Ziraat Odalarının Buanakadar Fındıkla İlgili Hiçbir Öngörüsü Gerçekleşmemiştir

2014 de 380 bin Ton Dedikleri Rekolte Mayıs itibariyle 476 Bin Tondur

info@karadenizekonomi.com / 30.06.2015

Ziraat Odalarının Buanakadar Fındıkla İlgili Hiçbir Öngörüsü Gerçekleşmemiştir

KFMİB EDİP SEVİNÇ ;ZİRAAT ODALARI ÖNCELİKLE GEÇMİŞ YILARIN HESABINI VERSİNLER 

Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcı Birliği ve Fındık Tanıtım grubu yönetim kurulu başkanı Edip Sevinç ziraat odalarının her yıl yaptığı yanlış rekolte çalışmalarıyla kamuoyunu yanılttıklarını ,geçmiş yıllara baktığımızda açıkladıkları ve gerçekleşen rekolte arasında büyük farklar olduğunu söyleyerek,öncelikle  yanlış rekoltelerin hesabını versinler diye konuştu.

Ziraat Odalarının yıllardır sadece felaket tellallığı yaptıklarını ve fındık konusunda bilimsel açıdan yeterli altyapıları olmadığını, bu nedenle de öngörülerinde yanıldıklarını ileri süren Edip Sevinç, şu görüşleri savundu: “Zaten bu gününe kadar fındık ile ilgiyi yaptıkları hiçbir öngörünün de gerçekleşmediğini kamuoyumuz bilmelidir.Bundan 10 yıl önce, yani 4 Nisan 2004 tarihinde meydana gelen zirai don olayı bu yılkinden en az üç kat daha fazla şiddetli gerçekleşmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesinde toplamda sadece 100 bin ton kabuklu fındık elde edilebilmişti. Yine o yılda , fındık ağaçlarının gelecekteki 10 yıl da daha meyve vermeyeceğini müjdelemişler idi! Halbuki müteakip yıllardaki rekolte büyüklükleri; 2005’de 620 bin, 2006’da 925 bin, 2007’de 550 bin, 2008’de ise 870 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar resmi borsa kayıtlarında mevcuttur.''

Ziraat odaları önce geçmiş yılların hesabını versin .Öncelikle ziraat odaları açıkladıkları yanlış rekolte rakamlarından dolayı üreticiye ve kamuoyuna hesap vermelidir diyen Sevinç,2014 ürünü için rekolte tahminini Ziraat odalarının 380 bin ton olarak açıkladığını hatırlatarak''Halbuki daha şimdiden Nisan sonu itibariyle 461 bin ton,Mayıs sonu itibariylede 476 bin ton civarında fındık işlem görmüştür. Bu kadar yanılır mı? Yanılmış ise özür dilenmesi gerekmez mi?''diye konuştu.

(KFMİB) Edip Sevinç son olarak sözlerine şöyle devam etti;''Birlik olarak püskül sayımına göre 650 bin ton fındık rekoltesi beklediğimizi açıkladık.Şimdi birlik olarak çotanak sayımına göre çalışmalarımızı 2 Temmuz da başlatacağız.Ülkemiz fındık sektöründe  doğru ,bilimsel en gerçekçi rekolteyi Türk fındık ihracatcısının açıkladığını artık tüm kamuoyu görmektedir,bizde bu neticede en doğru bilgiyi üreticilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz ''şeklinde konuştu.

Yıllara Göre Hangi Kurum Ne Açıklamış ve Gerçekleşen Rekolte Tahminleri Tabloda Gösterilmektedir;

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar