceza mı yazacağız diyeceğiz. Böyle bir şey olabilir mi? Burada yatırımı yapan belli. Yirmi üç milyon liralık yatırımı var. Yüzde 12,5 ile 23 milyon liralık yatırımı çok uzun soluklu değil. Kanundan dolayı zaten beş yıllık süresi var. Bu süre içerisinde kendisini kurtaracak hesabı zaten ona göre yapıyorlar. Ordudaki gelen giden araç sayısı belli, Benim tahminim; Ordulu yani burada sabit araç kullananları çok ilgilendiren bir sistem değil bu. Burası transit bir yol olduğu için Ordulular bu sisteme belki bir kez takılır. İkincisinde daha bilinçli olup dikkatli geçerler. Sahil trafiğinin yüzde doksanının transit yolcudur dolayısıyla teknolojik bir nimet olan bu sistem tam tersine Ordunun menfaatinedir. Sokakta polis ve zabıta da olmayacak, plaka ve elektronik sisteme tabi olacak.
KURUL KALESİ PROFESYONEL ELLERE TESLİM EDİLMİŞTİR…
Kurul Kalesine 1 milyon lira aktardığımızı kamuoyuyla paylaşmıştık, ancak Yücel Şenyurt hocamız bu paranın bu yıl harcanamayacağını söyledi. Gelecek yıl da 200 bin liranın harcanabileceğini söyledi, biz de hazırlığımızı yaptık. Kurul Kayasında restore ve kazı çalışmaları olacak kazıdan sonra, restorasyon çalışmalarıyla ilgili Anıtlar Yüksek Kurulu onaylı çok ciddi bir proje ihtiyacı var. O proje de Yücel Beyin söylediğine göre zaman alıyor. Kurul Kayası, şu anda eksiksiz bir şekilde işin profesyonellerine ve akademisyenlerine teslim edilmiştir.
RIHTIMI ORDU TURİZMİNE KAZANDIRACAĞIZ…
Rıhtımın tamamen kullanım hakkı vatandaşlarımıza teslim edildi. Şu an orada asfalt çalışması var ve güvenlik için demir korkuluk yapılıyor. Oradaki kıyı şeridinde, 300 metrekarelik bir alanda nasıl bir tesis ya da nasıl bir kuruluş olur diye proje yarışması düzenleyeceğiz. Daha sonrada rıhtımı Ordu turizmine açacağız.
VOSVOS ŞENLİĞİ İPTAL EDİLMEDİ…
Biz Vosvos şenliğinden hiçbir zaman vazgeçmedik. Bu şenlik bizim ilimizle artık özdeşleşmiştir. Ramazan ayında oluşumuz ve fındık sezonunun yaklaşmış olması, şenliği ertelememize neden oldu. Şenliği yapacak kuruma her zaman desteğimiz sürecek. Şenlik bu gibi nedenlerden dolayı iptal edilmemiş, ertelenmiştir.
RAMAZAN BAYRAMINDA KENT BAYRAMLAŞMASI…
Ramazan Bayramını ilk gün saat 13.30 da yeni belediye hizmet binası önünde Sayın Valimizle birlikte kutlayacağız. Biz buna Kent Bayramlaşması diyoruz, halkımızla bayramlaşacağız. Bütün hazırlıklarımızı tamamladık, her türlü hava durumuna karşı önlemlerimizi aldık. Cuma namazı sonrası belediyemiz önünde vatandaşlarımızla bayramlaşacağız.
SAHİL IŞIL IŞIL…
Bu mevsimde vatandaşlarımızın sahile akın etmesinden dolayı, sahil boyunca Gazi Köprüsü yanına ışıklandırma yapacağız. Mostar Köprüsü ihalesi yapıldı, müteahhit firma başlamak üzere. Tesk Otel ile Gazi Köprüsü arasındaki Civil ırmağı bölümünü yapmıştık. Şu anda da peyzaj çalışmasını bitirdik. Tesk Otelden Şirinevler Camiine kadar, Şirinevler Mahallesi ve Karşıyaka Mahallesinin tamamında peyzaj çalışmalarımız başladı. Şirinevler Mahallesinde; parkıyla, yürüyüş alanlarıyla, sahil şeridine alternatif güzellikte muazzam bir alanı Orduya kazandıracağız. Hatta Altınordu Belediye Başkanımızla da konuştuk, oraya geniş bir pazar kuracağız. Kadınlar Plajımızı Efirlide bayramla beraber hizmete açıyoruz.
VALİLİK BİNASI…
Vali Bey projeyi gösterdiğinde bize bir soru gelmişti ve biz de tek bir ağacı dahi kestirmeyeceğimizi söylemiştik. Vali Bey de bize yeşile hiçbir şekilde zarar gelmeyecek, bir dal dahi kesilmeyecek demişti. Yerleşkenin ağaçlara ve yeşile bir müdahalesinin olmadığını belirtti. Bizim için de yeşile bir zarar vermediği takdirde, oradaki ağaçların boyutunu geçmediği sürece yeni yapılacak binanın, yerleşkenin yapımı bizim açımızdan bir sorun teşkil etmemektedir. Ayrıca Ordudaki bütün resmi kurumlar bir binada toplanacağından, vatandaşın işi daha pratik ve kolay olacak. Kurumların yeni binaya taşınmasıyla birlikte boşalan yerler yine Ordunun hizmetine sunulacaktır. Ağacın kesilmemesi ve yeşilin korunması için projede değişiklikler yaptılar. Vali Beyle bizim bir ittifakımız var ve bize göstermiş olduğu anlayıştan dolayı kendisine teşekkür ediyorum.
YEŞİL YOLDA DOĞA TAHRİBATI YOK…
Yeşil Yol un bölgesel anlamda artı getirmeyeceğini, çevresel anlamda da bazı yerler açısından eleştirilerin haklı olduğunun idrakı içindeyim. Bu durum Yeşil Yola komple karşı olduğumuz anlamına gelmez. Yeşil Yolun bazı yerleri bizim de sürekli kullandığımız yollardır. Yani bu yollar Yeşil Yol Projesi içinde yapılmasa bile Büyükşehir olarak biz bunu yapmak zorundayız ve yapacaktık. Yeşil Yol Projesinin biz uygulayıcısıyız, bizden bir para çıkışı olmuyor. Para ajanstan geliyor biz ihaleyi yapıyoruz. Karar verici biz değiliz, sadece bu süreci yönetiyoruz. Yeşil Yolun Ordu güzergâhı Ordunun işine yarayan bir güzergah, ben bizzat o alanı gördüm ve bir doğa tahribatı bizim ilimizde yok.
Boztepedeki satılık araziyi Büyükşehir olarak aldık ve orada Boztepeyi cazibe merkezi haline getirecek projelerimiz var.
Orduda standartlara uygun bir tane bile mezbaha yok. Biz Orduya standartlara uygun bir mezbahane açacağız.
Orduda bize neden hala asfaltlama çalışması yapmıyorsunuz diyenlere sesleniyorum; önce altyapı bitecek daha sonra asfaltlama yapacağız. Biz bu makamda kalıcı değiliz, bu belediye binasını Seyit Torun Beyefendi yaptı. Şimdi biz restore ettik, yarın biz gideceğiz başkası gelecek. O yüzden biraz daha sükûnet, biraz daha birbirimizi sevmemiz lazım. Mübarek Ramazan ayında kardeşlik duygularının en üst seviyeye çıktığı zamandayız. Biz biriz, beraberiz. Ordumuzu ve ilçelerimizi çok seviyorum. Özellikle şunu yine söylüyorum Ordu; Altınordudan ibaret değildir, Ordu; 19 ilçesiyle Ordudur. Ben vatandaşlarımızı çok seviyorum. Evime yürüyerek giderim, dolmuşa binerim, vatandaşımızdan kopuk bir hayat yaşamıyorum.