Emekliye ek zam ne zaman belli olacak? En düşük emekli maaşına zam için en güçlü rakam ortaya çıktı

Milyonlarca emeklinin gözü ek zam düzenlemesine çevrildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerin en düşük emekli maaşına zam için son viraja girildi. Kök maaşı 8 bin TL'nin altında kalanlar "sıfır zam" tehlikesiyle karşı karşıya.

info@karadenizekonomi.com / 15.07.2024

Emekliye ek zam ne zaman belli olacak? En düşük emekli maaşına zam için en güçlü rakam ortaya çıktı

 

En düşük emekli maaşına zam için harekete geçilirken düzenlemenin kabine toplantısında netleşmesi bekleniyor. İşte emekliye ek zamda masadaki en güçlü rakam...

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayı maaş zammı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla netleşti. Emeklinin maaş zam oranı  yüzde 24,73 olarak belirlendi. Şimdi ise gözler 10 bin TL olan en düşük emekli maaşına yapılacak düzenlemede. Kök maaşı 8 bin 20 TL'nin altında olan emeklilerin emekli maaşı 10 bin TL'de kaldı. Bu durumda 1,8 milyon emeklinin olduğu belirtiliyor.

Emekliye yapılacak ek zamla birlikte en düşük aylığın artırılması hedefleniyor. En düşük emekli aylığı için rakam, ekonomi yönetiminin hesaplamaları sonrası bütçe dengesi çerçevesinde belirlenecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının geçtiğimiz hafta detaylı bir çalışma yürüttüğü belirtiliyor.

En düşük emekli maaşına zam ne zaman belli olacak?

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, çalışmanın bu hafta yapılması öngörülen kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışmayı, kabine toplantısı sonrası açıklayacak.

Çalışma hızla Meclis’e sunulacak ve aynı hafta Meclis’te görüşmeler başlayacak.

Emekliye seyyanen zam yapılacak mı?

Yapılan toplantılarda kök aylığın artırılmasının emeklilerin lehine olduğu ancak bu formülün en düşük primi ödeyenlerle, yüksek prim ödeyenlerin maaşları arasında makasın daralması anlamına geldiği, bunun da emekliler arasında adaletsizliğe neden olabileceği görüşü belirtildi.

Bunun yerine tüm emeklilere seyyanen zam verilmesi fikri masaya yatırıldı. Ancak hazineye getireceği ek yükten dolayı bu formüle de sıcak bakılmadı.

Refah payı beklentisi sürüyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler emekliye zam düzenlemesiyle ilgili gelen geçen hafta gelen bir soruya “Henüz çalışma tamamlanmadı, etki analizini ilişkin raporlar çıkmadı bu yüzden toplanamadık. Hafta başı netleşebilir, açıklarız” müjdesini vermişti.

Emeklilerin maaş artışının yanı sıra refah payı beklentisi de bulunuyor. Bu beklentilerin karşılık bulup bulunmadığı ise kabine toplantısından sonra belli olacak.

Sabah Gazetesi ise en düşük emekli maaşı için en güçlü formülün 6 aylık enflasyon rakamları doğrultusunda yapılacak artış olduğunu aktardı. Kabaca yüzde 24,73'lük zam hesabına göre en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye yükselecek.

En düşük emekli maaşına zammın ne kadar olacağına ilişkin çeşitli formüller de gündeme geliyor.

* SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı masadaki ilk seçenecek 12 bin TL formülü olarak dikkat çekiyor. Eğer bu formül kabul görürse bütçeye aylık maliyet 5 milyar TL olacak.

* 6 aylık enflasyon rakamlarıyla hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 12.500 TL olması en güçlü seçeneklerden birisi. Bu seçenekte aylık maliyetin 6,5 milyar TL'yi bulması bekleniyor.

* Taslak metinde bulunması beklenen bir diğer rakam ise 13 bin TL oldu. Yine buna göre hesap yapıldığında bütçeye aylık maliyetin 8 milyar TL'yi aşması bekleniyor.

Emekli maaş zammı ne kadar oldu?

SSK, Bağ-Kur ve  Emekli Sandığı emeklilerin maaş zammı netleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alacak. Memur emeklisi de enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesabıyla yüzde 19,31 zam alacak.

SSK emeklilerin maaşları her ayın 17'si ile 26'sı aralığında hesaplara yatırılıyor.

Bağ-Kur emeklilerinin ise maaş tarihleri ayın 25'i ile 28'i arasında değişiyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar