Samsun krizi fırsata çevirdi

Pandemi sürecinde krizi fırsata çevirdiklerini dile getiren ASKON Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, "Pandemiyle mücadele nedeniyle ekonomik olarak pek çok sektör büyük sıkıntılar yaşadı. Halen sonuçlarını görüyoruz. Hem ülke hem de Samsun olarak biz yaşanan krizi fırsata çevirmesini bildik” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 19.09.2022

Samsun krizi fırsata çevirdi

Türkiye çapında 8 binden fazla kurumsal üyesiyle, toplamda 1 milyona yakın istihdam gücü ve 10 milyar dolarlık ihracatıyla Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), yarının inşaası idealiyle yoluna devam ediyor. Pandemi döneminde öncelikle Samsun'un krizi fırsata çevirdiğini ifade eden Başkan Doğru, 2021 yılı sonunda büyük derecede ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Doğru "Samsunumun geçen yıl tarihinin ihracat rekorunu kırdı. Samsun tarihinde ilk kez 1 milyar doları aşarak, 1 milyar 289 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Hepimizin bildiği gibi dünya koronavirüsle savaş veriyor. Pandemiyle mücadele yönetimi nedeniyle ekonomik olarak pek çok sektör büyük sıkıntılar yaşadı. Hem ülke olarak hem de Samsun olarak biz yaşanan krizi fırsata çevirmesini bildik. Bu sürecin belki de en az yıprananı sanayi sektörü oldu. Ama şu anda hemen yanı başımızda yaşanan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş bizi de tüm dünyayı da tedirgin ediyor. Temennimiz iki yakın partnerimiz olan komşu ülkelerin savaşa derhal son vermeleri. Çünkü bu savaşın kimseye fayda sağlamayacağı aşikâr” diye konuştu.

 

"YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİN ÖNEMİ ARTTI”

Küresel ölçekte artan enerji maliyetleri ve ham madde tedarikinde yaşanan olumsuz süreçte yerli ve milli üretimin öneminin arttığını söyleyen Başkan Doğru, "İlimizden ilk ayda en fazla ihracat yapılan ürünlerin başında değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inulin, buğday glüteni yer alıyor. Onu motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları, bunları aksam ve parçaları takip etti. Üçüncü sırada ise balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar yer aldı. Dördüncü sırada da elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları var. Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları ise beşinci sırada” diye konuştu.

 

ÜLKE İHRACATINA 17 MİLYAR DOLAR KATKI

Doğru, ülke ihracatına 17 milyar dolarlık katkıda bulunduklarına işaret ederek, “İhracatçılar Meclisinin verilerine göre 2021 yılının son çeyreğinde Samsun’da üretim yapan firmaların toplam ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkarak, şehrimizin ihracat potansiyelini Türkiye ölçeğinde yüzde 85'in üzerinde artırdı. Bu bizleri gururlandırdı. ASKON yarının inşası idealiyle yoluna devam ediyor” ifadesini kullandı.

Küresel ölçekte artan enerji maliyetleriyle hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntının bir kez daha yerli ve milli üretimin önemini hatırlattığını kaydeden Ahmet Alp Doğru "Bu nedenle ASKON olarak üretimin desteklenmesi hususunun önemini dile getiriyor ve üyelerimizin çalışma hayatındaki bütün sektörlerde önüne çıkan engellerin aşılması yönünde yol arkadaşı olacağımızı taahhüt ediyoruz" dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar