Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den tsunami ve deprem uyarısı: İstanbul'un riskli ilçelerini açıkladı

Depremin merkez üssü Silivri ve çevresinde artçı sarsıntılar gece boyunca endişe yarattı. Özellikle İstanbul’un kıyı ilçelerinde yaşayanlar geceyi parklar ve açık alanlarda geçirdi. Yaşananlar, olası büyük İstanbul depremiyle ilgili kaygıları yeniden gündeme getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 24.04.2025

Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den tsunami ve deprem uyarısı: İstanbul'un riskli ilçelerini açıkladı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, meydana gelen depremin beklenen büyük İstanbul depremi olmadığını belirtti.

Marmara ve Silivri çevresinde riskin sürdüğünü ifade eden Moriwaki, "Depremin ne zaman olacağını öngörmek mümkün değil" dedi. Ayrıca, artçı sarsıntıların birkaç gün boyunca devam edebileceği uyarısında bulundu.

"MARMARA'NIN GÜNEYİNDE GECİKME VAR"

japon Uzman, "Marmara'nın kuzey ve güney kolu var. Güney kolu Düzce'den başlıyor. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'ye gidiyor. Burada 100 senede bir büyük deprem yaşanıyor. Bu bölgede de 200 yıllık bir gecikme var ve zamanını doldurdu." ifadelerini kullandı.

"MARMARA'DA TSUNAMİ RİSKİ VAR"

Moriwaki, "Marmara'da tsunami tehlikesi var. Deprem merkezine uzaklıktan daha önemli olan binanın zemininin sağlam olmasıdır." dedi.

"ARTÇILAR BİR KAÇ GÜN DAHA SÜRECEK"

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, yaşanan depremin beklenen büyük İstanbul depremi olmadığını vurgulayarak, “Risk Marmara ve Silivri ilçesinde devam ediyor” dedi. "Depremin ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil" diyen Moriwaki, artçıların birkaç gün sürebileceğine dikkat çekti.

JAPON UZMAN İSTANBUL'UN RİSKLİ İLÇELERİNİ SAYDI

Moriwaki açıklamasında, zemin türünün deprem etkisini artırabileceğini belirterek, “İstanbul ve Türkiye'de yüzde 50'den fazla kaçak yapı var. 2000’den sonraki binalarda zemin etütleri yapılmalı” ifadelerini kullandı. Yumuşak zeminli alanlar olarak Avcılar, Bakırköy, Ataköy, Pendik ve Kartal sahil hattını riskli bölgeler arasında saydı.

Deprem anında yaşam üçgeni oluşturmanın önemine vurgu yapan Moriwaki, metal düdük, su, tuz, maske ve çikolata gibi malzemelerin olası enkaz altında hayatta kalmayı kolaylaştıracağını belirtti. “Su varsa insan enkazda 1 ay yaşayabilir” diyen Moriwaki, vatandaşları hazırlıklı olmaya çağırdı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar