Özel yurtlara da zam sınırı geldi

Ev kira artışlarının yüzde 25’le sınırlanmasının ardından, yurt ücret artışı da enflasyona bağlandı. Özel yurt ücretleri enflasyon +5 puan artırılabilecek. Ücreti üst üste iki ay ödemeyen öğrenci yurttan çıkarılacak.

info@karadenizekonomi.com / 9.09.2022

Özel yurtlara da zam sınırı geldi

Okul açılışının yaklaşmasıyla birlikte kiralık ev bulunamaması ve kira artışları tartışmaları yoğunlaşırken, yüksekögretim öğrencilerine barınma hizmeti verme şartları belirlendi. Buna göre özel barınma hizmeti veren kurumların ücretleri, (Yİ-ÜFE+TÜFE)/2’den 5 puan fazla artırılabilecek. Devletin niteliklerine karşı düzenlenen miting ve boykota katılan öğrenciler, yurtlardan çıkarılacak.

Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmeti Yönetmeliğine göre, kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeden, yükseköğrenim öğrencilerine barınma yerleri açılamayacak. Yönetmelik kapsamında; yurt, pansiyon veya apart türünde barınma hizmeti verilebilecek.

Yurt için en az 30 öğrenci, pansiyon için en az 20, apart için ise en az 10 öğrenci kapasite şartı aranacak. Kurum çalışan ve yöneticilerinde, 1 yıl veya daha fazla hapis cezası almamış olma yanı sıra devlete karşı işlenen suçlardan dolayı kovuşturma bulunmaması, terör gruplarına mensubiyet veya iltisak-irtibatı olmama şartı aranacak.

Barınma hizmeti veren kurumlar her yıl 1 Temmuz-15 Ağustos arasında yangın, elektrik tesisatı gibi konularda yetkilendirilmiş kuruluşlara kontrol ettirilecek. Kurum bahçelerinde baz istasyonu bulunamayacak, alkollü içki servisi yapılan yerlerin girişi bağımsız olsa bile barınma yerleriyle aynı binada olamayacak. Barınma yerlerine; anlamlı, amacına uygun, milli ve manevi değerlerini temsil eden Türkçe isimler verilebilecek. Bunlara; ülke, millet, kıta, yabancı kurum ve kuruluş isimleri verilemeyecek.

 

Ücret enflasyon kadar artacak

Barınma hizmeti veren kurumlarda takip eden yıla ilişkin ücretler her yıl Temmuz ayında ilan edilecek. Ücretler (YİÜFE+TÜFE)/2 + 5 puan oranında artırılabilecek. Öğrencilerden en fazla 1 aylık ücret karşılığı depozito alınabilecek.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar