Yapılandırma tahsilatı %29.8’de kaldı
5.9 milyon mükellef başvurdu, 155 milyar TL yapılandırıldı ve 46,2 milyar TL tahsilat yapıldı
info@karadenizekonomi.com / 13.11.2021
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Yapılandırma Kanunu’ndan yararlanmak üzere 5,9 milyon mükellefin başvurduğunu söyledi. Toplamda 155 milyar TL alacağın yapılandırıldığını kaydeden Elvan, 1 Kasım itibarıyla yaklaşık 46,2 milyar TL tahsilatın gerçekleştirildiğini belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin sunumunu yapan Elvan, yürürlüğe giren vergi paketi ile esnaf ve çiftçiye vergi istisnaları getirdiklerini, doğal afetlerden etkilenen mükelleflere ilişkin mücbir sebep hali ilan ettiklerini belirtti. Elvan, “Çiftçilerimizin tarımsal destekleme ödemelerini, gelir vergisinden istisna tuttuk. Üstelik geriye dönük 5 yılda yapılan kesintilerin iade edilmesini sağladık. Bu düzenleme sonucunda çiftçimize yaklaşık 3,5 milyar TL ödeme yapmış olacağız” dedi.
2021 yılında salgınla mücadele kapsamındaki harcamalar ve diğer zaruri giderler nedeniyle başlangıç ödeneklerine kıyasla 160 milyar TL ilave harcama gerçekleşmesini öngördüklerini anlatan Elvan, “İlave harcamalar yapılırken ihtiyaçları önceleyen, seçici ve odaklı bir yaklaşım izliyoruz. Bütçe gelir performansımız üretim artışı, güçlü talep, e-ticaret ve kartlı harcamalardaki artış ile yapılandırma gelirleri sayesinde olumlu etkilendi. Bütçe harcamalarındaki zaruri artışa ve vazgeçtiğimiz vergi gelirlerine rağmen, mali disiplindeki kararlı duruşumuzu koruduk. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3’lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5’in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız. Böylece Türkiye, dünyada bütçe açıklarının çift haneleri, borçluluk seviyelerinin ise üçlü haneleri gördüğü bir ortamda sağlam ve ihtiyatlı kamu maliyesi politikalarıyla pozitif ayrışmaya devam edecek” dedi.
“GRİ LİSTE’YE HAK ETMEDİK”
Mali suçların azaltılmasına yönelik faaliyetleri, ilgili tüm kurumlarla iş birliği içerisinde yürüttüklerini belirten Elvan, “Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı suçları için ihtisas mahkemeleri kurduk. Atılan bu adımlara rağmen, FATF tarafından gri listeye alındık. Elbette bu durumu hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Ancak bu listeden çıkmak için de FATF ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ İLE 1 MİLYAR TL TASARRUF
İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması ile mükelleflere 206 farklı hizmet sunduklarını dile getiren Elvan, bu yılın ilk 10 ayında vatandaşların elektronik ortamda verdiği 9,5 milyon dilekçenin işlemlerini sonuçlandırdıklarını, yaklaşık 98 milyon beyanname ve bildirimi elektronik ortamda aldıklarını kaydetti. Elvan, e-Tebligat sistemiyle bugüne kadar 70 milyon belgeyi elektronik ortamda tebliğ ederek, 1 milyar TL tasarruf sağladıklarını söyledi..
“2022’DE YURT İÇİNDE DÖVİZ CİNSİ BORÇLANMA PLANLAMIYORUZ”
Gelecek yıl yurtiçinde döviz cinsi borçlanma planlamadıklarını belirten Elvan, “Borç stokunun yapısını iyileştirmek için yurt içi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payını azalttık. 2021 yılında yurt içinde gerçekleştirilen döviz cinsi ödemelerin yaklaşık yarısı kadar döviz cinsi borçlanma gerçekleştirdik. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurt içinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz. Nakit yönetiminde etkinliği artırmak amacıyla Tek Hazine Kurumlar Hesabı uygulamasının kapsamını genişlettik. Bu kapsamdaki toplam kamu idaresi sayısını bu yıl içinde 106’dan 224’e çıkartarak yaklaşık 30 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştık. Bu uygulama ile nakit rezervi güçlendirildi ve ayrıca bütçeye 6 milyar TL olumlu katkı sağlandı” diye konuştu.
Elvan ayrıca “Bütçe açığındaki düşüşe bağlı olarak borçlanma miktarını yıllık finansman programına göre önemli ölçüde azalttıklarını, nakit rezervi güçlü tutmayı başardıklarını dile getiren Elvan, “Bu kapsamda 2021 yılı için 619 milyar lira olarak öngördüğümüz borçlanmamızı bu tutarın 155 milyar lira daha altında, 464 milyar lira ile kapatmayı öngörüyoruz. 2022 yılında ise toplam 498 milyar lira borçlanma yapmayı planlıyoruz” dedi.
Yeşil dönüşümün, uluslararası ticaret ve finans alanında önemli değişiklikler getireceğini ifade eden Elvan, bu değişikliklere uyum sağlamak adına ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalıştıklarını dile getirdi. Elvan, çevreye duyarlı yatırımların finansmanı için yeşil tahvil ve sukuk ihraçlarına ilişkin rehberi yıl sonuna kadar yürürlüğe koyacaklarını bildirdi.
Bakan Elvan, 2022 yılında merkezi yönetim bütçe gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 15,4 oranında artış ile 1 trilyon 473 milyar TL, vergi gelirlerinin yüzde 18,9 oranında artarak 1 trilyon 258 milyar TL olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini söyledi.
Bakanlığın 2022 yılı toplam bütçe teklifinin 775 milyar TL olduğunu belirten Elvan, faiz hariç tutulduğunda bütçe teklifinin 534,6 milyar TL olarak hesaplandığını, bu teklifin yüzde 1,3’üne tekabül eden 7,1 milyar TL Bakanlığın hizmetleri için kullanılacağını kaydetti. Elvan, 2022 yılı için bütçede teklif ettikleri ödenek tutarlarının Gelir İdaresi Başkanlığı için 5,5 milyar TL, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı için 56,5 milyon TL, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı için de 586,8 milyon TL olduğunu bildirdi.