Eczacı Milletvekili Işık Gezmiş, Meclis’ te sorunlarını böyle anlattı

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş “Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında hayata geçirdiği yanlış politikalar biz eczacıları da, hastaları da çaresizliğe sürüklüyor” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 22.05.2024

Eczacı Milletvekili Işık Gezmiş, Meclis’ te sorunlarını böyle anlattı

 

Milletvekili Gezmiş, Eczacılar Haftası dolayısıyla dünkü meclis oturumda yaptığı konuşmada, “Biz eczacılar sağlık hizmetlerinin en güçlü halkası, halkımızın en yakın sağlık danışmanlarıyız. Ancak her geçen yıl biraz daha umutsuzluğa kapılıyor, artan sorunlarla mücadele ediyoruz. Bizler ülke genelinde çalışanlarımızla birlikte 130 bini aşkın büyük bir aileyiz. Topluma şifa dağıtan bir mesleğin mensupları olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Ancak hükümetin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında hayata geçirdiği yanlış politikalar biz eczacıları da hastalarımızı da çaresizliğe sürüklüyor” ifadelerini kullandı.

İlaç farkı, reçete katkı payı, muayene ücretinin çaresizliğe yol açtığını belirten Milletvekili Gezmiş şunları kaydetti;

“Bakın emekli bir hastamız raporlu ilacında kutu başına 300/ 400 TL fark ödeyebiliyor. Daha önceki yıllarda hiç fiyat farkı almadan aldığı raporlu ilacına artık 2000/ 3000 TL’lere varan fiyat farkları ödüyor. Bugün en çok kullanılan ateş düşürücü çocuk şurubunun bile yarısını artık devlet ödemiyor. 130 TL olan bir şurubun 75 TL’sini anne babalar ödüyor. Güncel Euro kuru 34 TL iken, ilaçta hala 17 TL. Bu durum ilacın teminini zorlaştırıyor. Eşdeğeri verelim desek eşdeğeri olmayan ilaçlar da var.

Hastalar eczane eczane ilaç aramak zorunda kalıyor. İlacı bulduğunda da artan fiyat farkını mı ödesin, muayene ücretini mi, yoksa reçete katkı payını mı ödesin şaşırıp kalıyorlar. Halbuki her yurttaşın sağlığa ulaşım hakkı anayasa ile güvence altına alınmıştır. Yaşanan sıkıntılarda hiçbir dahili olmadığı halde eczacıları sorumlu tutmak ne yazık ki hastalarla aramızdaki güven ilişkisini derinden zedeliyor.

Biz eczacılar tüm olumsuzluklara rağmen Eczacılık yemininde belirdiğimiz üzere insanlığa daha iyi hizmet edebilmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar