“Kavga dilini bırakmalıyız”

Karadeniz Ekonomi’ye özel konuşan Ordu OSB Başkan Vekili Murat Şimşek, “Depremin yarattığı bilançonun 100 milyar dolar civarında olduğu konuşuluyor. İşimiz gerçekten zor ama düzeliriz. "

info@karadenizekonomi.com / 27.03.2023

“Kavga dilini bırakmalıyız”

 

Biz, çok ve dürüst çalışırsak; bizi yönetenler de doğru yönetirse düzelmeyecek bir durum yok. Kavga dilini bırakmalıyız. AB ile uyumlu olmalıyız, dışardaki yatırımlar, fonlar Türkiye’ye gelemezse işimiz gerçekten zor” dedi

 

Ordu OSB Başkan Vekili Murat Şimşek, yaşanan ekonomik tahribatın depremin ardından daha da arttığına dikkat çekti. Şimşek, Kavga dilini bırakmalıyız. AB ile uyumlu olmalıyız, dışardaki yatırımlar, fonlar Türkiye’ye gelemezse işimiz gerçekten zor” ifadelerine yer verdi.

BİR AN ÖNCE TOPARLANMALIYIZ

Depremin Türkiye ekonomisinin yüzde 10’una direkt etki ettiğine dikkat çeken Şimşek, “Büyük sanayiciler ve yatırımcılar da depremden etkilendi. Öncelikle; fabrikalar zarar gördü, sonrasında işçileri vefat etti ya da başka bölgelere akın ettiler. Özellikle Kahramanmaraş bölgesinde önemli miktarda kumaş geliyordu. Karadeniz’de tekstil imalatı yapan sanayicilerimize de kumaş lazım. Onlar kumaş bulmakta gerçekten güçlük çekiyorlar. Bir an önce insanların işlerine dönmesini ve tesislerin açılmasını istiyoruz. Herkes ne kadar işine sahip çıkarsa, çalışma olanakları daha iyi olacaktır ve hızlı bir toparlanma yaşanacaktır. Bölgemizde bazı tekstil firmaları hammadde bulamadıkları için üretime ara verdiler. Biran önce o bölgede sanayi toparlanmaya başlanmalı” diye konuştu.

47 YILDA BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

“47 yıllık ticaret hayatımda ne böyle bir enflasyon ne böyle bir faiz artışı ne de uygulama gördüm” diyen Şimşek, “Bu apayrı bir durum, biz daha önce böyle bir tecrübe edinmemiştik. Biz Karadeniz’de dağıtımını yaptığımız ürünlerin %100, %150, %200 fiyat artışlarını ben ticari hayatımda ilk defa bu pandemi ve daha sonrasındaki dönemde gördüm. Bu durum; bölgedeki ana tedarikçi firmaların alım gücünü zayıflattı. Bizim tedarikini yaptığımız zincir marketlerin alım gücünü kırdı. İnsanların alım gücü hep kırıldı zaten. Bilim insanlarının söyledikleri dinlenmedi, bunlarla ilgili önlem alınmadı. Hem siyasetçiler bu işi düzeltmedi hem de yerel yöneticiler önlem almadı. Felaket sürpriz olmadı, geliyorum dedi ve geldi. Türkiye deprem bölgesi, bugün bir başka ilimizde veya bölgemizde deprem olabilir. Sanayiciyi yönlendirmek lazım. Olası bir İstanbul depreminde Türkiye ekonomisi tamamen çöker. Bu yüzden acilen İstanbul’daki üretici firmalar Anadolu’ya kaydırılmalı. Hükümet, belediyeler ve TSO’lar bu konuda çok çalışmalı. Deprem haritasında olmayan bölgelerde makro projelerle OSB’ler kurulmalı” şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZİN İŞİ ZOR

Şimşek, bir sanayici olarak yaklaşan seçimin negatif bir etkisini görmediğini dile getirerek, “Seçim demokratik bir ortamda gerçekleşir. Seçimden sonra da ekonominin zor durumda olduğunu anlamamak akılsızlık örneği olur. Aklı başında insanlar hazinenin içindeki paranın az olduğunu görüyor. Yatırımların aksadığını, bankaların vadeli yatırımlara destek olmadığını insanlar biliyor. Dolayısıyla kim seçilirse seçilsin ülkemizin işi zor. Zaten çok fazla paraya ihtiyacımız vardı, bir de deprem felaketi yaşadık. Onun da bilançosunun 100 milyar dolar civarında olduğu konuşuluyor. İşimiz gerçekten zor ama düzelir. Bu ülke, Çanakkale harbinden çıktı, binlerce ölü verdi ama çok ve dürüst çalışırsak, bizi yönetenler de doğru yönetirse yaşadıklarımız düzelmeyecek bir durum değil. Kavga dilini bırakmalıyız. AB ile uyumlu olmalıyız, dışardaki yatırımlar, fonlar Türkiye’ye gelemezse işimiz gerçekten zor” dedi.

Asel Gürsoy

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar