Fahiş Fiyata 10 Kat Ceza: Yeni Düzenleme Yasalaştı

Fahiş fiyat artışları ve stokçuluk cezalarının artırılmasını öngören kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte, fahiş fiyat uygulayanlara yönelik cezalar 10 kat artırıldı.

info@karadenizekonomi.com / 28.05.2024

Fahiş Fiyata 10 Kat Ceza: Yeni Düzenleme Yasalaştı

Kanuna göre, fahiş fiyat artışları yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere uygulanacak ceza tutarı 100 bin lira ile 1 milyon lira arasında olacak. Mevcut sistemde, bu cezanın üst sınırı 100 bin lira ile sınırlıydı. Yeni düzenleme ile birlikte, bu sınır 10 kat artırılarak 1 milyon liraya yükseltildi.Ayrıca, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara yönelik cezalar da ağırlaştırıldı. Bu tür faaliyetlerde bulunanlara 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza uygulanabilecek.

Kanun kapsamında, Türk Ticaret Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerle birlikte, kooperatiflerin ana sözleşmelerini intibak ettirmeleri için verilen süre 2 yıl daha uzatıldı ve Kooperatif Bilgi Sistemi'ne (KOOPBİS) veri aktarım süresi uzatılabilecek.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle, Rekabet Kurulu'nun soruşturma süreçlerinin daha etkin ve hızlı ilerlemesi amaçlanıyor. Kurul, soruşturmaya başlama kararını ilgili taraflara 15 gün içinde bildirecek ve taraflar savunmalarını 30 gün içinde sunabilecek.Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikler ise, lisanslı depoculukta cezaların etkinliği ve caydırıcılığını artırmayı hedefliyor. Lisanslı depoculuk ücret tarifesinde belirlenenin üzerinde ücret talep eden işletmelere 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.

Sebze ve Meyveler Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, kapalı pazar yerlerinde satış yerlerinin yalnızca tahsis usulüyle kullandırılması sağlanarak pazarcıların maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.Yeni yasayla birlikte, üretici ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetleri daha sıkı denetlenecek ve ağır cezalarla karşı karşıya kalacaklar.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar