Anadolu iş dünyası sorunlarını Meclis’te çözmek için yarışacak
Geriye sayımın başladığı 14 Mayıs genel seçimlerine, Anadolu iş dünyası beklenenden az ilgi gösterdi. Denizli, Mersin ve Gaziantepli iş insanları ilk sıralarda, Bursa, İzmir ve Kayserililer ise geride yarışacak. Sanayiciler, sorunlarını çözmek için temsilcilerinin Meclis’e girmesini istiyor.
info@karadenizekonomi.com / 19.04.2023
Anadolu iş dünyası, 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde kendilerini temsil eden isimlerin aday listelerinde yer alması için yoğun girişimlerde ve temaslarda bulunmuştu. Bazı illerde olumlu sonuç alınırken, bazıları listelerde geri planda kaldı. Ön sıralarda yarışacak illerin başında gelen Denizli, Meclis’e giren temsilci sayısını artırarak lobisi faaliyetlerini güçlendirmeyi hedefliyor. TBMM’de 7 milletvekili ile temsil edilecek Denizli’de siyasi partiler sıralamalarda iş dünyasının temsilcilerine ön sıralarda yer verdi. Aday listeleri iş dünyasında memnuniyet yarattı.
Kentten DESİAD eski Başkanı İbrahim Şenel İyi Parti, BASİAD eski Başkanı Şeref Arpacı CHP’de ikinci sıradan adayı olurken, MÜSİAD eski başkanlarından Denizli Milletvekili Şahin Tin Ak Parti’de yeniden ikinci sıradan aday gösterildi. CHP, ikinci sırada Babadağlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı iken istifa ederek adaylık başvurusu yapan Şeref Arpacı’yı ikinci sıradan aday gösterirken, İyi Parti Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanlığı görevinden istifa eden iş insanı İbrahim Şenel’e listesinde ikinci sırada yer verdi. Ak Parti’de de iş dünyasından tanınmış isimler listede yer aldı. 2015 ve 2018 seçimlerinde Ak Parti Milletvekili seçilen iş insanı Şahin Tin, üçüncü kez aday gösterildi. MÜSİAD’da bir dönem başkanlık yapan Tin, partisinin listesinde ikinci sırasında yer aldı. Ak Parti, dördüncü sıradan iş insanı Ekrem Başer’i, altıncı sıradan ise Birtan Şahan’ı milletvekili adayı gösterdi. Memleket Partisinin birinci sıra adayı da iş insanı Erhan Derici oldu.
İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları Denizli’nin Ankara’da daha güçlü temsil edilmesi ve Denizli lobisinin güçlenmesi için adayların belirlenmesi sürecinde iş dünyası temsilcilerinin ön sıralarda yer bulabilmesi için kulis çalışmaları yürüttü. Yürütülen çalışmalar sonuç aldı ve iş dünyasının temsilcileri ön sıralarda yer aldı.
Kayseri’de iş insanları siyasete sıcak bakmadı
Kayseri’de milletvekili seçimleri öncesi, TBMM’ye gitmesine garanti gözüyle bakılacak ilk sıralarda iş insanlarının azlığı dikkat çekti. İlin çıkartacağı 10 milletvekili arasındaki dağılımda iş insanlarının seçilecek yerlerde olmadıkları görüldü. İş insanları ve sanayicilerin partilerin yerel ve genel merkezlerinin yaptıkları “aday olun” önerileri ve çevre baskısına karşın, “ortaklarımız razı olmuyor” ya da “ailemiz razı olmuyor” gerekçeleriyle olumsuz yanıt verdikleri öğrenildi. Kayseri’den iş insanı Şaban Çopuroğlu, AK Parti’den üçüncü sırada, Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş Genel Müdürü ve turizmci Murat Cahit Cıngı dördüncü sırada ve Hüseyin Cahit Özden sekizinci sırada ve Hüseyin Okandan dokuzuncu sırada yarışacak. MHP’de ikinci sırada halen milletvekilliği süregelen iş insanı Mustafa Baki Ersoy ve Kayseri’nin önde gelen sarraflarından ve önceki dönem il başkanı Adnan İncetoprak yer alıyor. CHP’nin Kayseri’deki ilk iki sırasını iki iş insanı Aşkın Genç ve Mahmut Arıkan oluşturuyor. İYİ Parti’de beşinci sırada iş insanı Kazım Yücel ve dokuzuncu sırada müteahhit Sedat Kılınç yer alıyor. Yeniden Refah Partisi birinci ve ikinci sıralarını iş insanları ve serbest meslek sahipleri Önder Narin ile Ercan Aras göze çarpıyor.
Bursa iş dünyası siyasete uzak kaldı
Sanayi kimliği ile ön plana çıkan Bursa’da ise iş dünyası temsilcileri arka planda kaldı. İki bölgede toplam 20 milletvekili çıkaracak Bursa’da adaylarım büyük çoğunluğunu mühendisler ve avukatlar oluşturdu. İş dünyası temsilcilerinden aday gösterilen isimler ise arka sıralarda kaldı. Bursa 1. Bölge’de AK Parti 2. sıra adayı olan Örnek Yemek ve Abidin Usta Yönetim Kurulu Üyesi olan mevcut milletvekili Refik Özen’in yeniden seçilmesi bekleniyor. Bursa 1. Bölge’deki diğer iş insanları ise 6. sırada kendisine yer buldu. Hak Yıldız Tekstil sahibi Ahmet Yıldız AK Parti’den, Özel 22.Yüzyıl Okulları Yönetim Kurulu Üyesi Canan Tarçın da MHP’den 6. sıra adayı oldu.
Bursa’da 2. Bölge listelerinde daha fazla iş dünyası temsilcisi yer aldı. Hat Matbaa’nın Sahibi Fevzi Zırhlıoğlu MHP adına Bursa 2. Bölge 1. sıradan, Hadim Alışveriş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Salman ise AK Parti adına 2. sıradan aday gösterildi. Bursa 2. Bölge 4. Sırada ise CHP Birey okulları kurucu ortağı Erkan Dönmez’i, MHP de DGN SOFA Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Doğan’ı aday oldu. Bursa 2. Bölge 7.sırada da AK Parti Furpa Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Alpaslan’ı, CHP Ender Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Ender Teke’yi, İYİ Parti de Marof Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Milli’yi aday yaptı.
İzmir'den tek isim yarışacak
İzmir’den Seda Kaya Ösen Deva Partisi kontenjanından CHP’nin 1. Bölge 6. Sıradan milletvekili adayı oldu. Seda Kaya Ösen Ege Genç İş İnsanları Derneği ( EGİAD) ve Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (BASİFED) başkanlıkları, Türkiye Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (TUGİK) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’unda (TÜRKONFED) yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
Mersin’den 16 iş insanı milletvekilliği için yarışıyor
Mersin’de yaklaşan kabine seçimleri için CHP, AKP, İyi Parti, Yeşil Sol Parti ve MHP listelerinde 16 iş insanı milletvekili olmak için ter döküyor. Mersin’de en çok iş insanını aday gösteren parti 5 kişi ile CHP olurken, CHP’yi 4 iş insanı adayıyla AKP izliyor. Yeşil Sol Parti kabine seçimlerinde 3 iş insanı aday gösterdi. İyi Parti ve MHP’de 2’şer iş insanı adayıyla seçimlerde ter dökecek.
CHP’nin adayları arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve Derya Grup Yönetim Kurulu Üyesi Gülcan Kış ile Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer dikkat çekiyor. CHP listelerinden ayrıca sigorta sektöründen Ahmet Yorgun, turizm sektöründen Mehmet Gültekin Uğur ve tarım ile turizm sektöründen Neslihan Çelebi milletvekili için yarışacak. AK Parti’de ise Mersin TSO Meclis Başkan Vekili Ali Kıratlı, Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, MÜSİAD Mersin Şube Başkan Yardımcısı Ali İhsan Gök dikkat çeken isimler arasında yer alıyor. Ayrıca AK Parti’de jeoloji sektöründen Serkan Tanrıkulu da aday gösterilen iş insanları arasında yer alıyor. Yeşil Sol Parti’de de tarım sektöründen Mustafa Türk, catering sektöründen Hamidiye Kırıcı ve müteahhit mimar Muhammet Talat Şeker aday gösterilen iş insanları arasında yer alıyor. İyi Parti’de ise iş insanı Yüksel çelik ile müteahhit mimar Esin Erkoç aday gösterilirken, MHP’de Gümrük müşaviri Serdar Soydan ve mali müşavir Mehmet Şahir aday gösterilen iş insanları arasında yer aldılar.
Gaziantep'ten 7 iş insanı aday gösterildi
TBMM'de 14 milletvekili ile temsil edilen Gaziantep'te de iş insanları listelerin ilk sıralarında aday gösterildi. Toplamda 7 iş insanının yer aldığı listelerde bu isimlerden 6’sının seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Sanayici iş insanı Mehmet Eyup Özkeçeci'nin 2. sıradan aday gösterildiği AK Parti listelerinde iş insanı İrfan Çelikaslan da 7. sırada yer aldı. CHP listesinde de 3 iş insanı aday oldu. Bu isimler geçmiş dönem TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanlarından Melih Meriç 2’inci, Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Reis Reisoğlu 4’üncü ve yine geçmiş dönem TMMOB İMO başkanı Gökhan Çeliktürk de 13’üncü sıradan listeye girdi. MHP'de ise iş insanı Mustafa Bozgeyik 2’inci sırada aday olurken, İyi Parti’de ise borsa ve sanayi alanında faaliyet gösteren Mehmet Mustafa Gürban listenin ilk sırasında aday gösterildi.
Adaylardan Melih Meriç, EKONOMİ'ye yaptığı açıklamada iş insanlarının birçok alanda sorunlar yaşadığını ifade ederek, bunların çözümü için TBMM'de çalışacaklarını söyledi. Meriç, kentten artık ara ürün değil, ana ürün üretimi için devletin öncü olması için çaba sarf edeceklerini belirterek, “Gaziantep olarak tüm Türkiye'ye örnek olmalıyız” dedi.