Giresun Milletvekili Gezmiş, Giresun Ticaret Lisesi'nin akıbetini sordu

Giresun'da yarım asır eğitim alanında hizmet veren ve 3 yıldır atıl durumda olan Giresun Ticaret Lisesi'nin akıbeti merak konusu oldu.

info@karadenizekonomi.com / 8.08.2024

Giresun Milletvekili Gezmiş, Giresun Ticaret Lisesi'nin akıbetini sordu

 

Tarihi lisenin mezunları, okulu müzeye dönüştürmek için uzun süredir mücadele veriyor. Bakanlığın gündeminde ise kentte bir kütüphane olmadığı gerekçesiyle buranın müze yerine kütüphane yapılması söz konusu.

Giresun Ticaret Lisesi’nin tarihine uygun bir şekilde müzeye dönüştürülmesi için mücadele eden okul mezunlarını destekleyenler arasında CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş de var. Okul mezunları, görev yapmış öğretmenler ve bölge halkı tarafından oluşturulan Gönüllü Yürütme Kurulu’nun uzunca bir süredir mücadele ederek önemli bir kamuoyu yarattığını belirten CHP’li Gezmiş, tarihi binanın amacına uygun bir şekilde yaşatılması için kent turizmine kazandırılması gerektiği görüşünde.

“Tarihsel hafızayı yaşatmakla sorumluyuz”

CHP Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Giresun tarihinin yapı taşlarından biri olan Giresun Ticaret Lisesi’nin dokusuna uygun bir şekilde yaşatılması gerektiğini savunuyor.

Gezmiş, yaptığı açıklamada, “Ortada tarih varsa, toplumsal bir hafıza da var demektir. Uzun yıllardır süregelen politikalar neticesinde tarihe, kültüre, sanata ve sanatçıya dönük olumsuz uygulamalar ve yaklaşımlar içerisinde olunduğunu gözlemledik. Aynı şekilde Cumhuriyet değerlerine ve mirasına sahip çıkılmadığını da acı bir şekilde deneyimledik. Ben bölgenin bir milletvekili ve aynı zamanda sosyoloğum. Tarihin çeşitli dönemlerinde eğitim kurumu olarak hizmet vermiş ve Giresun ile özdeşleşmiş bu yapının korunarak ileri nesillere aktarılmasını sağlamak görevimizdir. Kaldı ki buranın Kültür Bakanlığı’na tahsis edildiği ve bürokratik sürecin ardından Kent Müzesi’ne dönüştürüleceği yönünde iktidar temsilcilerinin basına yansıyan demeçleri var. Ayrıca, geçmiş dönem belediye meclisinde de bu yönde alınmış bir karar var. Bizler, tarihimize sahip çıkmakla sorumluyuz ve ben bu haklı mücadelede tarafım” dedi.

 

Konuyu Meclis gündemine taşıdı

Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Milletvekili Gezmiş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu. Gezmiş, “Kentin tarihine ışık tutan yapının, turizme kazandırılması konusunda okul mezunları ve öğretmenleri başta olmak üzere bölge halkının yarattığı kamuoyu dikkate alınacak mıdır?” diye sordu.

CHP’li Gezmiş, şu sorulara yanıt aradı:

Giresun Ticaret Lisesi’nin akıbeti ne olacaktır? Tarihi yapının şehir müzesi yapılması bakanlığınızın gündeminde midir? Eğer öyleyse çalışmalar ne aşamadadır

Ticaret Meslek Lisesinin şehir müzesine dönüştürülmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına ait olan tahsisin kaldırılarak, Kültür Bakanlığına tahsisine muvafakat verildiğine dönük iddialar doğru mudur? Doğruysa bakanlığınızın bu konudaki tasarrufu ne yönde olacaktır?

Giresun Ticaret Lisesi’nin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümleri kapsamında koruma altına alınması ve tanıtımı için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar