Zam üstüne Zam..
Elektrik faturalarındaki "Dağıtım bedeli" kalemine kabul sınırlarının üzerinde yapılan zam, Ocak ayı faturaları ile otaya çıktı. Üstelik bu zam, EPDK'nın elektrik fiyatlarına 1 Ocak 2016 itibariyle yaptığı yüzde 6,8'lik zamdan da bağımsız.
info@karadenizekonomi.com / 10.02.2016
Elektrik dağıtım bedeli adı altında elektrik faturalarına yansıtılan ücrete, tahammül sınırlarını aşan oranda zam yapıldı. Daha önce 130 TL'lik tek zamanlı tüketim bedeli için 20 TL dağıtım bedeli kesilen bir aboneden yeni faturada tek zamanlı kullanım bedeli 95 TL'ye düşmesine karşın 52 TL dağıtım bedeli tahsil edildi. Durum Ordu dahil tüm Türkiye'de tepkilere neden oluyor. Vatandaşlar, "soygun" olarak nitelendirilen ücrete isyan ediyor.
Gizli zam yapıldı
Hükümetin seçim vaatleri arasında bulunan maaşların iyileştirilmesine ilişkin taahhütler bir bir gerçekleştirildi. Ancak iğneden ipliğe ardı ardına yapılan zamlar, yapılan iyileştirmeleri şimdiden alıp götürmüş durumda. Bunların başında da günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olan elektrik faturalarına
yapılan zam geliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını 1 Ocak 2016 itibariyle yüzde 6,8 oranında artırdı. Ama abonelere gelen yeni faturalardaki fahiş fiyatlar sadece bu artıştan kaynaklanmıyor. Bununla birlikte faturalarda "Dağıtım bedeli" adı altında yer alan ücrete de dudakları uçuklatacak oranda zam yapıldı.
Fatura gelince ortaya çıktı
Enerji Bakanlığı'nın denetimindeki elektrik şirketleri yeni yılın ilk ayından itibaren elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yüzde 250'ye varan oranlarda zam yaptı. Ancak bu zam duyurulmadı. Vatandaşlar zammı, Ocak ayı içerisinde kendilerine gönderilen faturalar ile birlikte haberdar oldu. Yeni faturalarda "Kayıp Kaçak Bedeli", "Perakende Satış Bedeli", "İletim Bedeli" kalemleri, "Dağıtım Bedeli" kalemi altında toplandı. Eklenen diğer kesintilerle birlikte hepsinin üzerinden vergi alındığı için de zam oranı yüksek oldu.
Halk durumdan rahatsız
Yapılan bu zamlara vatandaşların birçoğu da tepki gösterdi. Olgun Şenocak isimli bir vatandaş, faturalara yansıtılan kayıp-kaçak kullanımlarının vatandaşa yansıtılmaması gerektiğini söyledi. Şenocak, Başkasının kaçak kullandığı elektriği bize yansıtmamaları gerekiyor. Bunların tek tek tespit edilmesi lazım. dedi.
Bir diğer vatandaş Kadir Özcan ise elektrik faturalarının vatandaşları zor duruma soktuğunu belirterek, yapılan gizli zamların geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. Kaçak elektrik kullananların cezasını faturasını ödeyen vatandaşların çekmemesi gerektiğini ifade eden Özcan, Devletin kaçak elektrik yakanları bulup cezalandırması gerekiyor. Biz neden kaçak elektrik kullananların parasını ödüyoruz. diye konuştu.
Kaşık ile verip kepçe ile alıyorlar
Elektrik zamlarına bir başka tepki gösteren Salim Demir de, yapılan zamlar karşı olduğunu söyleyerek, Bugün maaşlar göz önünde bulundurulduğunda bir milletvekiline kepçe ile zam verilirken, işçiye kaşıkla zor veriyorlar. Verdikleri paraları da ürünlere veya ihtiyaçlarımıza yaptıkları zamlarla geri alıyorlar. Doğuda kaçak elektrik kullananların acısını da bizlerden çıkartıyorlar. Bize petrol, doğalgaz ve elektrik enerjisi ülkemize çok düşük paralarla gelmesine karşın Türkiye en pahalı akaryakıtı kullanıyor. Bu zamlar bana uygunsuz geliyor. ifadelerinde bulundu.
Halk ekstra gelen zamlardan şikayetçi
Yener Bayar da, elektrik zamlarına yönelik devletin halkı bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, Elektriğe zam gelebilir. Bunu herkes anlayışla karşılayabilir. Fakat burada önemli olan 7-8 kalem altında belki de daha fazla faturalara yansıyan ekstra gelen zamlara bakılmalı. Zaten vatandaşta elektriğe gelen 3-5 kuruşluk zama karşı gelmiyor. Milletin yakındığı ve anlayamadıkları televizyon, iletişim, getir-götür vergileri, bakım ücreti, sayaç parası gibi faturalara yansıtılan paralardır. Ordu genelinde kimse kaçak elektrik kullanmıyor. Ahmetin Mehmetin köyde kaçak kullandığı elektriğin parasını biz vermek zorunda mıyız? Halkın karşı gelmiş olduğu şey kâğıdın üzerindeki ekstra giderlerdir. dedi.
Sezai Yaşar ise Vatandaşın yaktığı elektrikle faturasında gelen farkın nereye gittiğini hükümetteki yetkililer söylesin. Ben 60 lira yakmışsam neden 100 lira ödüyorum? Biz iki gün elektrik faturasını yatırmadığımız zaman kesmeye geliyorlar. Gitsinler bazı yerlerdeki elektrikleri kessinler. şeklinde konuştu.
Bir diğer vatandaş İlhan Şendinç ise gelen zamların arkasında durdu.