KOSGEB'in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Trabzon'da tanıtıldı
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından uygulamaya koyulan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) anlatıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, "Biz iş dünyası olarak sorumluluk alacağız, devlet de elinden gelen desteği sağlayacak. Tek taraflı olmuyor. Hep birlikte çalışmak zorundayız" dedi.
info@karadenizekonomi.com / 22.01.2022
KOSGEB'in Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı hakkında TTSO'da düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla iş dünyasına anlatıldı. Toplantının açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, piyasanın hareketlenmeye başlamasının ardından üretimin desteklenmesi konusunda da çalışmaların yapıldığını belirterek şunları söyledi:
"Üretimin desteklenmesi adına devletin elini taşın altına fazlasıyla koyarak verdiği destekler var. Esasımız üretim ve istihdam. Bugüne kadar olan desteklerin yanında önümüzdeki süreçte de uygulanacak olan yeni desteklerin olduğunu biliyoruz. Bir taraftan biz iş dünyası olarak sorumluluk alacağız, devlet de elinden geldiği miktarda bize katkı sağlayacak. Tek taraflı olmuyor. Hep birlikte çalışmak zorundayız. Önümüzdeki süreç çok önemli. Herkes bu desteklerden payına düşeni almalı. Bizlerin kurumlardan beklediğimiz işlerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması. Kanunların ve yönetmeliklerin koyduğu kuralların biraz daha yararlanıcıların lehine olması en büyük arzumuzdur. Zaman zaman bazı sıkıntıları duyuyoruz. İnanıyoruz ki gerekli kolaylıklar sağlanacaktır" dedi.
Projeye Başvurular Başladı
KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Faruk Kahvecioğlu ise pandemi sürecinde işletmelerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bu sorunları aşmak adına Dünya Bankası işbirliğiyle belirli bir kaynak imkânı sağlandı. Bu kaynağı hızlıca sahaya aktarma adına bu destek programı kurgulandı. Mevcut istihdamı korumak kaydıyla, yaratılan yeni her bir yeni istihdama 100 bin lira destek sağlanacak. Bu destek faizsiz, 24 ay sonra geri ödemesi başlayacak, 4'er aylık dönemlerle 6 taksitte geri ödenecek. Ciddi bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Mevcut istihdamın korunmasını önemsiyoruz. 2021 yılındaki ortalama istihdam sayınızın üzerine bir istihdam yaratmanız gerekiyor. İstihdam şartı ne kadar çabuk yerine getirilirse bu destekten de kadar çabuk faydalanılabilecek. Başvuruların hemen yapılması ve istihdamın yerine getirilmesi durumunda hemen ödeme alınabilecek. Dolayısıyla bu süreçte ne kadar hızlı davranırsanız o kadar önemli. Çünkü kaynak kısıtlı. Hedefimiz 80 bine yakın yeni istihdam yaratmak. 40 bine yakın başvuruya ulaştık. Şubat ayı içinde bu sayıyı tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Programda daha sonra KOSGEB Trabzon Müdürü Muhammet Mustafa Kurt Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi'nin sunumunu gerçekleştirdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.